bannerPos

En positiv halmhistorie på Lolland

Halm er en rigtig løsning for mange lokale varmeværker, pointerer Danske Halmleverandører.
25-04-2020 11:04

Der er efter Energiforliget i 2018 blevet længere mellem de gode halmnyheder, men Danske Halmleverandører noterer dog med glæde, at der er en halmkedel på vej hos Rødby Varmeværk.

HALM Der er kommet længere mellem de gode nyheder om opstilling af halmkedler til fjernvarme. Det er nemlig blevet vanskeligere efter Energiforliget i 2018, hvor der blev sat restriktioner for opstilling af biomassekedler på fjernvarmeværker.

Sådan lyder det fra Danske Halmleverandører, som nu – trods alt – kan glæde sig over, at der er en ny halmkedel på vej på Lolland. Nærmere bestemt Rødby Varmeværk.

Ifølge Energy-Supply sættes der gang i etablering af en ny og større halmkedel på værket. De går fra en halmkedel på 6,3 MW til 8 MW. Et moderne anlæg med blandt andet DeNox, posefiltre og emissionsmålingsudstyr.

- Vi har fulgt lidt med i udfordringerne på Sydfalster Varmeværk. Her blev de ramt af en politisk stopklods, da de ikke kunne sikre varmeprisen blev mere end 1.500 kroner lavere pr. normal husstand end alternativ ikke-biomasse løsning i deres ønske om at udskifte deres halmkedel med en ny, siger formanden for Danske Halmleverandører, Erik Engholm Poulsen.

Gang i leverancerne på Lolland

- Vi håber nu, der er kommet løsninger, der kan vise, at halm er en rigtig løsning for mange lokale varmeværker. Og som kan bruges til inspiration af andre værker, der har nedslidte halmkedler, siger han.

Knud-Erik Clausen fra Maribo, der er bestyrelsesmedlem i Danske Halmleverandører, er også glad for, at der sikres gang i leverancerne af halm på Lolland.

- Vi leverandører har investeret mere end tre millioner kroner i et pyrolyseanlæg ved Vordingborg, hvor projektmagerne desværre gik konkurs. Men grunden på havnen er fortsat ledig, og der er udført en VVM med fortsat mulighed for etablering af et halmanlæg til mere end 100.000 tons halm pr. år. Samtidig tales nu også om, at der føres en gasledning til Falster, så der kan etableres et biogasanlæg, der ikke kan køre året rundt på restprodukter fra sukkerfabrikkerne.

- Vi skal sikre, der ikke lukkes ned for halmentreprenørerne på Lolland-Falster, for det er disse leverandører, der skal sikre indsamling af halm til nye typer anlæg i fremtiden, siger Knud-Erik Clausen.

Foretræde i Folketinget

Danske Halmleverandører oplyser, at de har en forespørgsel liggende hos Folketingets udvalg for Klima-, Energi- og Forsyning om et foretræde, hvilket er blevet lovet, når corona-krisens begrænsninger lempes.

»Samtidig er der fortsat dialog med en række politikere, om at der skal ses på, hvorfor halm er kommet i samme kurv som importeret biomasse, der stilles så meget spørgsmålstegn til. Her er er der ikke tilnærmelsesvist samme usikkerhed ved anvendelse af halm«, skriver foreningen.

jhal

 

0

Godt helbred er vejen frem

Leif Petersen fra Tornved Maskinstation er 72 år, men han er stadig i fuld vigør og har ingen planer om at stoppe.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Kender du dine produktionsomkostninger pr. gris?

Ved faldende salgspriser er det vigtigt, man har lave produktionspriser, og det kan blandt andet ske gennem billigt foder.

Jagten på Årets Ø fortsætter

Der er nu sat dato for besøgene på de tre nominerede øer.

Kvalitetsnørder har fået gennembrud med lækkert svinekød

For et år siden startede parret Ulrik Olsen og Henriette Ergemann en produktion af svinekødsprodukter baseret på Duroc-grise. Og det går så godt, at der nærmest ikke er plads til flere kunder til at aftage kødet fra grisene.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Danske hegnsklippere til ethvert formål og behov

GreenTec i Kolding producerer en bred vifte af hegnsklippere, hvoraf en betydelig del finder vej til landbrug og maskinstationer – både herhjemme og i udlandet. Fælles for alle hegnsklippere er, at funktionalitet og kvalitet er i højsædet

Høsten af konsumærter på Lolland-Falster godt i gang

Strube er den største leverandør af frø til konsumærteproduktion på Lolland-Falster med en markedsandel på 66 procent. Selv om såningen først er blevet afsluttet i medio juni, går der ikke mange dage, inden Ardo’s høstkaravane starter op.
Side 1 af 62 (1232 artikler)Prev1234567606162Next