bannerPos

Høstmaskiner godkendt til kørsel

Knud Erik Clausen, repræsentant for Danske Sukkerroer, glæder sig over rapporten. Arkivfoto: Henrik Sieben.

Redaktionen

09-07-2019 08:00
Myndighederne har netop givet dispensation til at køre med de landbrugsmaskiner på gummibælter, der står for høsten af ærter.

Der bliver også høstet ærter i år – og forhåbentligt også i fremtiden. Det står klart, efter at myndighederne netop har givet dispensation til kørsel med de landbrugsmaskiner på gummibælter, der står for høsten af ærter. Det skriver brancheforeningen Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E).

Fremtiden for ærtehøsten har ellers været usikker, da man har været stillet i udsigt, at dispensation for brug af bæltemaskinerne ikke kunne forventes efter 2018.

Men siden den melding har en rapport om landbrugsmaskiners påvirkning på småveje givet ny viden til myndigheder og beslutningstagere, og har altså nu bevirket, at der også i år udstedes dispensation til ærtehøst.

Rapporten er blevet udarbejdet i et bredt samarbejde mellem Vejdirektoratet, Færdselsstyrelsen, Kommunernes Landsforening, Asfaltindustrien, Danske Maskinstationer og Entreprenører, Danske Sukkerroedyrkere, Danske Maskinhandlerforening, Dansk Agroindustri, Seges og Landbrug & Fødevarer.

Bør give lovændring

Rapporten sammenligner blandt andet, hvordan en landbrugsmaskine på gummibælter og en blokvogn lastet med en bæltemaskine påvirker vejen. DM&E sætter stor pris på det brede samarbejde om rapporten, der har sikret uvildigheden, skriver de.

- Vi hæfter os blandt andet ved delkonklusionen om, at det belaster vejene mere at transportere landbrugskøretøjerne med gummibælter på blokvogn end at lade dem køre selv, og vi mener dette bør være grundlag for en lovændring, siger Henning Sjørslev Lyngvig, der er chefkonsulent i Danske Maskinstationer og Entreprenører.

Rapporten har ført til en dialog mellem brancherne i erhvervet og myndighederne om at ændre rammerne for færdsel med landbrugsmaskiner på gummibælter. Blandt andet også hos Danske Sukkerroerdyrkere:

- Jeg glæder mig over, at den gode rapport har bidraget til, at ærtehøsten er sikret for i år, og det er min klare forhåbning og forventning, at rapporten medvirker til at give nogle mere tidssvarende forhold for landbrugsmaskinerne generelt også på den lange bane, siger Knud Erik Clausen, repræsentant for Danske Sukkerroedyrkere

 

Ubudne gæster huserer i landbruget

Der var en gang, hvor det ikke var nødvendigt at låse dørene, hvis man boede på landet. De dage er for længst ovre. Tyveri af maskiner, værktøj og GPS-udstyr er ikke længere særtilfælde – tværtimod.

Strip till og no till såmaskiner vist på Aagaard Gods

Der blev udvist meget stor interesse og gået i dybden med nørderiet, men ikke med såmaskinerne, da Agrovi i går afviklede såmaskinedemo på Aagaard Gods. Arrangementet, omhandlede direkte såning, og det gentages i morgen fredag på Lolland.

Et positivt møde mellem land og by

På årets udgave af Åbent Landbrug kunne man på Bredagergård ved Skibby møde får og malkekøer, smage ost og klappe en kalv.

Goldkostrategi kræver altid opfølgning

Kvægdyrlæge Susanne Sommerlund, LVK, er ikke i tvivl – X-Zelit virker, men det kræver ligesom andre goldkostrategier opfølgning, for ellers risikerer man ikke at få den fulde effekt af produktet.

Hård kritik af øko-kommune for planer om sprøjteforbud

Lejre Kommune går med planer om at indføre sprøjteforbud, der rækker videre end BNBO. Endnu er det dog uvist hvilke arealer, som bliver omfattet, og det er stærkt kritisabelt, mener Gefion

Med baggrund i friskanalyser af silomajs: Det er ved at være tid til at høste majs

Gitte Rasmussen, VKST, og Jan Jespersen fra KvægrådgivningDanmark, mener, med baggrund i friskanalyser af silomajs, at det så småt er ved at være tid for årets majshøst.

Ny forsikring af afgrødeskader

Som det første forsikringsselskab i Danmark tilbyder Topdanmark en forsikring af afgrødeskader ved ekstremt vejr.

Ønsker yderligere 2.000 hektar med roer til 2020

Kontrakttegning på roer til kampagnen 2020 er slut, men Agricenter Danmark kan godt bruge roer fra yderligere 2.000 hektar.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.
Side 1 af 37 (729 artikler)Prev1234567353637Next