bannerPos

Planteavlskonsulent: - Flere kan ikke få armene ned

Thomas Laugesen (til venstre) og Jeppe Hybholt glæder sig på landmændenes vegne over gode høstudbytter. Foto: Niels Okking

Henrik Sieben

Journalist
18-08-2019 12:01
Planteavlskonsulenter er på landmændenes vegne tilfredse med årets høst.

Høsten er ved at komme i hus, og i år betaler landmandens hårde arbejde sig. Sådan lyder det fra planteavlskonsulenterne i Østdansk Landboforening i Rønnede, der er tilfredse på planteavlerens vegne.

- Flere kan ikke få armene ned. Både på Falster, ved Rønnede, Køge og Ringsted høster medlemmer omkring 10 tons hvede pr. hektar i snit, fortæller planteavlskonsulent Jeppe Hybholt.

Lidt tilsvarende meldinger giver rapsen meddeler konsulent Thomas Laugesen.

- Rapsen har de seneste to år været en udskældt afgrøde på grund af højt input af gødning og kemi og et tilsvarende lavt høstudbytte. Men det ser ud til at afgrøden i år tager revanche, siger Thomas Laugesen.

Nogle resultater lige nu ligger på 4.200-5.500 kilo pr. hektar. Tidligere har planteafdelingen hørt tal fra 2.200-4.000 kilo pr. hektar de seneste to år, så der er tale om en fornuftig fremgang.

Frøgræsser følger trop 

Samtidig ser det ud til at flere frøgræsser i Østdanmark følger trop, når det gælder gode udbytter. 

- De store græsser i vores område klarer sig glimrende. Både engrapsgræs, rødsvingel og strandsvingel. Strandsvingel ligger over to tons pr. hektar. Generelt på rødsvingel ligger vi på et gennemsnit, der lige nu hedder 1.600 kilo, fortæller Jeppe Hybholt.

Sammen med Thomas Laugesen konkluderer han, at rapsen indtil videre er den store overraskelse sammen med udbyttet i hveden. Lidt dårligere står det til med hvidkløver, der præsterer lidt under gennemsnit i år.

Tidlig høst kan også give et godt afsæt for efterafgrøder, forklarer konsulenterne, der opfordrer landmændene til at udnytte det fremskudte høsttidspunkt.

Ubudne gæster huserer i landbruget

Der var en gang, hvor det ikke var nødvendigt at låse dørene, hvis man boede på landet. De dage er for længst ovre. Tyveri af maskiner, værktøj og GPS-udstyr er ikke længere særtilfælde – tværtimod.

Strip till og no till såmaskiner vist på Aagaard Gods

Der blev udvist meget stor interesse og gået i dybden med nørderiet, men ikke med såmaskinerne, da Agrovi i går afviklede såmaskinedemo på Aagaard Gods. Arrangementet, omhandlede direkte såning, og det gentages i morgen fredag på Lolland.

Et positivt møde mellem land og by

På årets udgave af Åbent Landbrug kunne man på Bredagergård ved Skibby møde får og malkekøer, smage ost og klappe en kalv.

Goldkostrategi kræver altid opfølgning

Kvægdyrlæge Susanne Sommerlund, LVK, er ikke i tvivl – X-Zelit virker, men det kræver ligesom andre goldkostrategier opfølgning, for ellers risikerer man ikke at få den fulde effekt af produktet.

Hård kritik af øko-kommune for planer om sprøjteforbud

Lejre Kommune går med planer om at indføre sprøjteforbud, der rækker videre end BNBO. Endnu er det dog uvist hvilke arealer, som bliver omfattet, og det er stærkt kritisabelt, mener Gefion

Med baggrund i friskanalyser af silomajs: Det er ved at være tid til at høste majs

Gitte Rasmussen, VKST, og Jan Jespersen fra KvægrådgivningDanmark, mener, med baggrund i friskanalyser af silomajs, at det så småt er ved at være tid for årets majshøst.

Ny forsikring af afgrødeskader

Som det første forsikringsselskab i Danmark tilbyder Topdanmark en forsikring af afgrødeskader ved ekstremt vejr.

Ønsker yderligere 2.000 hektar med roer til 2020

Kontrakttegning på roer til kampagnen 2020 er slut, men Agricenter Danmark kan godt bruge roer fra yderligere 2.000 hektar.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.
Side 1 af 37 (729 artikler)Prev1234567353637Next