bannerPos

Getreide har valgt at gå en anden vej

Henrik Løje (til venstre), Kirsten Krog og Flemming Kjærgaard er klar til årets høst. Palle Juul Petersen holdt ferie, da billedet blev taget. Foto: Henrik Sieben

Henrik Sieben

Journalist
20-07-2019 12:05
Getreide Danmark, der etablerede sig på Nordfalster i 2011, har tre nøgleord og foretager afregningen efter gennemsnittet.

I marts 2011 købte det tyske grovvarefirma Getreide AG, der har hovedsæde i Rendsburg i Slesvig-Holsten i Nordtyskland, lagerfaciliteter på Orehoved Havn på Nordfalster. Samtidig oprettede man eget kontor – dermed var Getreide Danmark grundlagt.

Og nu hvor høsten så småt er i gang, er Kirsten Krog, der har været med fra begyndelsen, konsulenterne Palle Juul Petersen og nyligt tilkomne Henrik Løje, samt lagermand Flemming Kjærgaard, klar til at tage imod ikke mindst vintermaltbyg, der dog hurtigt skibes videre til Getreides egne malterier i Tyskland.

- Sidste år havde vi besøg af fem skibe, der nærmest i pendulfart fragtede danskproduceret maltbyg gennem Kielerkanalen direkte til vores malterier i Tyskland, Erfurter Malz og Hanse Malz, med kapacitet på henholdsvis 250.000 tons og 80.000 tons. Og sådan kommer det også til at gå i år, fortæller Kirsten Krog.

Analyseresultater på vejeseddel

Hos Getreide er der således kort vej fra landmanden kommer med sit korn, får taget analyser, modtager et udskrift på prøveresultat, til kornet lægges i den store lagerhal for kort efter at blive udskibet direkte til et af Getreides egne malterier i Tyskland.

- Landmanden tager selv en prøve fra læsset, mens han holder på brovægten, forklarer Kirsten Krog, der ofte står i modtagelsen og efterfølgende hælder den udtagne prøve ned i det online-kalibrerede analyseapparat.  

- Og netop fordi landmanden selv tager prøven, sikrer vi os, at han på ingen måde føler sig snydt, lyder det videre fra Kirsten Krog. 

Efter cirka 10 minutter får landmanden en vejeseddel, der også indeholder alle analyseresultaterne. Først derefter køres kornet på lager.

- Dermed ved landmanden allerede, inden han læsser kornet af, hvordan det klassificeres og dermed afregnes. Vi kan samtidig få det læsset af præcis i den bunke, det hører til, alt efter om det regnes som malt- eller foderbyg, har højt eller lavt vandindhold.

I den forbindelse fortæller Henrik Løje, at Getreide, som følge af at man har egne malterier, accepterer en proteinprocent op til 12, før kornet nedklassificeres til foderbyg. Desuden betyder egne malterier, at firmaet sparer fordyrende mellemled.

Samlet liste med tallene

Hvor man nogle steder i grovvarehandlen oplever, at der afregnes læs for læs, så har man hos Getreide valgt at gå en anden vej.

- Da kornet som hovedregel alligevel aflæsses i den samme bunke, synes vi, at det er mest rimeligt, at der overfor landmanden beregnes på gennemsnit af hans indleverede korn og ikke på de enkelte læs.

- Så har man leveret for eksempelvis 10 læs, og de to læs på analyseresultaterne falder på proteinindhold, men de øvrige otte ligger fint, ja så afregner vi på gennemsnit af de 10 læs, forklarer Henrik Løje, mens Kirsten Krog tilføjer:

- Prismæssigt ligger vi som de andre kornhandlere, men vi har altså lidt andre måder at anskue vandprocent, urenheder og proteinindhold på, da vi beregner på gennemsnit. 

- Dermed, fortsætter hun, bliver afregningsbilag også mere overskueligt, da den enkelte leverandør får en samlet liste med tallene fra de enkelte læs, men nederst på listen sammentalt og med den gennemsnitsfaktor, der er beregnet ud fra.

Ingen grund til frygt

Hos Getreide må landmanden i øvrigt levere med op til to procent urenheder og op til 14,5 i vandprocent uden fradrag. Det er hvad der i øvrigt omtales som engrosbetingelser i kornverdenen.

Generelt fremhæver man hos Getreide, at man søger at handle hurtigt, enkelt og fair. Det er mange glade for.

Getreide AG, og dermed også Getreide Danmark, er i hvert fald et kæmpe foretagende, der årligt omsætter 2,2 millioner tons korn og producerer 400.000 tons rapsolie. 

- Getreide AG er vores og dermed også danske kornproducenters garant for, at man får sine penge. Jeg siger dette, fordi der er nogle, der efter BMG’s konkurs, er blevet lidt nervøse i markedet, men man behøver altså ikke frygte noget hos os, fastslår Kirsten Krog.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Mangel på bestøvere kan true specialafgrøderne

Dyrkere af blandt andet hybridraps, hvidkløver og andre specialafgrøder får et problem, hvis danske erhvervsbiavlere ikke kan afsætte deres honning. Bi-avlerne lever udover honningsalget nemlig også af at leje bier ud til bestøvning af specialafgrøder.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Ny flishugger har bælter - og fjernbetjening

Med fokus på sikkerhed, miljø og brugervenlighed har Linddana skabt den ultimative flishugger, som for at øge sikkerheden og brugervenligheden styres med fjernbetjening.

EDC Poul Erik Bech etablerer forretningsområde indenfor landbrug

Danmarks største ejendomsmæglervirksomhed indenfor EDC-gruppen, EDC Poul Erik Bech, udvider forretningspaletten med opstart af EDC Landbrug Poul Erik Bech. Manden, der skal sidde i spidsen, er en tung profil der tidligere kommer fra en stilling som chef for Nykredits landsbrugsafdeling på Sjælland.

Få tiltag kan gøre en stor forskel

Klubber for de Stående Jagthunde i Danmark arbejder for at forbedre forholdene for faunaen i agerlandet i almindelighed og for agerhønsene i særdeleshed.

Gør kulturerne klar til salg

Langesømessen er lig med startskuddet for fremvisning af kulturer.

Et skilt som det bedste forsvar

Vejskiltene og gode øjne kan gøre forskellen på liv og død for dyrene i den danske natur.

Fremmer madforståelse og sociale færdigheder

1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.
Side 1 af 35 (695 artikler)Prev1234567333435Next