bannerPos

100 jersey-folk på besøg hos Askholm Agro A/S

Der var stort fremmøde, da Jersey Østlige Øer indbød til bedriftsbesøg med efterfølgende hygge på Askholm Agro A/S ved Røstofte i Sydsjælland. Foto: Vagn Johansen, VikingDanmark

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
10-08-2019 08:10
Jersey Østlige Øer har besøgt Askholm Agro A/S, der har omlagt besætningen de senere år – fra dansk holstein til jersey, fra konventionelt til økologisk og til sæsonkælvning.

Der var tale om et socialt arrangement med fagligt islæt, da cirka 100 medlemmer af Jersey Østlige Øer for nylig besøgte Askholm Agro A/S nær Røstofte mellem Vordingborg og Præstø.

Mælkeproducenterne besøgte Kathe og Flemming Boje Pedersen, der i juni 2015 overtog den sydsjællandske bedrift, som dengang havde en konventionel besætning med cirka 220 dansk holstein-køer, der blev malket med fire robotter

Jordtilliggendet var på cirka 85 hektar og med cirka 75 hektar i forpagtning, men allerede samme år købte de nye ejere yderligere en ejendom på 11 hektar. Bygningerne blev solgt fra, mens jorden blev lagt ind under Askholm.

Blot et år senere besluttede ejerne af Askholm Agro A/S sig for at afhænde den hidtidige konventionelle besætning. De satte køerne ud og gik i gang med at opbygge en ny besætning med jerseykøer og med sæsonkælvning.

I 2017 blev de første nye jerseykøer indkøbt fra henholdsvis Peter Nielsen og Søren Madsen, der gennem mange år selv har arbejdet med sæsonkælvning efter australsk forbillede.

Rundvisning og socialt samvær

I maj 2018 blev den nye malkestald taget i anvendelse, og de førte kvier begyndte at kælve, ligesom man indkøbte yderligere 65 kvier fra Søren Madsen. 

Ifølge Flemming Boje Pedersen er det fremover planen at have eget tillæg, og det foreløbig mål er cirka 250 jerseykøer plus opdræt.

I år har der også været udvidelser på Askholm. Der er således yderligere til forpagtet noget jord, så den samlede markplan nu er på cirka 450 hektar, hvor der dyrkes traditionelle kornafgrøder, men også hestebønner, rødsvingel, hundegræs, hvidkløer til frø, roer samt majs og græs til køerne.  

Efter en rundvisning på bedriften var der socialt samvær i en af de store haller på Askholm. 

Specielt ved ejendommen er i øvrigt, at man ved at presse væden ud af gyllen har et fibermateriale tilbage, der i tørret tilstand anvendes som strøelse i en 15 centimeter tyk madras i sengebåsene.

0

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.

Landdistrikter glæder sig over EU-aftale

Den nye aftale om EU's genopretningsfond tilfører flere milliarder euro til udvikling af landdistrikter, hvilket åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard håber konkret, at regeringen vil booste udviklingen på landet ved at prioritere flere midler til de lokale aktionsgrupper samt fortsat styrke fødevareklyngen.

Hallegård på Bornholm er nu klima-miljø-pilotprojekt og eksperimentarium

Hallegård på Bornholm, katalysator for det bornholmske madeventyr og kendt af titusinder af ferie-gæster som kulinarisk kraftcenter, etablerer nu et såkaldt pilotprojekt i form af et klima- og miljø-eksperimentarium.
Side 1 af 64 (1275 artikler)Prev1234567626364Next