bannerPos

Solskinsøen har mere solvente landmænd

Foto: Colourbox

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
30-03-2019 09:38
Lars-Ole Hjorth-Larsen, formand for Bornholms Landbrug & Fødevarer, kan blandt andet glæde sig over, at der sjældent er konkurser blandt øens landmænd.

Geografisk ligger Bornholm som bekendt et stykke fra resten af Danmark, og inden for landbruget har øen også en særlig placering. På Solskinsøen i Østersøen er skyerne nemlig knap så mørke, som mange andre steder i landet.

På generalforsamlingen i Bornholms Landbrug & Fødevarer, der foregik på Hotel Balka Strand i Nexø, meddelte formand Lars-Ole Hjorth-Larsen således, at øens landmænd, sammenlignet med kollegaerne i resten af landet, er mere solvente, og det giver stabilitet. 

- Vi ser stort set ikke regulære konkurser, og det er selvfølgelig positivt, påpegede han i beretningen, hvor han flere gange også ind på geografien – blandt andet i et emne om klimaudfordringerne.

- Når Danmarks påvirkning kun fylder en promille på verdensplan, er det logiske spørgsmål, om påvirkningen fra lille bitte Bornholm overhovedet kan måles? Kan vi ikke bare fortsætte uden de store ændringer?

Lars-Ole Hjorth-Larsen svarede selv på spørgsmålene og fastslog over for de 140 fremmødte i Nexø, at bornholmerne ikke slipper så nemt, så derfor lige så godt kan gå konstruktivt til opgaven.

Drøftelser om fremtiden

Medarbejdere i Bornholms Landbrug & Fødevarer har også en fremtid med opgaver på Kannikegaard. Det er konklusionen af bestyrelsens strategidrøftelser omkring rådgivningshuset i Aakirkeby.

- Skal vi have flere kunder uden baggrund i fødevareerhvervene? Skal vi søge kunder, som driver landbrug andre steder end på Bornholm? Er der dybest set en fremtid for en landbrugsrådgivning på Bornholm? Eller bliver det hele for småt til sidst?

Det er nogle af de emner, bestyrelsen har drøftet, og den foreløbige konklusion er, at foreningen skal fortsætte med det, der er kernekompetencen, og det er inden for landbruget. Langt hovedparten af de vigtigste kunder er ejere af landbrug. 

- Godt nok bliver der færre og færre ejere, men de har brug for mere og køber ofte anderledes rådgivning. Og omsætningen er ikke faldet på Kannikegaard, så vi tror, der er behov for en gængs landbrugsrådgivning i de næste mange år, lød det fra Lars-Ole Hjorth-Larsen.

Salut til politikere

Han gjorde det også klart, at det kræver en vis robusthed at drive landbrug. Også psykisk robusthed. Det er der ifølge den bornholmske formand flere grunde til. 

- Afhængigheden af vind og vejr, samt at der så hastigt opstår ny viden, som helst skal bruges snarest, kræver sit, pointerede Lars-Ole Hjorth-Larsen, som også havde en salut til visse politikere.

- Der er tonedøvhed og skyklapper over for viden og fornuft inde på Christiansborg. Tåbeligheden er nok kommet for at blive, så det bliver robustheden også nødt til, konstaterede formanden, der erkendte, at han ikke er stolt over, at foreningen i 2018 havde et underskud på 200.000 kroner.

- Vi har blandt andet rekrutteret nye medarbejdere, og det er jo en investering i fremtiden, så vi er ikke bekymrede for den fremtidige økonomi, fastslog Lars-Ole Hjorth-Larsen dog i samme forbindelse.

0

Maskinsælger fra Søllested med historisk jubilæum

Det er 50 år siden, at Christian Krogh fik sommerferiejob som fejedreng i Søllested Maskinforretning, hvor han stadig har sin daglige gang – siden 1975 i rollen som sælger.

- Med Roskilde Dyrskue havde vi haft alt for travlt

Selv uden Roskilde Dyrskue mangler man ikke just noget at lave i Kærsgaard VVS ved Fuglebjerg i det sydvestlige Sjælland.

DF-politiker kiggede på ålegræs

Landbrug & Fødevarer inviterede Dansk Folkepartis miljøordfører René Christensen med en tur ud i Karrebæk Fjord, hvor der er masser af ålegræs.

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Juletræsproducenter med julelys i øjnene

Corona-krisen bevirker, at tre millioner tyskere ikke rejser væk i julen. Det giver de danske producenter julelys i øjnene, selv om de store tyske julemarkeder næppe afvikles i år.

Direktøren for det hele bygger og udvider kostaldene

Der er godt gang i byggeriet af nye kostalde flere steder i Østdanmark, og det er noget, man mærker til hos N.J. Totalbyg A/S.

Ny ferielov kræver en gennemgang af kontrakter

Den nye ferielov kan betyde, at ansættelseskontrakterne indeholder oplysninger, der ikke længere er korrekte, og det kan blive en dyr affære for arbejdsgiverne.

Fleksible kalvehytter og læskure

Hos Arnes Smedie har man udviklet og producerer nu egne kalvehytter, udebokse og læskure, hvor kvalitet, fleksibilitet og brugervenlighed er i højsædet.
Side 1 af 69 (1368 artikler)Prev1234567676869Next