bannerPos

Høstmaskiner godkendt til kørsel

Knud Erik Clausen, repræsentant for Danske Sukkerroer, glæder sig over rapporten. Arkivfoto: Henrik Sieben.

Redaktionen

09-07-2019 08:00
Myndighederne har netop givet dispensation til at køre med de landbrugsmaskiner på gummibælter, der står for høsten af ærter.

Der bliver også høstet ærter i år – og forhåbentligt også i fremtiden. Det står klart, efter at myndighederne netop har givet dispensation til kørsel med de landbrugsmaskiner på gummibælter, der står for høsten af ærter. Det skriver brancheforeningen Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E).

Fremtiden for ærtehøsten har ellers været usikker, da man har været stillet i udsigt, at dispensation for brug af bæltemaskinerne ikke kunne forventes efter 2018.

Men siden den melding har en rapport om landbrugsmaskiners påvirkning på småveje givet ny viden til myndigheder og beslutningstagere, og har altså nu bevirket, at der også i år udstedes dispensation til ærtehøst.

Rapporten er blevet udarbejdet i et bredt samarbejde mellem Vejdirektoratet, Færdselsstyrelsen, Kommunernes Landsforening, Asfaltindustrien, Danske Maskinstationer og Entreprenører, Danske Sukkerroedyrkere, Danske Maskinhandlerforening, Dansk Agroindustri, Seges og Landbrug & Fødevarer.

Bør give lovændring

Rapporten sammenligner blandt andet, hvordan en landbrugsmaskine på gummibælter og en blokvogn lastet med en bæltemaskine påvirker vejen. DM&E sætter stor pris på det brede samarbejde om rapporten, der har sikret uvildigheden, skriver de.

- Vi hæfter os blandt andet ved delkonklusionen om, at det belaster vejene mere at transportere landbrugskøretøjerne med gummibælter på blokvogn end at lade dem køre selv, og vi mener dette bør være grundlag for en lovændring, siger Henning Sjørslev Lyngvig, der er chefkonsulent i Danske Maskinstationer og Entreprenører.

Rapporten har ført til en dialog mellem brancherne i erhvervet og myndighederne om at ændre rammerne for færdsel med landbrugsmaskiner på gummibælter. Blandt andet også hos Danske Sukkerroerdyrkere:

- Jeg glæder mig over, at den gode rapport har bidraget til, at ærtehøsten er sikret for i år, og det er min klare forhåbning og forventning, at rapporten medvirker til at give nogle mere tidssvarende forhold for landbrugsmaskinerne generelt også på den lange bane, siger Knud Erik Clausen, repræsentant for Danske Sukkerroedyrkere

 

Høsten kom godt i gang på Lolland

Overraskende højt udbytte, lød det fra Kim Monk Rasmussen, Hvidkilde og Bøllesminde, der var blandt de første til at høste vinterbyg.

Ny teknologi og hunde skal bekæmpe rotter

Med hundeførere og særligt udviklede digitale og giftfrie fælder melder HedeDanmark sig ind i kampen mod rotter og andre skadedyr.

Ny type afdækning til ensilagestakken

Silage Safe er navnet på et nyt system til afdækning af ensilagestakkene, der går udenom dæksider.

Daka Refood har sat biogasanlæg på standby

Daka Refood har indtil videre sat planerne om et biogasanlæg på Sjælland til madaffald på pause. Det skyldes ændringer i støtteordningerne til nye biogasanlæg.

Veganer modtager trusler efter ulovlig indtrængen

Veganerpartiets stifter, Henrik Vindfeldt, har modtaget trusler efter han ulovligt trængte ind i en svinestald på Falster.

Varm opstart på årets høst

Guldborgsund Agro I/S tog på en varm sommerdag tre nye Case IH Axial-Flow 9250 i brug ved høst af bakkesvingel.

Den grønne omstilling er på vej på græs

En mere intensiv produktion af kløvergræs kan hjælpe den grønne omstilling i landbruget på flere måder, viser resultater af ny forskning på Aarhus Universitet.

Søllested Maskinforretning kører videre uden John Deere

Torben Kepp Jensen, indehaver af Søllested Maskinforretning, oplyser, at virksomheden fortsætter uden John Deere-forhandlingen.

Høstmaskiner godkendt til kørsel

Myndighederne har netop givet dispensation til at køre med de landbrugsmaskiner på gummibælter, der står for høsten af ærter.

Bisonsti er åbnet på Bornholm

Søndag inviede den nye miljøminister Lea Wermelin (S) Bisonstien i Almindingen. Stien er en ud af fem nye vandreruter på Bornholm, der er blevet markeret, så det er nemt at finde rundt.
Side 1 af 33 (656 artikler)Prev1234567313233Next