bannerPos

Planteavlskonsulent: - Flere kan ikke få armene ned

Thomas Laugesen (til venstre) og Jeppe Hybholt glæder sig på landmændenes vegne over gode høstudbytter. Foto: Niels Okking

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
18-08-2019 12:01
Planteavlskonsulenter er på landmændenes vegne tilfredse med årets høst.

Høsten er ved at komme i hus, og i år betaler landmandens hårde arbejde sig. Sådan lyder det fra planteavlskonsulenterne i Østdansk Landboforening i Rønnede, der er tilfredse på planteavlerens vegne.

- Flere kan ikke få armene ned. Både på Falster, ved Rønnede, Køge og Ringsted høster medlemmer omkring 10 tons hvede pr. hektar i snit, fortæller planteavlskonsulent Jeppe Hybholt.

Lidt tilsvarende meldinger giver rapsen meddeler konsulent Thomas Laugesen.

- Rapsen har de seneste to år været en udskældt afgrøde på grund af højt input af gødning og kemi og et tilsvarende lavt høstudbytte. Men det ser ud til at afgrøden i år tager revanche, siger Thomas Laugesen.

Nogle resultater lige nu ligger på 4.200-5.500 kilo pr. hektar. Tidligere har planteafdelingen hørt tal fra 2.200-4.000 kilo pr. hektar de seneste to år, så der er tale om en fornuftig fremgang.

Frøgræsser følger trop 

Samtidig ser det ud til at flere frøgræsser i Østdanmark følger trop, når det gælder gode udbytter. 

- De store græsser i vores område klarer sig glimrende. Både engrapsgræs, rødsvingel og strandsvingel. Strandsvingel ligger over to tons pr. hektar. Generelt på rødsvingel ligger vi på et gennemsnit, der lige nu hedder 1.600 kilo, fortæller Jeppe Hybholt.

Sammen med Thomas Laugesen konkluderer han, at rapsen indtil videre er den store overraskelse sammen med udbyttet i hveden. Lidt dårligere står det til med hvidkløver, der præsterer lidt under gennemsnit i år.

Tidlig høst kan også give et godt afsæt for efterafgrøder, forklarer konsulenterne, der opfordrer landmændene til at udnytte det fremskudte høsttidspunkt.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Gødskning tidligere end normalt

Med en forventet lav kvælstofpulje i jorden, og afgrøder der allerede er klar til at starte væksten, vurderes første tildeling af gødning at være lidt tidligere end normalt.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.

Gratis webinar om gødskningsstrategi

Seges inviterer til webinar om strategier for gødskning for den kommende sæson.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Det totale kvælstof-balanceregnskab skal skrottes

En bare nogenlunde præcis opgørelse fra danske landområder er uladsiggørlig, og naturen har så mange selvregulerende mekanismer, som ikke kan sættes på en formel, påpeger Jørn Rasmussen.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Landbruget skal inddrages i klimaforhandlinger

Vi ved, hvordan man reducerer CO2-udledningen drastisk, samtidig med at man øger produktionen.

Ung lollik har succes med egen maskinstation

Henrik Schmidt driver Henriks Maskinstation på Lolland, og han er med sine bare 26 år én af de yngste i en hård branche.

Større potentiale med gradueret gødskning

På Agrovis planteavlsmøde i Nordsjælland fortalte planteavlskonsulent Lene Mathiasen blandt andet om effekten med gradueret gødskning.
Side 1 af 47 (940 artikler)Prev1234567454647Next