bannerPos

Landbruget skal øverst på Google-listen

Formand for Kvægbrugsregion Øerne, Yke Kloppenburg, til venstre, og kvægkonsulent Marianne Dyreholt, Kvægrådgivningen Danmark, aflagde beretning i fællesskab.

Henrik Sieben

Journalist
16-12-2018 08:48
Yke Kloppenburg, formand for Kvægbrugsregion Øerne, fandt, at det er landbruget og ikke Anima, der skal stå øverst, når man googler ordet dyrevelfærd.

- Når børn og voksne googler ordet dyrevelfærd, hvad er så det første, de får op? Det er en annonce fra dyreaktivistgruppen Anima. Det er ikke godt, nej det skal være os, landbruget, der skal stå øverst, for vi er rigtig gode til dyrevelfærd. 

Sådan lød det fra Yke Kloppenburg, formand for Kvægbrugsregion Øerne, da hun sammen med kvægkonsulent Marianne Dyreholt, Kvægrådgivningen Danmark aflagde beretning ved stormødet for mælkeproducenter på østlige øer.

Stormødet, der havde trukket 110 deltagere, var ét fællesmøde relateret til Vikings regionsmøde, Landbrug & Fødevarer Kvægs dialogmøde, årsmødet i Kvægrådgivningen Danmark, samt Kvægbrugsregion Øst med deltagelse af RYK.

Politik

I beretningen kom Yke Kloppenburg også ind på det erhvervspolitiske: 

- Vi taler meget om vejr og vilkår, men vi skal også konsolidere os, så vi kan tåle de forskellige udsving. Vi kan tale afregningspriser, det globale marked, samtidig med at vi har Vladimir Putin, som vi ikke ved, hvornår vil skyde, og Donald J. Trump, der skyder med tweet. 

- Samtidig har vi Brexit, og ingen ved, hvor vi ender. Vi kan have rigtig travlt med alle de ting, men vi kan ikke gøre noget ved det. Det, vi kan gøre noget ved, er sjovere, så lad os koncentrere indsatsen der.

Her pegede Yke Kloppenburg på vigtigheden af en positiv og tæt dialog med forbrugerne 

- Det er vigtigt i vores område, hvor mange af os har vores ejendomme bynært. Derfor også stor tak til dem, der åbner deres bedrifter ved Økodag og Åbent Landbrug, tager skoler ind, politikere og så videre. Og jo, det er vigtigt at tage politikere ind, for mange af dem har en viden om landbrug, der er næsten på samme niveau som børns i en børnehaveklasse.

Ikke så slemt som frygtet

I beretningen glædede formand og konsulent sig over, at fodersæsonen i forlængelse af sommerens tørke foreløbig ikke er blevet så slem som frygtet: 

- I sommers oprettede vi i VKST en foderbørs, hvor der er mulighed for, at købere kan finde sælgere af foder. Der er i øjeblikket omkring 25, der gerne vil sælge noget foder, men ovenpå sommerens tørke er det ikke gået så skidt som frygtet med fodermangel.

Der mangler mest foder til økologerne, mens de konventionelle har fået mere hjem.

Grovfoderudbyttet har varieret rigtig meget: 

- Der er i gennemsnit høstet 5.000 FEN græs, hvilket er 75 procent af normen, og der er høstet omkring 10.000 FEN i majs, hvilket svarer til 90 procent af normen.

- Hvis vi ser på hvordan det er gået med mælkeproduktionen, så har sommerens varme influeret negativt rigtig mange steder. Der er ikke mange besætninger, der ikke har haft et fald, om end et fald fra midt juli er klassisk.

Til trods herfor er der dog stadig en ydelsesstigning på landsplan i kontrolåret på cirka 1,5 procent.
 

Ny aftale om sukkerroer på plads

Nordic Sukker og Danske Sukkerroedyrkere har netop indgået en aftale om dyrkning af sukkerroer i 2020.

- Robot-projekt skal støttes og tales op

Der er store perspektiver i Farmdroid markrobot. Det vurderer maskinkonsulent ved VKST Christian Rabølle, der ser et aktuelt behov for robotten i økologiske bedrifter.

Godt nyt til DLFs frøavlere

DLFs frøavlere tjener 85 millioner kroner ekstra for høst 2018

Vejret i maj var køligt

Statistik fra DMI giver et tilbageblik på maj, der var koldere end normalt, men havde nedbør tæt på gennemsnittet.

Veganere politianmeldt for ulovlig indtrængen i svinestalde

Uden hensyntagen til smittebeskyttelse har personer fra Veganerpartiet optaget facebookvideo fra svinestalde, som har til formål at skabe forargelse hos partiets tilhængere. De ulovlige indtrængninger bliver nu en sag for politiet.

Samlede leasingaftaler for hele maskinparken venter

Flere landmænd viser interesse for individuelle aftaler, som omfatter flere fabrikater, men som kan samles i én leasingaftale, lyder det fra Leasing Fyn.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Landboforening melder alt klar til Store Frødag

2019-udgaven af Store Frødag foregår hos formanden for Østdansk Landboforening, Jørgen Petersen, og sønnen Christian Petersen på Thinghøj på Stevns.

Planter kan være skyld i fotosensibilitet hos heste

Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.
Side 1 af 32 (621 artikler)Prev1234567303132Next