bannerPos

100 jersey-folk på besøg hos Askholm Agro A/S

Der var stort fremmøde, da Jersey Østlige Øer indbød til bedriftsbesøg med efterfølgende hygge på Askholm Agro A/S ved Røstofte i Sydsjælland. Foto: Vagn Johansen, VikingDanmark

Henrik Sieben

Journalist
10-08-2019 08:10
Jersey Østlige Øer har besøgt Askholm Agro A/S, der har omlagt besætningen de senere år – fra dansk holstein til jersey, fra konventionelt til økologisk og til sæsonkælvning.

Der var tale om et socialt arrangement med fagligt islæt, da cirka 100 medlemmer af Jersey Østlige Øer for nylig besøgte Askholm Agro A/S nær Røstofte mellem Vordingborg og Præstø.

Mælkeproducenterne besøgte Kathe og Flemming Boje Pedersen, der i juni 2015 overtog den sydsjællandske bedrift, som dengang havde en konventionel besætning med cirka 220 dansk holstein-køer, der blev malket med fire robotter

Jordtilliggendet var på cirka 85 hektar og med cirka 75 hektar i forpagtning, men allerede samme år købte de nye ejere yderligere en ejendom på 11 hektar. Bygningerne blev solgt fra, mens jorden blev lagt ind under Askholm.

Blot et år senere besluttede ejerne af Askholm Agro A/S sig for at afhænde den hidtidige konventionelle besætning. De satte køerne ud og gik i gang med at opbygge en ny besætning med jerseykøer og med sæsonkælvning.

I 2017 blev de første nye jerseykøer indkøbt fra henholdsvis Peter Nielsen og Søren Madsen, der gennem mange år selv har arbejdet med sæsonkælvning efter australsk forbillede.

Rundvisning og socialt samvær

I maj 2018 blev den nye malkestald taget i anvendelse, og de førte kvier begyndte at kælve, ligesom man indkøbte yderligere 65 kvier fra Søren Madsen. 

Ifølge Flemming Boje Pedersen er det fremover planen at have eget tillæg, og det foreløbig mål er cirka 250 jerseykøer plus opdræt.

I år har der også været udvidelser på Askholm. Der er således yderligere til forpagtet noget jord, så den samlede markplan nu er på cirka 450 hektar, hvor der dyrkes traditionelle kornafgrøder, men også hestebønner, rødsvingel, hundegræs, hvidkløer til frø, roer samt majs og græs til køerne.  

Efter en rundvisning på bedriften var der socialt samvær i en af de store haller på Askholm. 

Specielt ved ejendommen er i øvrigt, at man ved at presse væden ud af gyllen har et fibermateriale tilbage, der i tørret tilstand anvendes som strøelse i en 15 centimeter tyk madras i sengebåsene.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Mangel på bestøvere kan true specialafgrøderne

Dyrkere af blandt andet hybridraps, hvidkløver og andre specialafgrøder får et problem, hvis danske erhvervsbiavlere ikke kan afsætte deres honning. Bi-avlerne lever udover honningsalget nemlig også af at leje bier ud til bestøvning af specialafgrøder.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Ny flishugger har bælter - og fjernbetjening

Med fokus på sikkerhed, miljø og brugervenlighed har Linddana skabt den ultimative flishugger, som for at øge sikkerheden og brugervenligheden styres med fjernbetjening.

EDC Poul Erik Bech etablerer forretningsområde indenfor landbrug

Danmarks største ejendomsmæglervirksomhed indenfor EDC-gruppen, EDC Poul Erik Bech, udvider forretningspaletten med opstart af EDC Landbrug Poul Erik Bech. Manden, der skal sidde i spidsen, er en tung profil der tidligere kommer fra en stilling som chef for Nykredits landsbrugsafdeling på Sjælland.

Få tiltag kan gøre en stor forskel

Klubber for de Stående Jagthunde i Danmark arbejder for at forbedre forholdene for faunaen i agerlandet i almindelighed og for agerhønsene i særdeleshed.

Gør kulturerne klar til salg

Langesømessen er lig med startskuddet for fremvisning af kulturer.

Et skilt som det bedste forsvar

Vejskiltene og gode øjne kan gøre forskellen på liv og død for dyrene i den danske natur.

Fremmer madforståelse og sociale færdigheder

1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.
Side 1 af 35 (695 artikler)Prev1234567333435Next