bannerPos

Texel-væddere klar til endnu en afprøvning

18 texelvæddere er klar til årets individafprøvning. De skal nu græsse på markerne hos Bert Groen frem til 18. august.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
25-06-2019 11:39
Sidste år lavede Texelforeningen for første gang individafprøvning af væddere. Forleden blev et nyt hold vejet ind.

Mens der sidste år blev lukket 12 væddere ud til individafprøvning på Bert Groens arealer ved Nørager i Himmerland, blev der forleden vejet 18 ind til den anden individafprøvning i Texelforeningens historie, som foregik samme sted som sidste år.

Ved indvejningen blev de vejet, efterset af dyrlæger og fik et fodbad, inden de blev lukket ud på marken.

De skal nu mæske sig i det himmerlandske græs, inden de 18. august igen bliver vejet og scannet, og de bedste individer bliver kåret – og dermed forhåbentlig får masser af bedækninger på samvittigheden.

 

Positiv overraskelse

Jaco van der Molen, som er tovholder på projektet og næstformand i Texelforeningen, glæder sig over, at både flere væddere og avlere har meldt sig på banen til anden omgang af afprøvningen.

- Det er positivt, at opbakningen er blevet større, ligesom vi efter sidste års afprøvning også blev positivt overraskede over efterspørgslen på de afprøvede væddere. De tre væddere, der blev kåret, har i alt bedækket 33 får. Det er over, hvad vi havde forventet, siger Jaco van der Molen, der kun har én ting at ærgre sig over:

- Vi havde håbet på, at få en hel del af afkommet fra de væddere, vi afprøvede sidste år, med i år. Desværre kom der ikke så mange væddere ud af det, så der kommer kun én med. Det er lidt træls, men det er naturens gang. Vi kan ikke bestemme, hvilke køn, der kommer ud af bedækningerne, konstaterer han.

 

Målrettet avl og socialt samvær

Mens der i denne omgang bliver flere får at følge henover sommeren, glæder Jaco van der Molen sig også over, at alt lige nu tyder på, at forholdene for dyrene bliver noget bedre end sidst, hvor tørken betød, at der ikke var meget græs at tage af.

- Det betyder forhåbentlig, at tilvæksten bliver noget bedre i år, spår han.

Og mens scanning, vejning og analyser af vædderne bliver et redskab til en mere målrettet avl for texel-ejerne, ser Jaco van der Molen også afprøvningen som et redskab til at skabe liv i foreningen.

- En del af målet er også at få skabt noget socialt samvær. Derfor afslutter vi også med hygge og grillmad den 18. august, siger næstformanden, der også håber at se andre fåreinteresserede folk end lige netop Texelforeningens medlemmer, når afprøvningen bliver afsluttet.

Øko-træf havde fokus på klimaændringerne

Omkring 100 økologer var med til økologisk inspirationsdag i VKST med indlæg fra blandt andre Per Vesterbæk fra Landbrug & Fødevarer.

Sprøjtenyhed fra Falster

Tusindvis af danske landmænd har været i Tyskland for at hente inspiration på maskinfronten – blandt andet fremtidens sprøjte fra Hardi.

Økologisk Landbrug har udviklet sig både i kraft og på trods af EU

Økologisk landbrug i Danmark har nydt godt at direkte tilskud fra CAP’en (EU’s Fælles Landbrugspolitik)

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Landmand taber spildevandssag i Landsretten

Østre Landsret har omstødt en to år gammel dom fra Byretten i Roskilde, hvor landmand Ole Christiansen ellers havde fået medhold i, at han ikke behøvede at følge påbud om forbedre rensningen af sit spildevand til et vandløb.

- Du skal bare sørge for, at de i Tønder aldrig løber tør for penge

Miljøminister Lea Wermelin (S) fik i går præsenteret et eksempel på jordfordeling i Vipperød på Sjælland. L&F-formand Martin Merrild var også med, og han opfordrer til, at der snart for alvor kommer skub i jordfordelingerne over hele landet.

Den nye indpakning bliver gentaget

Mælkeproducenter på østlige øer inviterer torsdag den 28. november til stormøde i Sorø.

Undgå brand i vintermånederne

Fyringssæsonen er gået i gang, hvilket betyder større risiko for gårdbrande, advarer Topdanmark. 
Side 1 af 41 (807 artikler)Prev1234567394041Next