bannerPos

Goldkostrategi kræver altid opfølgning

Kvægdyrlæge Susanne Sommerlund, LVK, opfordrer til at man får fulgt op på sin goldkostrategi uanset om man forsurer, kalker til eller bruger X-Zelit. Foto: Klaus Eriksen

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
16-09-2019 11:26
Kvægdyrlæge Susanne Sommerlund, LVK, er ikke i tvivl – X-Zelit virker, men det kræver ligesom andre goldkostrategier opfølgning, for ellers risikerer man ikke at få den fulde effekt af produktet.

Susanne Sommerlund er kvægdyrlæge ved LVK og kommer i mange malkekvægsbesætninger. Hun oplever på nærmeste hold hvordan forskellige goldkostrategier virker ude i praksis.

Hun har besætninger som kører X-Zelit-fodring, besætninger som kører forsuring med Low CAB-modellen og besætninger som »kalker køerne til«.

- Jeg oplever egentlig effekt ved alle tre modeller. Det vigtigste er at man holder sig til én strategi og går »all inn«. Jeg har tidligere oplevet en landmand, som kørte forsuring og halv mængde X-Zelit og det er to vidt forskellige strategier og så lander man midt mellem to stole, siger hun.

 

Hver strategi har forskellig opfølgning

En af kvægdyrlægens kæpheste er, at uanset hvilken goldkostrategi man har valgt, skal den følges op.

Har man valgt X-Zelit eller at »kalke køerne til« laver man opfølgninger via blodprøver mens Low CAB-strategien også kan følges op med pH-målinger på urinen.

Spørger man LVK-dyrlægen tager man minimum kvartals-blodprøver når man forkalker eller forsurer goldkørerne, fordi resultaterne kan ændre sig betydeligt når man for eksempel tager hul på et nyt slæt græs, hvor CAB-værdien ændres.

Når man snakker X-Zelit tjekker man i blodprøver både calcium- og fosforniveauet i blodet fordi fosforniveauet kan afsløre, om koen har optaget de 500 gram dagligt, som er strategien.

- Køer, som er blevet forsynet korrekt med X-Zelit de sidste ti dage op til kælvning vil have et fosforniveau på maksimalt 0,8 millimol pr. liter og calciumniveauet vil ligge på minimum 2,15 millimol pr. liter, konstaterer Susanne Sommerlund.

 

Småt med økologi uden EU-støtte

Priserne på økologiske fødevarer ville være meget højere uden støtten fra EU’s landbrugsordning.

Mange tilskudskroner til øko-arealstøtte er spildt

Mens politikerne agter at booste de økologiske tilskud, så får mange økologer flere støttekroner, end de har behov for i kompensation for deres ekstra dyrkningsomkostninger.

Over en femtedel af tilskudskroner er overflødige

Mange landmænd ville investere i stalde eller teknologi også uden at få støtte til det, konstaterer Landbrugsstyrelsen.

Lav erstatning til landmand berørt af sprøjteforbud i BNBO

Første afgørelse om erstatningens størrelse om sprøjteforbud i et BNBO i Egedal ender i en for lodsejer chokerende lav erstatning. Nordsjællandsk landboformand føler sig ramt på retsfølelsen. Erstatningen ligger langt fra, hvad man fra landbrugets side mener, er rimeligt.

Velfærdskød – kalve på græs: - Man skal have mentalt overskud

Karen Freiesleben og Torben Olsen har i flere år fast haft 50 jerseytyrekalve på stald, og de opfordrer andre til at lave gårdbutikker og sælge gennem lokale supermarkeder – selv om det kræver mentalt overskud.

Flere støttesager i klemme

Et par bøvlede støttesager har på det seneste sat en stopper for lysten til at søge yderligere EU-tilskud, siger Anders Laustsen.

Støtte har fulgt væksten på kvægbedrift

Anders Laustsen har i takt med udvidelser af sin økologiske bedrift gjort brug af tilskudsordninger fra EU, men han mener, at EU-støtten til landbruget helt bør fjernes.

Lukket for kontrakttegning

Med kontrakt på de sidste 2.000 hektar, som Nordic Sugar ønskede, er der nu lukket for yderligere kontrakttegning til 2020.

MariboHilleshög åbner salg til kampagnepriser

Fra i år kan frøene købes direkte hos frøfirmaerne i stedet for at bestille dem hos Nordic Sugar.

Nordisk tang skal testes i danske besætninger

Udenlandske forsøg har tidligere vist, at tang kan hæmme metanproduktionen i køernes vom. Nu skal der dyrkes tang herhjemme, som skal forarbejdes og i sidste ende tilsættes kvægfoderet i danske besætninger.
Side 1 af 42 (824 artikler)Prev1234567404142Next