bannerPos

Planter kan være skyld i fotosensibilitet hos heste

Ifølge landskonsulent Eric Clausen, Seges Heste, kan heste på græs og kommer i kontakt med planter som alsikekløver, perikon og vild pastinak blive ramt af fotosensibilitet, som er en overfølsomhed mod ultraviolet bestråling. Foto: Camilla Bønløkke

Camilla Bønløkke

Journalist (Svineproduktion)
13-06-2019 08:45
Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.

Når heste er på græs og kommer i kontakt med planter som alsikekløver, pericon og vild pastinak kan de blive ramt af fotosensibilitet, som er en overfølsomhed mod ultraviolet bestråling.  
Det meddeler landskonsulent Eric Clausen, Seges Heste i en artikel på Landbrugsinfo.dk
Symptomerne er blandt andet, at dyret bliver uroligt, når det er ude i sollys, og søger skygge. Huden begynder at klø voldsomt. Huden bliver rødlig og hævet, særligt på de upigmenterede områder ved næsebor, ører, øjenlåg, ben samt ved hvide aftegninger. Ved yver og halerod og andre steder med tyndt hårlag ses også ofte symptomer. På de angrebne områder af huden opstår der desuden blæredannelse, væskende sår og senere sårskorper. 

Hvorfor får dyr fotosensibilitet? 
Flere forskellige planter blandt andet alsikekløver og lupin samt svampetoksiner indeholder stoffer som har en skadelig effekt på leveren således, at leverens evne til at nedbryde giftige forbindelser bliver reduceret. De giftige stoffer bliver efterfølgende ikke nedbrudt og udskilt fra leveren, men i stedet ophobes de i blodet og kommer efterfølgende ud i huden. 
Ifølge landskonsulenten kan fotosensibilitet opstå hvis leveren af en eller anden grund ikke fungerer normalt, men efterlader rester af fotodynamisk substanser i huden. Disse stoffer er et biprodukt af klorofyl fra planterne men kan også i sjældne tilfælde opstå efter medicinering. En frisk lever renser normalt blodet fra de nævnte stoffer men hvis dette ikke sker, kan det i kombination med sollys give anledning til kraftige reaktioner. 

Behandling og forebyggelse
Eric Clausen påpeger, at det er vigtigt at være opmærksom på, at fotosensibilitet ikke er almindelig solskoldethed men en kemisk proces af cellerne i huden, som derved får nedsat evne til at modstå lyspåvirkninger i huden. Følgelig kan dyrene også få symptomerne selv i gråvejr. 
Indenfor de senere år er fotosensibilitet her i landet konstateret hos heste der afgræssede marker med alsikekløver og marker med vild pastinak. 
Angrebne dyr bringes på stald og placeres i skygge indenfor, idet det langbølgede lys, der starter reaktionen, kan passere almindeligt vinduesglas. Yderligere kan man beskytte de udsatte områder med bandager og lignende, og beskadigede hudområder behandles med salver og blødgørende liniment. 


Det anbefales, at man kender planterne på marken hvor hestene græsser, og undgår afgræsning af marker med høj dækning af alsikekløver. Ifølge landskonsulenten bør man være særlig opmærksom på at undgå planterne perikon og vild pastinak i græsmarken.   
Læs hele Eric Clausens artikel om fotosensibilitet på www.landbrugsinfo.dk under Heste.

Køretøjers påvirkning på små kommuneveje er offentliggjort

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.

Nyt kornanlæg blev vist frem

Overgaard holdt åbent hus på Saunsøgård ved Nakskov, hvor der opføres et helt nyt kornanlæg.

Sjællandsk flismand er glad for nye arbejdsopgaver

Bjørn Krüger Veng fra Skovdyrkerforeningen Øerne fik tidligere på året ansvaret for flis og entreprise på Sjælland, og han trives med de nye opgaver.

Ny app letter hverdagen

Brødre fra Lolland står bag firmaet FarmBackup, som tilbyder en app, der holder styr på arbejdsopgaverne.

Hvem fejer Fejø af banen som Årets Landsby 2019?

Til august afgøres det, hvem der skal overtage tronen som Årets Landsby efter Fejø.

Ny rotorklipper med 6 års garanti

Efter Spearhead valgte at gå solo med én forhandlerorganisation i Danmark har Johs. Mertz været på jagt efter et tilsvarende produkt. Det er især pudsning af græsfrømarker som mange af vores kunder har behov for en stærk maskine til.

Mærkedage hos Ovethi

A/S Ovethi Dansk Dæk Service kan på fredag markere flere mærkedage i firmaets hovedafdeling i Gelsted på Vestfyn.

- Kan nå hele Sjælland på én time

Ringsted Maskincenter og Maskincenter Roskilde er nu samlet under samme tag.

Alle mand på dæk!

For at blive i sømandssproget vil der blive »trængsel ombord« og »liv i kludene«, når A/S Ovethi Dansk Dæk Service i den kommende weekend markerer en række mærkedage med henholdsvis reception og fest i firmaets hovedafdeling i Gelsted.

Korn i centrum på Kalø Landbrugsskole

Kalø Landbrugsskole danner fra onsdag den 26. juni til fredag den 28. juni ramme om er en stor international kornfestival på Kalø Landbrugsskole.
Side 1 af 32 (631 artikler)Prev1234567303132Next