bannerPos

Planter kan være skyld i fotosensibilitet hos heste

Ifølge landskonsulent Eric Clausen, Seges Heste, kan heste på græs og kommer i kontakt med planter som alsikekløver, perikon og vild pastinak blive ramt af fotosensibilitet, som er en overfølsomhed mod ultraviolet bestråling. Foto: Camilla Bønløkke

Camilla Bønløkke

Fagjournalist
13-06-2019 08:45
Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.

Når heste er på græs og kommer i kontakt med planter som alsikekløver, pericon og vild pastinak kan de blive ramt af fotosensibilitet, som er en overfølsomhed mod ultraviolet bestråling.  
Det meddeler landskonsulent Eric Clausen, Seges Heste i en artikel på Landbrugsinfo.dk
Symptomerne er blandt andet, at dyret bliver uroligt, når det er ude i sollys, og søger skygge. Huden begynder at klø voldsomt. Huden bliver rødlig og hævet, særligt på de upigmenterede områder ved næsebor, ører, øjenlåg, ben samt ved hvide aftegninger. Ved yver og halerod og andre steder med tyndt hårlag ses også ofte symptomer. På de angrebne områder af huden opstår der desuden blæredannelse, væskende sår og senere sårskorper. 

Hvorfor får dyr fotosensibilitet? 
Flere forskellige planter blandt andet alsikekløver og lupin samt svampetoksiner indeholder stoffer som har en skadelig effekt på leveren således, at leverens evne til at nedbryde giftige forbindelser bliver reduceret. De giftige stoffer bliver efterfølgende ikke nedbrudt og udskilt fra leveren, men i stedet ophobes de i blodet og kommer efterfølgende ud i huden. 
Ifølge landskonsulenten kan fotosensibilitet opstå hvis leveren af en eller anden grund ikke fungerer normalt, men efterlader rester af fotodynamisk substanser i huden. Disse stoffer er et biprodukt af klorofyl fra planterne men kan også i sjældne tilfælde opstå efter medicinering. En frisk lever renser normalt blodet fra de nævnte stoffer men hvis dette ikke sker, kan det i kombination med sollys give anledning til kraftige reaktioner. 

Behandling og forebyggelse
Eric Clausen påpeger, at det er vigtigt at være opmærksom på, at fotosensibilitet ikke er almindelig solskoldethed men en kemisk proces af cellerne i huden, som derved får nedsat evne til at modstå lyspåvirkninger i huden. Følgelig kan dyrene også få symptomerne selv i gråvejr. 
Indenfor de senere år er fotosensibilitet her i landet konstateret hos heste der afgræssede marker med alsikekløver og marker med vild pastinak. 
Angrebne dyr bringes på stald og placeres i skygge indenfor, idet det langbølgede lys, der starter reaktionen, kan passere almindeligt vinduesglas. Yderligere kan man beskytte de udsatte områder med bandager og lignende, og beskadigede hudområder behandles med salver og blødgørende liniment. 


Det anbefales, at man kender planterne på marken hvor hestene græsser, og undgår afgræsning af marker med høj dækning af alsikekløver. Ifølge landskonsulenten bør man være særlig opmærksom på at undgå planterne perikon og vild pastinak i græsmarken.   
Læs hele Eric Clausens artikel om fotosensibilitet på www.landbrugsinfo.dk under Heste.

Seges jagter krydsningsgevinst hos malkekvæg

Det giver økonomisk gevinst at krydse flere racer af malkekvæg, godtgør et EU-støttet avlsprojekt. Men fordomme skal overvindes, før danske mælkebønder tager midlet i brug i større stil til at forbedre deres økonomi.

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

Styrelse vil gerne se nærmere på Gefions nye tal om Karrebæk Fjord

Den sjællandske landboforening Gefion har fundet rester i vandet af det miljøfarlige stof TBT, som ligger 850 procent over grænseværdien i det område, hvor der er blevet dumpet i fjorden. Miljøstyrelsen forstår undren.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

Slamdumpning i Karrebæk Fjord havde betydning for miljø

Den sjællandske landboforening Gefion har i Karrebæk Fjord på Østsjælland målt høje koncentrationer af det miljøfarlige stof TBT, som var 850 procent over grænseværdien. Dermed kan det ikke passe, at der blot var tale om rent sand, som blev bypasset i fjorden som følge af rensning af sejlrende. Det sagde Miljøstyrelsen ellers for et halvt år siden.

Greenpeace-aktivist: - Det er ikke direkte mod Kjær Knudsen

Greenpeace-aktion på Vanløsegård på Midtsjælland handlede om at reducere svineproduktionen og få forskning på kemikalierne i svineproduktionen.

Efter ulovlig aktion - Landmænd tages som gidsler af en organisation, der føler sig hævet over loven

Greenpeaces opførsel hører ikke hjemme i en retsstat, lyder det fra L&F. Danske Svineproducenter mener, at politiet må tage sig af aktivisterne.

Greenpeace-aktion mod familien Kjær Knudsens svinelandbrug

- Vi driver et stort landbrug med store stalde. Men det er netop årsagen til, at vi siden 2008 løbende har kunnet investere i den mest moderne miljøteknologi på vores landbrug, siger Kim Kjær Knudsen. 17 aktivister invaderede tirsdag morgen familiens ejendom. Greenpeace-talsmand forsvarer aktionen.

Landmand og jæger: - Kronvildt ødelægger for mange penge

Landmand og jagtformand mener, at Vildtforvaltningsrådet er ude af trit med virkeligheden omkring bestanden af blandt andet kronvildt.

Jæger-kritik bliver afvist

- Vi følger regionale anvisninger, siger formanden for Vildtforvaltningsrådet.
Side 1 af 38 (760 artikler)Prev1234567363738Next