bannerPos

Goldkostrategi kræver altid opfølgning

Kvægdyrlæge Susanne Sommerlund, LVK, opfordrer til at man får fulgt op på sin goldkostrategi uanset om man forsurer, kalker til eller bruger X-Zelit. Foto: Klaus Eriksen

Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
16-09-2019 11:26
Kvægdyrlæge Susanne Sommerlund, LVK, er ikke i tvivl – X-Zelit virker, men det kræver ligesom andre goldkostrategier opfølgning, for ellers risikerer man ikke at få den fulde effekt af produktet.

Susanne Sommerlund er kvægdyrlæge ved LVK og kommer i mange malkekvægsbesætninger. Hun oplever på nærmeste hold hvordan forskellige goldkostrategier virker ude i praksis.

Hun har besætninger som kører X-Zelit-fodring, besætninger som kører forsuring med Low CAB-modellen og besætninger som »kalker køerne til«.

- Jeg oplever egentlig effekt ved alle tre modeller. Det vigtigste er at man holder sig til én strategi og går »all inn«. Jeg har tidligere oplevet en landmand, som kørte forsuring og halv mængde X-Zelit og det er to vidt forskellige strategier og så lander man midt mellem to stole, siger hun.

 

Hver strategi har forskellig opfølgning

En af kvægdyrlægens kæpheste er, at uanset hvilken goldkostrategi man har valgt, skal den følges op.

Har man valgt X-Zelit eller at »kalke køerne til« laver man opfølgninger via blodprøver mens Low CAB-strategien også kan følges op med pH-målinger på urinen.

Spørger man LVK-dyrlægen tager man minimum kvartals-blodprøver når man forkalker eller forsurer goldkørerne, fordi resultaterne kan ændre sig betydeligt når man for eksempel tager hul på et nyt slæt græs, hvor CAB-værdien ændres.

Når man snakker X-Zelit tjekker man i blodprøver både calcium- og fosforniveauet i blodet fordi fosforniveauet kan afsløre, om koen har optaget de 500 gram dagligt, som er strategien.

- Køer, som er blevet forsynet korrekt med X-Zelit de sidste ti dage op til kælvning vil have et fosforniveau på maksimalt 0,8 millimol pr. liter og calciumniveauet vil ligge på minimum 2,15 millimol pr. liter, konstaterer Susanne Sommerlund.

 

Slamdumpning i Karrebæk Fjord havde betydning for miljø

Den sjællandske landboforening Gefion har i Karrebæk Fjord på Østsjælland målt høje koncentrationer af det miljøfarlige stof TBT, som var 850 procent over grænseværdien. Dermed kan det ikke passe, at der blot var tale om rent sand, som blev bypasset i fjorden som følge af rensning af sejlrende. Det sagde Miljøstyrelsen ellers for et halvt år siden.

Greenpeace-aktivist: - Det er ikke direkte mod Kjær Knudsen

Greenpeace-aktion på Vanløsegård på Midtsjælland handlede om at reducere svineproduktionen og få forskning på kemikalierne i svineproduktionen.

Efter ulovlig aktion - Landmænd tages som gidsler af en organisation, der føler sig hævet over loven

Greenpeaces opførsel hører ikke hjemme i en retsstat, lyder det fra L&F. Danske Svineproducenter mener, at politiet må tage sig af aktivisterne.

Greenpeace-aktion mod familien Kjær Knudsens svinelandbrug

- Vi driver et stort landbrug med store stalde. Men det er netop årsagen til, at vi siden 2008 løbende har kunnet investere i den mest moderne miljøteknologi på vores landbrug, siger Kim Kjær Knudsen. 17 aktivister invaderede tirsdag morgen familiens ejendom. Greenpeace-talsmand forsvarer aktionen.

Landmand og jæger: - Kronvildt ødelægger for mange penge

Landmand og jagtformand mener, at Vildtforvaltningsrådet er ude af trit med virkeligheden omkring bestanden af blandt andet kronvildt.

Jæger-kritik bliver afvist

- Vi følger regionale anvisninger, siger formanden for Vildtforvaltningsrådet.

Pulje til skovrejsning er skrumpet med 30 millioner kroner

Der er kun fem millioner kroner tilbage i en støttepulje til privat skovrejsning i 2020. Staten må op på beatet og tilføre flere midler, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.

Anbefaling fra Dyrenes Beskyttelse: Drop jagten på muldvarpen

Det at fjerne en muldvarp har ofte den modsatte effekt, forklarer biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen.

Kommune politianmeldt på grund af spildevand

Guldborgsund Kommune beskyldes for at have udledt spildevand fra 2.600 ejendomme nord for Nykøbing Falster.

Minister tror på grønnere EU-politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplevede positive takter fra store EU-spillere, da han fremlagde det danske bud på en grønnere fælles landbrugspolitik i Helsinki.
Side 1 af 38 (756 artikler)Prev1234567363738Next