bannerPos

Texel-væddere klar til endnu en afprøvning

18 texelvæddere er klar til årets individafprøvning. De skal nu græsse på markerne hos Bert Groen frem til 18. august.

Christian Carus

Journalist
25-06-2019 11:39
Sidste år lavede Texelforeningen for første gang individafprøvning af væddere. Forleden blev et nyt hold vejet ind.

Mens der sidste år blev lukket 12 væddere ud til individafprøvning på Bert Groens arealer ved Nørager i Himmerland, blev der forleden vejet 18 ind til den anden individafprøvning i Texelforeningens historie, som foregik samme sted som sidste år.

Ved indvejningen blev de vejet, efterset af dyrlæger og fik et fodbad, inden de blev lukket ud på marken.

De skal nu mæske sig i det himmerlandske græs, inden de 18. august igen bliver vejet og scannet, og de bedste individer bliver kåret – og dermed forhåbentlig får masser af bedækninger på samvittigheden.

 

Positiv overraskelse

Jaco van der Molen, som er tovholder på projektet og næstformand i Texelforeningen, glæder sig over, at både flere væddere og avlere har meldt sig på banen til anden omgang af afprøvningen.

- Det er positivt, at opbakningen er blevet større, ligesom vi efter sidste års afprøvning også blev positivt overraskede over efterspørgslen på de afprøvede væddere. De tre væddere, der blev kåret, har i alt bedækket 33 får. Det er over, hvad vi havde forventet, siger Jaco van der Molen, der kun har én ting at ærgre sig over:

- Vi havde håbet på, at få en hel del af afkommet fra de væddere, vi afprøvede sidste år, med i år. Desværre kom der ikke så mange væddere ud af det, så der kommer kun én med. Det er lidt træls, men det er naturens gang. Vi kan ikke bestemme, hvilke køn, der kommer ud af bedækningerne, konstaterer han.

 

Målrettet avl og socialt samvær

Mens der i denne omgang bliver flere får at følge henover sommeren, glæder Jaco van der Molen sig også over, at alt lige nu tyder på, at forholdene for dyrene bliver noget bedre end sidst, hvor tørken betød, at der ikke var meget græs at tage af.

- Det betyder forhåbentlig, at tilvæksten bliver noget bedre i år, spår han.

Og mens scanning, vejning og analyser af vædderne bliver et redskab til en mere målrettet avl for texel-ejerne, ser Jaco van der Molen også afprøvningen som et redskab til at skabe liv i foreningen.

- En del af målet er også at få skabt noget socialt samvær. Derfor afslutter vi også med hygge og grillmad den 18. august, siger næstformanden, der også håber at se andre fåreinteresserede folk end lige netop Texelforeningens medlemmer, når afprøvningen bliver afsluttet.

Høsten kom godt i gang på Lolland

Overraskende højt udbytte, lød det fra Kim Monk Rasmussen, Hvidkilde og Bøllesminde, der var blandt de første til at høste vinterbyg.

Ny teknologi og hunde skal bekæmpe rotter

Med hundeførere og særligt udviklede digitale og giftfrie fælder melder HedeDanmark sig ind i kampen mod rotter og andre skadedyr.

Ny type afdækning til ensilagestakken

Silage Safe er navnet på et nyt system til afdækning af ensilagestakkene, der går udenom dæksider.

Daka Refood har sat biogasanlæg på standby

Daka Refood har indtil videre sat planerne om et biogasanlæg på Sjælland til madaffald på pause. Det skyldes ændringer i støtteordningerne til nye biogasanlæg.

Veganer modtager trusler efter ulovlig indtrængen

Veganerpartiets stifter, Henrik Vindfeldt, har modtaget trusler efter han ulovligt trængte ind i en svinestald på Falster.

Varm opstart på årets høst

Guldborgsund Agro I/S tog på en varm sommerdag tre nye Case IH Axial-Flow 9250 i brug ved høst af bakkesvingel.

Den grønne omstilling er på vej på græs

En mere intensiv produktion af kløvergræs kan hjælpe den grønne omstilling i landbruget på flere måder, viser resultater af ny forskning på Aarhus Universitet.

Søllested Maskinforretning kører videre uden John Deere

Torben Kepp Jensen, indehaver af Søllested Maskinforretning, oplyser, at virksomheden fortsætter uden John Deere-forhandlingen.

Høstmaskiner godkendt til kørsel

Myndighederne har netop givet dispensation til at køre med de landbrugsmaskiner på gummibælter, der står for høsten af ærter.

Bisonsti er åbnet på Bornholm

Søndag inviede den nye miljøminister Lea Wermelin (S) Bisonstien i Almindingen. Stien er en ud af fem nye vandreruter på Bornholm, der er blevet markeret, så det er nemt at finde rundt.
Side 1 af 33 (656 artikler)Prev1234567313233Next