bannerPos

Planter kan være skyld i fotosensibilitet hos heste

Ifølge landskonsulent Eric Clausen, Seges Heste, kan heste på græs og kommer i kontakt med planter som alsikekløver, perikon og vild pastinak blive ramt af fotosensibilitet, som er en overfølsomhed mod ultraviolet bestråling. Foto: Camilla Bønløkke

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
13-06-2019 08:45
Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.

Når heste er på græs og kommer i kontakt med planter som alsikekløver, pericon og vild pastinak kan de blive ramt af fotosensibilitet, som er en overfølsomhed mod ultraviolet bestråling.  
Det meddeler landskonsulent Eric Clausen, Seges Heste i en artikel på Landbrugsinfo.dk
Symptomerne er blandt andet, at dyret bliver uroligt, når det er ude i sollys, og søger skygge. Huden begynder at klø voldsomt. Huden bliver rødlig og hævet, særligt på de upigmenterede områder ved næsebor, ører, øjenlåg, ben samt ved hvide aftegninger. Ved yver og halerod og andre steder med tyndt hårlag ses også ofte symptomer. På de angrebne områder af huden opstår der desuden blæredannelse, væskende sår og senere sårskorper. 

Hvorfor får dyr fotosensibilitet? 
Flere forskellige planter blandt andet alsikekløver og lupin samt svampetoksiner indeholder stoffer som har en skadelig effekt på leveren således, at leverens evne til at nedbryde giftige forbindelser bliver reduceret. De giftige stoffer bliver efterfølgende ikke nedbrudt og udskilt fra leveren, men i stedet ophobes de i blodet og kommer efterfølgende ud i huden. 
Ifølge landskonsulenten kan fotosensibilitet opstå hvis leveren af en eller anden grund ikke fungerer normalt, men efterlader rester af fotodynamisk substanser i huden. Disse stoffer er et biprodukt af klorofyl fra planterne men kan også i sjældne tilfælde opstå efter medicinering. En frisk lever renser normalt blodet fra de nævnte stoffer men hvis dette ikke sker, kan det i kombination med sollys give anledning til kraftige reaktioner. 

Behandling og forebyggelse
Eric Clausen påpeger, at det er vigtigt at være opmærksom på, at fotosensibilitet ikke er almindelig solskoldethed men en kemisk proces af cellerne i huden, som derved får nedsat evne til at modstå lyspåvirkninger i huden. Følgelig kan dyrene også få symptomerne selv i gråvejr. 
Indenfor de senere år er fotosensibilitet her i landet konstateret hos heste der afgræssede marker med alsikekløver og marker med vild pastinak. 
Angrebne dyr bringes på stald og placeres i skygge indenfor, idet det langbølgede lys, der starter reaktionen, kan passere almindeligt vinduesglas. Yderligere kan man beskytte de udsatte områder med bandager og lignende, og beskadigede hudområder behandles med salver og blødgørende liniment. 


Det anbefales, at man kender planterne på marken hvor hestene græsser, og undgår afgræsning af marker med høj dækning af alsikekløver. Ifølge landskonsulenten bør man være særlig opmærksom på at undgå planterne perikon og vild pastinak i græsmarken.   
Læs hele Eric Clausens artikel om fotosensibilitet på www.landbrugsinfo.dk under Heste.

0

Aktiv ungdomsorganisation i fremgang på flere fronter

LandboUngdom er en aktiv organisation med fremgang, der senest er gået med i et nyt nordisk netværk for unge på landet.

40.000 arter på plads i Naturbasen

På Danmarks største vidensbank med national flora og fauna sætter amatører og eksperter hinanden stævne og indsamler unik viden.

Læssemaskiner til ethvert formål

Stemas tilbyder et bredt program inden for Weidemann-programmet - senest en hjullæsser med variabel hydrostatisk transmission, der bejler til både landbruget og entreprenørerne

Rust virksomheden til den næste krise

Søren Pilegaard, virksomhedsrådgiver i VKST, kommer med råd til at ruste sin virksomhed i en usikker fremtid.

Husk forsikringen – inden skaden sker

Udføres landbrugsarbejde for andre, bør det overvejes at udvide ansvarsforsikringen.

Väderstad med nyt stophjul til såmaskine

For at øge såpræcisionen yderligere lancerer Väderstad et nyt stophjul til deres rækkesåmaskiner.

Koldsøs innovative miniplov er optimeret og klar

Fredag den 31. juli viser Koldsø Smede og Maskinservice den 100 procent klargjorte miniplov med to såaggregater frem ved en sådemonstration i Vestsjælland.

To måneder mere til vandrådsarbejdet

Miljø- og Fødevareministeriet har lyttet til ønsket om at flytte fristen for vandrådsarbejdet, som med udsættelsen er den 22. november.

Danish Crown leverer sit bedste halvårsregnskab

Halvårs-omsætningen i Danish Crown er med 32 milliarder kroner 18 procent større end sidste år, og nettoresultatet er øget med 46 procent til 1,4 milliarder kroner.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.
Side 1 af 60 (1185 artikler)Prev1234567585960Next