bannerPos

Har du et trænet blik for brunst?

En effektiv måde at opdage i brunst tide er at benytte sig af digitale løsninger som SenseHub. Foto: VikingDanmark
10-06-2020 07:36

Det gælder om at være knivskarp, når en ko i brunst skal udpeges. Nogle dyr viser kun tegn på brunst i fire til fem timer, lyder meldingen fra VikingDanmark.

KVÆG Timing er i mange henseender afgørende. Når det gælder brunst, er timing absolut også et kodeord, hvis inseminationen skal blive en succes. Akkurat derfor er det af allerstørste betydning, at man er i stand til at se, hvilke køer, som er i brunst.

Sådan lyder vurderingen fra VikingDanmark.

Det lyder måske simpelt og som en basal del af håndværket, men nogle gange udviser køerne så svag brunstadfærd, at det kræver stor erfaring og omhu at spotte, når disse køer er klar til inseminering.  

 Stående brunst

Når et æg er klar til befrugtning, bliver det hunlige kønshormon østrogen udskilt fra æggestokkene. Når det sker, kommer der tegn på brunst. Skal en ko insemineres, er det en forudsætning, at hun udviser tegn på stående brunst. På den måde kan koen blive opdaget i flokken og blive taget fra til inseminøren.

Klar, trådtrækkende slim fra skeden, en ko, der står stille ved opspring fra andre dyr i flokken, øget opmærksomhed og aktivitet samt nedsat ædelyst er alle tegn på brunst.

At et af tegnene optræder, er imidlertid ikke tilstrækkeligt. For at få det bedste resultat ved inseminering skal flere af tegnene være til stede samtidigt. Teoretisk er der ingen problemer i at identificere, hvilke køer, som er i brunst. Udfordringen består i, at vinduet er ganske lille. Køer udviser tegn på brunst i gennemsnit 12-14 timer. Nogle dyr helt ned til fire-fem timer. Derfor er stor opmærksom og et trænet blik for brunst nødvendigt.

 Et par tips

Undersøgelser har vist, at omkring 70 procent af opspring sker mellem klokken 18.00 og 06.00. Rent faktisk er hyppigheden størst mellem klokken 22.00 og 04.00. Altså på tidspunkt, hvor der ikke er megen observation i besætningen.

Derfor gælder det om at skabe de rette rutiner, således brunsterne bliver opdaget. Husk at afsætte tid til brunstkontrol. Det vil sige minimum 30 minutter to-tre gange om dagen. Find de rigtige tider til brunstkontrol – helst tidlig morgen og sen aften. Gå i stalden uden for normal fodringstid. Og husk at tage gode notater og se efter andre adfærdsændringer.

 Lidt hjælp

Selv erfarne kvægbrugere med et godt blik for brunst, kan få brug for hjælp til at sikre, at brunsterne bliver opdaget i tide. Derfor vælger flere og flere at benytte digitale løsninger som SenseHub.

Her bliver koens ædetid, drikketid, åndedræt og koadfærd målt og anvendt til at give alarmer og danne rapporter, så man kan se en alarmliste over dyr, som er i brunst.

Timing og identifikation af brunst er som sagt nøgleord, når det gælder en god reproduktion. Og selvom det alle dage, har været en del af det gode håndværk at kunne se en brunst, kan det godt betale sig at få hjælp.

Det er ikke altid lige let at få øje på brunsten rent visuelt. Og tegnene er kun til stede i forholdsvis kort tid på skæve tidspunkter. Det er blandt grundene til den øgede opmærksomhed på de digitale hjælpemidler. De kan kort og godt være en god investering, der gør en forskel på bundlinjen.

For at kvalificere beslutningen, kan det være en idé at lavet en analyse af eksempelvis SimHerd. Spørgsmålet er derfor i sidste ende: Har du et trænet blik for brunst?  

jba

0

Massivt rod i Miljøstyrelsen koster landbruget

Massivt rod i Miljøstyrelsens beregninger for kvælstof-belastningen i Smålandshavets åbne del kan koste landbruget på Syd- og Vestsjælland dyrt i form af ekstra efterafgrøder, mener Gefion og DLS.

Grimme styrker rådgivning og salgssupport øst for Storebælt

Uffe Jensen er udpeget som ny ansvarlig for salg af kartoffemaskiner på Sjælland hos Grimme, oplyser selskabet.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.
Side 1 af 64 (1278 artikler)Prev1234567626364Next