bannerPos

Formand for kødkvægsavlerne: - Det er som at slå i en dyne

Knap 40 kødkvægsavlere var mødt op til årsmødet, der blev afviklet i Sorø.

Henrik Sieben

Journalist
02-03-2019 11:01
Ved årsmødet i Kødkvægsudvalget på østlige øer blev kontrollen med udegående dyr blandt andet debatteret.

- Det er som at slå i en dyne.

Så kontant lød det fra formanden for Kødkvægsudvalget på østlige øer, Lis Magnussen, Bakken Aberdeen Angus, da debatten i forlængelse af hendes beretning på årsmødet i Sorø kom til at handle om udegående dyr og ikke mindst kontrollen af disse.

På mødet – med knap 50 kødkvægsavlere – indledte formanden sin beretning med at konstatere, at 2018 bød på udfordringer.

Tørken gav problemer med græs og dermed manglende foder, og faldende priser på oksekød var også en udfordring. Lis Magnussen tilføjede, at der også venter udfordringer i 2019.

- Dels har landskonsulent Jørgen Schou valgt at søge nye udfordringer, og jeg kan forstå, at det er svært at finde hans afløser, derudover har mange af os udfordringer, når det kommer til forholdene og kontrol af udegående kvæg.

- Der er sendt brev til Fødevarestyrelsen med ønsket om lempelser, men der lyttes ikke, så det rasler ned over os med bøder og pålæg, lød det fra Lis Magnussen.
 

Kritik på kritik

Denne bemærkning fik en af de fremmødte til at spørge, hvad udvalget gør i forhold til udegående dyr. Hertil lød det fra Lis Magnussen, at Dansk Kødkvæg gør meget i forhold til at få lempet reglerne omkring læskure, men man kan ikke komme nogen steder.

- Det er som at slå i en dyne, lød det fra Lis Magnussen, der samtidig bakkede op om organisationen.

Det fik Niels Seidenfaden, Barup Highland Cattle, til at sige, at han fandt, at Dansk Kødkvæg har gjort for lidt for lempelser. »De har sovet i seks år«, påpegede han blandt andet.

Det fik Lis Magnussen til at rette kritik af formanden for Dansk Kødkvæg.

- Han siger hele tiden, det klarer vi lige, det klarer vi lige, men virkeligheden er, at der ikke sker noget.
 

Uskøn valgprocedure

I beretningen kom formanden også ind på, at man ved levering af slagtedyr skal huske, at de ikke må have lårkager. Det kan give salmonella i kødet og kan give en påtale fra Fødevarestyrelsen, oplyste Lis Magnussen, der også gjorde opmærksom på, at der sidste år havde været problemer med leverikter.

- Det til trods for, at man normalt siger, at de kun giver problemer i våde år. 2018 var som bekendt ikke et vådt år, og derfor vil jeg opfordre jer til at være meget opmærksomme, hvis I ser dyr, der taber sig. Det kan være på grund af leverikter.

Bent Viuf, flerårigt medlem af udvalget, blev efter en noget uskøn valgprocedure, suppleant til bestyrelsen, mens Fin Madsen blev genvalgt. Nyvalgt blev Mogens Hansen.

Kødkvægsudvalget konstituerer sig selv på næste møde. Lis Magnussen har tidligere proklameret, at hun ikke ønsker at fortsætte på posten som formand.

 

»- Der er sendt brev til Fødevarestyrelsen med ønsket om lempelser, men der lyttes ikke, så det rasler ned over os med bøder og pålæg.«

Lis Magnussen

 

 

Dræneksperter i Sydsjælland

To kammerater fra landbrugsskoletiden har etableret entreprenørfirma i Rønnede, og det er med fokus på at dræne landbrugsjord.

Debat om bæredygtighed i dansk svineproduktion

Mandag den 27. maj holder Danske Svineproducenter et debatmøde om bæredygtighed i svineproduktionen.

Styrelse svarer på tvivlsspørgsmål om nye firmabil-regler

Nye registreringskrav for varebiler har høstet mange spørgsmål. Færdselsstyrelsen svarer her på de mest gængse.

Det betaler sig at opdatere drænanlægget

Et nyt drænanlæg kan afskrives over fem år, så det bør ikke være svært at få økonomi i at få sine marker opdateret med hensyn til dræning, vurderer dræningsspecialist.

Roeavlere så nærmere på ny avanceret markrobot

KWS-arrangement på Lolland samlede cirka 50 roeavlere, der blandt andet blev præsenteret for en ny robot fra Farmdroid.

Mange valfartede til jubilæum i Slagelse

Besøgende fra hele landet var med til at fejre 25-års jubilæum i Slagelse Maskinforretning.

Landskabskonsulent: - Den mentale sundhed ligger lige uden for døren

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd til at skabe fantastiske rammer på gården, og smukke omgivelser er som medicin for os, påpeger han.

Nyt udstyr finder nødstedt vildt

Alle 182 frivillige hundeførere i Schweiss-registret kan fortsætte samarbejdet med nye pejl.

Grimme på vej mod 2020

Som led i udviklingen af produktprogrammet til roeavlere udvider Grimme programmet af roeoptagere med to nye modeller.

Nyt jagtområde på NutriFair i 2020

Det nye jagtområde kommer til at omfatte en række udvalgte udstillere med speciale i jagt, og gæsterne kan blandt andet besøge en cafe, hygge sig og opleve en lang række nye og spændende jagtprodukter.
Side 1 af 29 (563 artikler)Prev1234567272829Next