bannerPos

Goldkostrategi kræver altid opfølgning

Kvægdyrlæge Susanne Sommerlund, LVK, opfordrer til at man får fulgt op på sin goldkostrategi uanset om man forsurer, kalker til eller bruger X-Zelit. Foto: Klaus Eriksen

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
16-09-2019 11:26
Kvægdyrlæge Susanne Sommerlund, LVK, er ikke i tvivl – X-Zelit virker, men det kræver ligesom andre goldkostrategier opfølgning, for ellers risikerer man ikke at få den fulde effekt af produktet.

Susanne Sommerlund er kvægdyrlæge ved LVK og kommer i mange malkekvægsbesætninger. Hun oplever på nærmeste hold hvordan forskellige goldkostrategier virker ude i praksis.

Hun har besætninger som kører X-Zelit-fodring, besætninger som kører forsuring med Low CAB-modellen og besætninger som »kalker køerne til«.

- Jeg oplever egentlig effekt ved alle tre modeller. Det vigtigste er at man holder sig til én strategi og går »all inn«. Jeg har tidligere oplevet en landmand, som kørte forsuring og halv mængde X-Zelit og det er to vidt forskellige strategier og så lander man midt mellem to stole, siger hun.

 

Hver strategi har forskellig opfølgning

En af kvægdyrlægens kæpheste er, at uanset hvilken goldkostrategi man har valgt, skal den følges op.

Har man valgt X-Zelit eller at »kalke køerne til« laver man opfølgninger via blodprøver mens Low CAB-strategien også kan følges op med pH-målinger på urinen.

Spørger man LVK-dyrlægen tager man minimum kvartals-blodprøver når man forkalker eller forsurer goldkørerne, fordi resultaterne kan ændre sig betydeligt når man for eksempel tager hul på et nyt slæt græs, hvor CAB-værdien ændres.

Når man snakker X-Zelit tjekker man i blodprøver både calcium- og fosforniveauet i blodet fordi fosforniveauet kan afsløre, om koen har optaget de 500 gram dagligt, som er strategien.

- Køer, som er blevet forsynet korrekt med X-Zelit de sidste ti dage op til kælvning vil have et fosforniveau på maksimalt 0,8 millimol pr. liter og calciumniveauet vil ligge på minimum 2,15 millimol pr. liter, konstaterer Susanne Sommerlund.

 

0

Grimme styrker rådgivning og salgssupport øst for Storebælt

Uffe Jensen er udpeget som ny ansvarlig for salg af kartoffemaskiner på Sjælland hos Grimme, oplyser selskabet.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.

Landdistrikter glæder sig over EU-aftale

Den nye aftale om EU's genopretningsfond tilfører flere milliarder euro til udvikling af landdistrikter, hvilket åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard håber konkret, at regeringen vil booste udviklingen på landet ved at prioritere flere midler til de lokale aktionsgrupper samt fortsat styrke fødevareklyngen.
Side 1 af 64 (1277 artikler)Prev1234567626364Next