bannerPos

DLG Øst – klar til høst

Hos DLG i Bårse glæder underdirektør Henrik Kristiansen sig til årets høst.

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
05-07-2020 13:07
Snart venter årets højdepunkt i landrbuget - årets høst. Og efter flere effektiviseringer er det noget, man ser frem til hos DLG Øst.

Når høsten kommer i gang, så er det alle mand på dæk hos DLG i det østlige Danmark.

- Vores motto er »Sammen får vi høsten i hus«. Og det er det, fordi det jo både er os, de ansatte, kunderne landmændene og vognmændene, der er i gang. Alle er jo med. Og det er jo nærmest et 24-7-job. Vi har måske ikke åbent i døgndrift, men der er rigtig mange i gang.

Ordene kommer fra underdirektør i DLG Øst, Henrik Kristiansen, der fra sit kontor hos DLG i Bårse syd for Næstved har ansvaret for afgrøder hos korngigantens østlige afdeling. Og der er nok at se til, kan han bekræfte. 

- Her i Bårse har vi jo også vores foderfabrik, og her får vi også en masse foderkorn ind til foderproduktion, og det får vi direkte fra landmændene. Så her kommer der også meget store aktiviteter, blandt andet fordi man laver godt 130.000 tons foder om året på fabrikken, eller måske lige knapt, siger han og fortsætter:

- Så derfor kommer der store mængder foderkorn ind, og det er jo også en stor terminal man har her. Men der skal det altså igennem foderproduktionen.

24 modtagepladser

Men som det vil være kendt for de fleste, er DLG Øst’s aktiviteter ikke kun centreret omkring Bårse. Faktisk har selskabet 24 modtagelsespladser spredt ud over Sjælland, Lolland-Falster, Møn og Bornholm, hvor man kan opbevare afgrøderne i den travle høstsæson.

Med de ændringer, der har været i landbrugsstrukturer, men også teknologisk i landbruget de seneste år, har de mængder, man har skullet håndtere hos kornkompagnierne, været for opadgående. Og det har til tider gjort det svært for DLG Øst at følge med, erkender Henrik Kristensen.

- Derfor renoverer vi nu nogle af de lidt ældre afdelinger med nogle store pladser, så vi faktisk kan modtage de store mægnder afgrøder. Der kommer jo på dage 50.000 tons på én dag, fordelt udover de her afdelinger, og sidste år fik vi noget over 600.000 tons afgrøder i forbindelse med høsten. Så det er nogle store mængder, siger han.

Effektiviseret lige i øjet

Meget af arbejdet i forbindelse med høsten er centreret omkring planlægning, i et forsøg på at gøre tingene så effektivt som muligt. I den forbindelse har det været til stor hjælp, at DLG Øst sidste år kunne tage deres nye kornterminal på Masnedø i brug.

- Det har været lige i øjet. Vi havde brug for det, også fordi vi jo sidste år fik en stor høst i 2019. Og selv om vi i det daglige opererer lokalt, så leverer vi jo også til et globalt marked, så når man har sådan en terminal dernede, så kan man komme ud på det store verdensmarked, siger Henrik Kristensen.

- Det er klart, at det giver os noget kapacitet. Der er nu plads til 140.000 tons dernede med det nye anlæg, og man kan faktisk tage de store pandemarksbåde ind dernede, og så sent som i går færdiglastede vi faktisk en båd med 30.000 tons byg på Masnedø.

Med den nye terminal kan DLG håndtere langt større mængder korn end tidligere.

- Vi kan tage 1000 tons ind i timen, og vi kan faktisk også udskibe 1000 tons i timen. Så det er altså rigtig meget korn på et minut. Samtidig er det ikke længere kun i Kalundborg, at vi har adgang til en dybvandshavn, men også på Masnedø, og det gør, at vi sparer meget transport, siger han.

Han tilføjer, at det også gavner i forhold til miljø og bæredygtighed gavner at afskibe de tusindvis af tons afgrøder fra Masnedø.

0

Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere af landbrugsejendomme valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

Fynboer øjner sjællandske kartoffeldyrkere

Det kræver tilsagn om knap 7.000 hektar med melkartoffel, hvis ny fynsk kartoffelmelsfabrik skal blive en realitet. Kommende informationsmøder skal vise om der er tilstrækkelig interesse.

Landbruget skal dyrke fællesskabet

Som dansk landmand skal man arbejde for øget synlighed, og dyrke fællesskabet, lyder det fra sjællandske Yke Kloppenburg fra Sektorbestyrelsen for Kvæg.

Massivt rod i Miljøstyrelsen koster landbruget

Massivt rod i Miljøstyrelsens beregninger for kvælstof-belastningen i Smålandshavets åbne del kan koste landbruget på Syd- og Vestsjælland dyrt i form af ekstra efterafgrøder, mener Gefion og DLS.

Grimme styrker rådgivning og salgssupport øst for Storebælt

Uffe Jensen er udpeget som ny ansvarlig for salg af kartoffemaskiner på Sjælland hos Grimme, oplyser selskabet.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.
Side 1 af 65 (1281 artikler)Prev1234567636465Next