bannerPos

100 jersey-folk på besøg hos Askholm Agro A/S

Der var stort fremmøde, da Jersey Østlige Øer indbød til bedriftsbesøg med efterfølgende hygge på Askholm Agro A/S ved Røstofte i Sydsjælland. Foto: Vagn Johansen, VikingDanmark

Henrik Sieben

Journalist
10-08-2019 08:10
Jersey Østlige Øer har besøgt Askholm Agro A/S, der har omlagt besætningen de senere år – fra dansk holstein til jersey, fra konventionelt til økologisk og til sæsonkælvning.

Der var tale om et socialt arrangement med fagligt islæt, da cirka 100 medlemmer af Jersey Østlige Øer for nylig besøgte Askholm Agro A/S nær Røstofte mellem Vordingborg og Præstø.

Mælkeproducenterne besøgte Kathe og Flemming Boje Pedersen, der i juni 2015 overtog den sydsjællandske bedrift, som dengang havde en konventionel besætning med cirka 220 dansk holstein-køer, der blev malket med fire robotter

Jordtilliggendet var på cirka 85 hektar og med cirka 75 hektar i forpagtning, men allerede samme år købte de nye ejere yderligere en ejendom på 11 hektar. Bygningerne blev solgt fra, mens jorden blev lagt ind under Askholm.

Blot et år senere besluttede ejerne af Askholm Agro A/S sig for at afhænde den hidtidige konventionelle besætning. De satte køerne ud og gik i gang med at opbygge en ny besætning med jerseykøer og med sæsonkælvning.

I 2017 blev de første nye jerseykøer indkøbt fra henholdsvis Peter Nielsen og Søren Madsen, der gennem mange år selv har arbejdet med sæsonkælvning efter australsk forbillede.

Rundvisning og socialt samvær

I maj 2018 blev den nye malkestald taget i anvendelse, og de førte kvier begyndte at kælve, ligesom man indkøbte yderligere 65 kvier fra Søren Madsen. 

Ifølge Flemming Boje Pedersen er det fremover planen at have eget tillæg, og det foreløbig mål er cirka 250 jerseykøer plus opdræt.

I år har der også været udvidelser på Askholm. Der er således yderligere til forpagtet noget jord, så den samlede markplan nu er på cirka 450 hektar, hvor der dyrkes traditionelle kornafgrøder, men også hestebønner, rødsvingel, hundegræs, hvidkløer til frø, roer samt majs og græs til køerne.  

Efter en rundvisning på bedriften var der socialt samvær i en af de store haller på Askholm. 

Specielt ved ejendommen er i øvrigt, at man ved at presse væden ud af gyllen har et fibermateriale tilbage, der i tørret tilstand anvendes som strøelse i en 15 centimeter tyk madras i sengebåsene.

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

Styrelse vil gerne se nærmere på Gefions nye tal om Karrebæk Fjord

Den sjællandske landboforening Gefion har fundet rester i vandet af det miljøfarlige stof TBT, som ligger 850 procent over grænseværdien i det område, hvor der er blevet dumpet i fjorden. Miljøstyrelsen forstår undren.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

Slamdumpning i Karrebæk Fjord havde betydning for miljø

Den sjællandske landboforening Gefion har i Karrebæk Fjord på Østsjælland målt høje koncentrationer af det miljøfarlige stof TBT, som var 850 procent over grænseværdien. Dermed kan det ikke passe, at der blot var tale om rent sand, som blev bypasset i fjorden som følge af rensning af sejlrende. Det sagde Miljøstyrelsen ellers for et halvt år siden.

Greenpeace-aktivist: - Det er ikke direkte mod Kjær Knudsen

Greenpeace-aktion på Vanløsegård på Midtsjælland handlede om at reducere svineproduktionen og få forskning på kemikalierne i svineproduktionen.

Efter ulovlig aktion - Landmænd tages som gidsler af en organisation, der føler sig hævet over loven

Greenpeaces opførsel hører ikke hjemme i en retsstat, lyder det fra L&F. Danske Svineproducenter mener, at politiet må tage sig af aktivisterne.

Greenpeace-aktion mod familien Kjær Knudsens svinelandbrug

- Vi driver et stort landbrug med store stalde. Men det er netop årsagen til, at vi siden 2008 løbende har kunnet investere i den mest moderne miljøteknologi på vores landbrug, siger Kim Kjær Knudsen. 17 aktivister invaderede tirsdag morgen familiens ejendom. Greenpeace-talsmand forsvarer aktionen.

Landmand og jæger: - Kronvildt ødelægger for mange penge

Landmand og jagtformand mener, at Vildtforvaltningsrådet er ude af trit med virkeligheden omkring bestanden af blandt andet kronvildt.

Jæger-kritik bliver afvist

- Vi følger regionale anvisninger, siger formanden for Vildtforvaltningsrådet.

Pulje til skovrejsning er skrumpet med 30 millioner kroner

Der er kun fem millioner kroner tilbage i en støttepulje til privat skovrejsning i 2020. Staten må op på beatet og tilføre flere midler, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.
Side 1 af 38 (759 artikler)Prev1234567363738Next