bannerPos

Fra bryllupskørsel til skovarbejde

Et kig ind i løsdriftsstalden, hvor René Larsen fodrer hestene, der er lige velegnede til bryllupskørsel som til skovarbejde.

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
02-03-2019 11:15
René Larsen arbejder med såvel heste som maskiner, når skov og grønne arealer i kommuner og hos private skal passes og plejes.

 - Tre af de i alt fem store heste, jeg har af racen schleswiger kan bruges til udkørsel af træ og til naturpleje, men derudover tilbyder jeg også bryllups- og konfirmationskørsel med heste samt alt i blandt andet buskrydning, grenknusning, slåning og vedligeholdelse af skrænter og grønne områder.

Sådan lyder det fra René Larsen, der driver RL Service, en mindre entreprenør- og skoventreprenørforretning, der arbejder for kommuner og boligselskaber, men også gerne for private.

Selv synes René Larsen, der kører ud fra bopælen i Ortved nord for Ringsted, hvor han også har folde til sine heste, at der er en god synergieffekt ved den mangesidede forretning.

- Jeg kommer hele spektret rundt, har et stort udvalgt af maskiner og redskaber, og kan dermed servicere inden for næsten alt fra opgaver med blandt andet minigraver og en fjernstyret slagleklipper, og videre til skånsomme plejeopgaver med heste i skoven.
 

Ny generation af skovfolk

Aktuelt er René Larsen i gang med et mere formaliseret samarbejde med Skovskolen i Nødebo i Nordsjælland, hvor han underviser nye skovfolk i, hvordan hestene kan arbejde i skoven.

- Hvor den seneste generation af skovfolk primært har været interesseret i at bruge maskiner i skoven, virker det som om, at de nye forstfolk, måske som følge af hele klimadebatten, er mere åbne for at bruge hestene til dele af skovarbejdet, vurderer René Larsen.

Tilsvarende håber han, at stadig flere kommuner får øjnene op for, at arbejdet med heste terapimæssigt er godt for personer, der eksempelvis har været nede med stress eller er langtidsarbejdsløse og har svært ved at komme i gang igen.

- Jeg arbejder for tiden på den sociale vinkel. Opdager kommunerne først, hvad man terapimæssigt kan med hestene, og hvad det bibringer mennesker, tror jeg, vi får rigtig meget at lave på den front.

 

»- Hestene har den fordel, at de ikke giver de samme tryk- og følgeskader, som store og tunge skovmaskiner gør.«

René Larsen

 

Ingen trykskader og dybe spor

Selv har René Larsen redet og arbejdet med heste helt fra barnsben, men det var først for 12 år siden, da han flyttede til en mindre landejendom, at han gik over til at arbejde med schleswigske heste, der har deres oprindelse i grænselandet mellem Danmark og Tyskland.

- Egentlig begyndte jeg bare med almindelig bryllupskørsel, men siden har det udviklet sig, fordi de schleswigske heste kan så meget. Jeg arbejder nu også meget i skove, hvor jeg bruger hestene til at trække kævler ud.

René Larsen fortæller videre, at man i både Norge og Sverige samt i dele af Tyskland i stor stil anvender hestene som trækkraft i skovene, ligesom de visse steder er velegnede til at slå græs på lavtliggende arealer, hvor tunge maskiner vil give for store tryk- og sporskader.

- Hestene har den fordel, at de ikke giver de samme tryk- og følgeskader, som store og tunge skovmaskiner gør. Et problem kan naturligvis være i meget våde år, hvor vi ikke kan bruge hestene i skoven, forklarer René Larsen og tilføjer:

- Omvendt har jeg den holdning, at det er naturens egen måde at passe på sig selv. Derfor bør de store maskiner heller ikke køre i skoven, når der er meget fugtigt.
 

Heste trak kævler for gods

Blandt de steder René Larsen har kørt med sine heste, er Ålholm Gods på Lolland, hvor en af opgaverne var at trække kævler ud til et spor, hvor en større læssevogn kunne transportere dem videre.

- Vi kunne køre kævlerne ud til sporet, lige så hurtigt som vognmanden kunne læsse og køre af sted med kævlerne og komme retur, oplyser han og understreger, at hans arbejde med heste på ingen måde handler om at udkonkurrere de almindelige gængse skovmaskiner.

- Det handler om, hvordan vi efterlader skoven efter endt kørsel med hest og med udkørselsvogn, slutter René Larsen.

 

Fakta
Schleswiger
De schleswigske heste er kendetegnede ved godt temperament og gode samarbejdsevner. De er rolige, og da de har lange ben, kombineret med en stor vægt og god muskelmasse, kan de virkelig trække kævler.

De første schleswigske heste, der måler 166-167 centimeter i stang og har en vægt på mellem 750 og 800 kilo, kom til Danmark i 2006.

Der er i dag registreret cirka 150 individer af racen og det anslås, at der årligt avles op mod 25 stykker på dansk jord.

 

 

 

El-drevne minilæssere bliver aktuelle for landbrug

Stigende krav til arbejdsmiljø og klimavenlighed vil efterhånden give indpas i landbrugsbedrifter for støjsvage og udstødningsfri maskiner, forudser forhandler.

Stort rykind til åbent hus i Sandby

Der var 400-500 besøgende til det årlige åbent hus-arrangement i Sandby Smedie og Maskinhandel.

Stor fremgang og god økonomi i øko-roer

Arealet med økologiske sukkerroer er mere end fordoblet på kun et år, og dette års høst ser ud til at slå de to foregående.

Frøsalget sluppet løs

Sukkerproduktionen og roedyrkningen i Europa har gennem årtier været reguleret og på mange måder meget styret, påpeger Elo West Larsen fra KWS.

Landbruget får hjælp til grøn omstilling

»Landbruget er en del af løsningen« var titlen på en konference på Landbrugsskolen Sjælland i Høng, hvor den grønne omstilling var i fokus.

Klassiske dyder og mekanisk bekæmpelse

Hos Stroco-Agro er interessen for No-till større end salget af udstyr dertil. I stedet er det klassiske harver og radrensere, der stjæler interessen.

Småt med økologi uden EU-støtte

Priserne på økologiske fødevarer ville være meget højere uden støtten fra EU’s landbrugsordning.

Mange tilskudskroner til øko-arealstøtte er spildt

Mens politikerne agter at booste de økologiske tilskud, så får mange økologer flere støttekroner, end de har behov for i kompensation for deres ekstra dyrkningsomkostninger.

Over en femtedel af tilskudskroner er overflødige

Mange landmænd ville investere i stalde eller teknologi også uden at få støtte til det, konstaterer Landbrugsstyrelsen.
Side 1 af 42 (831 artikler)Prev1234567404142Next