bannerPos

Karl Johan Thomasen: - Halm kan være del af klimaløsningen

Nogle af de fremmødte på generalforsamlingen i Østlige Øers Halmleverandørforening. 

Henrik Sieben

Journalist
19-05-2019 16:41
75 procent af halmleverandørerne kører på frihjul, og det har konsekvenser, påpeger formanden for Østlige Øers Halmleverandører.

Formanden for Østlige Øers Halmvarmeleverandører, Karl Johan Thomasen, påpegede på årets generalforsamling, der blev afviklet hos Mertz i Ringsted, at halm kan anvendes til meget andet end brændsel og dermed være en del af klimaløsningen.

På årsmødet opfordrede Karl Johan Thomasen samtidig, flere halmproducenter til at melde sig ind i foreningen.

- Vi kan i flok bedre være med til at løfte de mange opgaver og tiltag, som ellers må blive liggende i skuffen, forklarede Karl Johan Thomasen og oplyste blandt andet, at der er sat flere projekter i søen for at finde alternative anvendelsesmuligheder for halm. 

- Projekter som vil have positiv indvirkning på klimaet. Blandt andet undersøges det om man kan man udvinde den voks, der er i halmen og bruge den i kosmetik.

Videre stillede Karl Johan Thomasen et par spørgsmål, der endnu ikke kan besvares. Kan halm erstatte plastik i engangsservice? Og kan man lave byggematerialer af halm?

Mulighed for succes

Den slags projekter og forskning er ikke gratis og derfor var formandens opfordring at melde sig ind i Østlige Øers Halmleverandører eller i hovedorganisationen Danske Halmleverandører, hvis man ikke allerede er medlem.

- Som det er nu, er det kun omkring 25 procent af halvleverandørerne, der er medlemmer af Danske Halmleverandører. Tre fjerdedele kører altså på frihjul.

Som eksempel nævnte Karl Johan Thomasen, at alene på østlige øer er det kun 13,5 procent af halmforbruget, der betales kontingent af.

- Et kontingent hos Danske Halmleverandører koster 2,25 kroner pr. tons leveret og med et halmforbrug på de danske værker på 1,2 millioner tons, er der virkelig mulighed for succes, hvis der kom flere medlemmer.

Kontrakt- og fugtgruppe

På generalforsamlingen fortalte formanden også, at man har nedsat en såkaldt kontrakt- og fugtgruppe:

- Gruppen arbejder blandt andet med oplæg til kontrakter, men også med fugtmåling. Aktuelt køres landet rundt med et roadshow, hvor man fortæller om netop det, og samtidig opfordrer folk til at være medlem.

Danske Halmleverandører skal om kort tid have møde med fabrikanterne af måleudstyr for at høre, hvad kan gøres.

- Jo hårdere ballen er presset, jo højere vandprocent måles, og vi oplever udsving på helt op til to procent. Det viser sig, at dagtemperatur og batteriets standard i måleudstyret har indflydelse på målingen af vandprocenten. Vi ønsker større sikkerhed i målingerne, lød det blandt andet fra Karl Johan Thomasen.  

Den sjællandske halmformand oplyste, at næste gang, der er roadshow øst for Storebælt er hos Karl Mertz i Sakskøbing tirsdag den 28. maj – herefter går turen til det fynske og jyske.

Køretøjers påvirkning på små kommuneveje er offentliggjort

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.

Nyt kornanlæg blev vist frem

Overgaard holdt åbent hus på Saunsøgård ved Nakskov, hvor der opføres et helt nyt kornanlæg.

Sjællandsk flismand er glad for nye arbejdsopgaver

Bjørn Krüger Veng fra Skovdyrkerforeningen Øerne fik tidligere på året ansvaret for flis og entreprise på Sjælland, og han trives med de nye opgaver.

Ny app letter hverdagen

Brødre fra Lolland står bag firmaet FarmBackup, som tilbyder en app, der holder styr på arbejdsopgaverne.

Hvem fejer Fejø af banen som Årets Landsby 2019?

Til august afgøres det, hvem der skal overtage tronen som Årets Landsby efter Fejø.

Ny rotorklipper med 6 års garanti

Efter Spearhead valgte at gå solo med én forhandlerorganisation i Danmark har Johs. Mertz været på jagt efter et tilsvarende produkt. Det er især pudsning af græsfrømarker som mange af vores kunder har behov for en stærk maskine til.

Mærkedage hos Ovethi

A/S Ovethi Dansk Dæk Service kan på fredag markere flere mærkedage i firmaets hovedafdeling i Gelsted på Vestfyn.

- Kan nå hele Sjælland på én time

Ringsted Maskincenter og Maskincenter Roskilde er nu samlet under samme tag.

Alle mand på dæk!

For at blive i sømandssproget vil der blive »trængsel ombord« og »liv i kludene«, når A/S Ovethi Dansk Dæk Service i den kommende weekend markerer en række mærkedage med henholdsvis reception og fest i firmaets hovedafdeling i Gelsted.

Korn i centrum på Kalø Landbrugsskole

Kalø Landbrugsskole danner fra onsdag den 26. juni til fredag den 28. juni ramme om er en stor international kornfestival på Kalø Landbrugsskole.
Side 1 af 32 (631 artikler)Prev1234567303132Next