bannerPos

Fra bryllupskørsel til skovarbejde

Et kig ind i løsdriftsstalden, hvor René Larsen fodrer hestene, der er lige velegnede til bryllupskørsel som til skovarbejde.

Henrik Sieben

02-03-2019 11:15
René Larsen arbejder med såvel heste som maskiner, når skov og grønne arealer i kommuner og hos private skal passes og plejes.

 - Tre af de i alt fem store heste, jeg har af racen schleswiger kan bruges til udkørsel af træ og til naturpleje, men derudover tilbyder jeg også bryllups- og konfirmationskørsel med heste samt alt i blandt andet buskrydning, grenknusning, slåning og vedligeholdelse af skrænter og grønne områder.

Sådan lyder det fra René Larsen, der driver RL Service, en mindre entreprenør- og skoventreprenørforretning, der arbejder for kommuner og boligselskaber, men også gerne for private.

Selv synes René Larsen, der kører ud fra bopælen i Ortved nord for Ringsted, hvor han også har folde til sine heste, at der er en god synergieffekt ved den mangesidede forretning.

- Jeg kommer hele spektret rundt, har et stort udvalgt af maskiner og redskaber, og kan dermed servicere inden for næsten alt fra opgaver med blandt andet minigraver og en fjernstyret slagleklipper, og videre til skånsomme plejeopgaver med heste i skoven.
 

Ny generation af skovfolk

Aktuelt er René Larsen i gang med et mere formaliseret samarbejde med Skovskolen i Nødebo i Nordsjælland, hvor han underviser nye skovfolk i, hvordan hestene kan arbejde i skoven.

- Hvor den seneste generation af skovfolk primært har været interesseret i at bruge maskiner i skoven, virker det som om, at de nye forstfolk, måske som følge af hele klimadebatten, er mere åbne for at bruge hestene til dele af skovarbejdet, vurderer René Larsen.

Tilsvarende håber han, at stadig flere kommuner får øjnene op for, at arbejdet med heste terapimæssigt er godt for personer, der eksempelvis har været nede med stress eller er langtidsarbejdsløse og har svært ved at komme i gang igen.

- Jeg arbejder for tiden på den sociale vinkel. Opdager kommunerne først, hvad man terapimæssigt kan med hestene, og hvad det bibringer mennesker, tror jeg, vi får rigtig meget at lave på den front.

 

»- Hestene har den fordel, at de ikke giver de samme tryk- og følgeskader, som store og tunge skovmaskiner gør.«

René Larsen

 

Ingen trykskader og dybe spor

Selv har René Larsen redet og arbejdet med heste helt fra barnsben, men det var først for 12 år siden, da han flyttede til en mindre landejendom, at han gik over til at arbejde med schleswigske heste, der har deres oprindelse i grænselandet mellem Danmark og Tyskland.

- Egentlig begyndte jeg bare med almindelig bryllupskørsel, men siden har det udviklet sig, fordi de schleswigske heste kan så meget. Jeg arbejder nu også meget i skove, hvor jeg bruger hestene til at trække kævler ud.

René Larsen fortæller videre, at man i både Norge og Sverige samt i dele af Tyskland i stor stil anvender hestene som trækkraft i skovene, ligesom de visse steder er velegnede til at slå græs på lavtliggende arealer, hvor tunge maskiner vil give for store tryk- og sporskader.

- Hestene har den fordel, at de ikke giver de samme tryk- og følgeskader, som store og tunge skovmaskiner gør. Et problem kan naturligvis være i meget våde år, hvor vi ikke kan bruge hestene i skoven, forklarer René Larsen og tilføjer:

- Omvendt har jeg den holdning, at det er naturens egen måde at passe på sig selv. Derfor bør de store maskiner heller ikke køre i skoven, når der er meget fugtigt.
 

Heste trak kævler for gods

Blandt de steder René Larsen har kørt med sine heste, er Ålholm Gods på Lolland, hvor en af opgaverne var at trække kævler ud til et spor, hvor en større læssevogn kunne transportere dem videre.

- Vi kunne køre kævlerne ud til sporet, lige så hurtigt som vognmanden kunne læsse og køre af sted med kævlerne og komme retur, oplyser han og understreger, at hans arbejde med heste på ingen måde handler om at udkonkurrere de almindelige gængse skovmaskiner.

- Det handler om, hvordan vi efterlader skoven efter endt kørsel med hest og med udkørselsvogn, slutter René Larsen.

 

Fakta
Schleswiger
De schleswigske heste er kendetegnede ved godt temperament og gode samarbejdsevner. De er rolige, og da de har lange ben, kombineret med en stor vægt og god muskelmasse, kan de virkelig trække kævler.

De første schleswigske heste, der måler 166-167 centimeter i stang og har en vægt på mellem 750 og 800 kilo, kom til Danmark i 2006.

Der er i dag registreret cirka 150 individer af racen og det anslås, at der årligt avles op mod 25 stykker på dansk jord.

 

 

 

DLS-formand gjorde status på problemerne

På generalforsamlingen i DLS påpegede formanden John Nielsen blandt andet, at bramgæsbestanden er et stort problem på Sydhavsøerne.

Følelserne kom i kog på Baltic Pipe-møder

Bølgerne gik til tider højt på borgermøderne om Baltic Pipe-projektet, hvor oplægsholdere flere gange blev afbrudt, når de svarede på spørgsmål.

Vildtaften på Kragerup Gods

Har man hang til jagt og jagtfortællinger vækkede vildtaften på Kragerup Gods naturligvis interesse. 

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

HMC-Maskiner A/S bliver en del af Karl Mertz A/S

Den 1. april 2019 overtager Karl Mertz A/S virksomheden HMC-Maskiner A/S med afdelinger i Sorø og Holbæk.

Små positive tegn for roedyrkerne

Sukkerroedyrkerne kan se tilbage på et hårdt år, men der er lys forude, forsikrede roedyrkernes formand, Jørn Dalby, på generalforsamlingen.

40 år med hingstekåring i Herning

Dansk Varmblods Hingstekåring og messen Hest & Rytter holdes i Herning for 40. gang med et væld af oplevelser for hesteinteresserede.

Skovrejsning med tilskud

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd, hvis man ønsker at opnå tilskud til skovrejsning i indeværende år

Fra bryllupskørsel til skovarbejde

René Larsen arbejder med såvel heste som maskiner, når skov og grønne arealer i kommuner og hos private skal passes og plejes.
Side 1 af 26 (501 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer