bannerPos

Med baggrund i friskanalyser af silomajs: Det er ved at være tid til at høste majs

Kvægbrugskonsulent Jan Jespersen, KvægrådgivningDanmark: - Så er det lige før at majsen er klar til at blive høstet.

Henrik Sieben

Journalist
15-09-2019 10:04
Gitte Rasmussen, VKST, og Jan Jespersen fra KvægrådgivningDanmark, mener, med baggrund i friskanalyser af silomajs, at det så småt er ved at være tid for årets majshøst.

Majsen står fantastisk godt i år. Sådan lyder det fra Jan Jespersen, kvægbrugskonsulent i KvægrådgivningDanmark.

- En solrig sommer blandet med passende nedbør har fået majsen til at vokse optimalt, og derfor er majsen langt fremme i forhold til et normalt år, lyder det fra Jan Jespersen, der netop har været på sin anden tur rundt til forskellige mælkeproducenter for at udtage prøver til friskanalyser af silomajs.

Om baggrunden for prøverne der er taget på forskellige lokationer på Sjælland over de seneste uger, og i både konventionelle og økologiske majsmarker lyder det:

- Vi har brug for at vide, hvordan tørstof- såvel som stivelsesprocent er, så vi kan rådgive om det optimale tidspunkt for høst, snitning og ensilering, så man får flest mulige f.e. pr hektar. Vi tager også friskprøverne for at vide, hvordan fordøjeligheden er i forhold til stivelse og tørstof.

- Når vi har fået resultaterne og oplyst kvægbrugerne om disse, så er det naturligvis stadig op til den enkelte producent at vælge hvornår han vil lade majsen høste og ensilere, lyder det videre.

 

Høje tørstofprocenter

Resultaterne for de første prøvetagninger viste ret høje tørstofprocenter:

- Mellem 25 og 31, men hvor det optimale er 31-34 procent.

Normalt stiger tørstofindholdet med cirka 0,3 procent om dagen på denne årstid.

Aktuelt er stivelsesindholdet mellem 12 og 30 procent, hvor det optimale er 32-35 procent.

I den forbindelse skyder kvægbrugskonsulenten sit andet gode råd af:
- tag allerede nu kontakt til maskinstationen og fortæl hvornår det forventes, at der skal høstes. Så er man på forkant med udviklingen og kommer ikke bagerst i køen. En god og klog foranstaltning, da anslået 95-98 procent af mælkeproducenterne har maskinstation til at klare arbejdet med høst og ensilering.

 

Prøvetagningen og ensileringen

Selve prøvetagningen foregår ved, at konsulenten i hver af to rækker parallelt forskud for hinanden i en given majsmark tager fem planter, brækket af cirka 30 centimer over jorden. Disse planter leveres til Eurofin i Ladelund nær Vejen, der foretager den endelige analyse, der typisk foreligger fire dage efter prøvetagning.

For at få det optimale ud af den majs, der er høstet på det helt rigtige tidspunkt lyder det fra Jan Jespersen:

- Det er meget vigtigt at få trykket majsen godt sammen, så den ensilerer godt, også ude i hjørnerne af ensilagestakken, hvor det ellers godt kan være svært at komme ordentlig til med traktor eller gummiged.

Der anbefales prøver af stakken efter tre til fire uger.

Endnu et råd lyder fra konsulenten:

- Har man mistanke om at man ikke får pakket godt nok i et hjørne kan man med fordel strø nogle håndfulde salt. Det fremmer også ensileringsprocessen.

 

Majsen er klar – om få dage

Synspunkterne suppleres af planteavlskonsulent i VKST, Gitte Rasmussen:

- De allertidligste marker, de er klar til høst nu, men jeg vil understrege, at der er ingen sammenhæng mellem sådato og sortsvalg i forhold til, hvor langt markerne er fremme.

Gitte Rasmussen forklarer det med, at en kold afslutning på april måned bevirkede at nogle marker tilsået mellem den 15. og 17. april blev sat tilbage i vækst eller ligefrem frøs væk:

- De stoppede vækst eller frøs væk, men da majs vækstpunkt sidder under jordoverfladen, skød de bare igen, men kan sagtens være overhalet i vækst af marker, der blev sået medio maj måned.

Med baggrund i dette lyder anbefalingen, at der er mere vigtigt i år end i flere år, at få tjekket tørstof og stivelsesindhold.

- Vi skal ikke forvente så god en kvalitet som vi så sidste år, til gengæld er mængden noget bedre i år. Enkelte marker er klar nu og de har et pænt forhold mellem tørstof og stivelsesindhold. Generelt må vi dog sige, at stivelsesindhold er noget under det vi godt kunne tænke os.

Problemet i år er, at flere planter modner inden kolben er helt færdigudviklet, og dermed mister vi foderenheder.

Derfor skal man nogle steder vælge at gå på kompromis og høste inden majsen generelt bliver for tør, for så bliver den sværere at ensilere.

Til gengæld risikerer man så også at mister foderenheder.

Afsluttende lyder Gitte Rasmussen og Jan Jespersens råd, at det i år er mere vigtigt end i flere år at få taget prøver eller gennemgå sine marker godt, for at ramme det optimale høsttidspunkt.

 

Slamdumpning i Karrebæk Fjord havde betydning for miljø

Den sjællandske landboforening Gefion har i Karrebæk Fjord på Østsjælland målt høje koncentrationer af det miljøfarlige stof TBT, som var 850 procent over grænseværdien. Dermed kan det ikke passe, at der blot var tale om rent sand, som blev bypasset i fjorden som følge af rensning af sejlrende. Det sagde Miljøstyrelsen ellers for et halvt år siden.

Greenpeace-aktivist: - Det er ikke direkte mod Kjær Knudsen

Greenpeace-aktion på Vanløsegård på Midtsjælland handlede om at reducere svineproduktionen og få forskning på kemikalierne i svineproduktionen.

Efter ulovlig aktion - Landmænd tages som gidsler af en organisation, der føler sig hævet over loven

Greenpeaces opførsel hører ikke hjemme i en retsstat, lyder det fra L&F. Danske Svineproducenter mener, at politiet må tage sig af aktivisterne.

Greenpeace-aktion mod familien Kjær Knudsens svinelandbrug

- Vi driver et stort landbrug med store stalde. Men det er netop årsagen til, at vi siden 2008 løbende har kunnet investere i den mest moderne miljøteknologi på vores landbrug, siger Kim Kjær Knudsen. 17 aktivister invaderede tirsdag morgen familiens ejendom. Greenpeace-talsmand forsvarer aktionen.

Landmand og jæger: - Kronvildt ødelægger for mange penge

Landmand og jagtformand mener, at Vildtforvaltningsrådet er ude af trit med virkeligheden omkring bestanden af blandt andet kronvildt.

Jæger-kritik bliver afvist

- Vi følger regionale anvisninger, siger formanden for Vildtforvaltningsrådet.

Pulje til skovrejsning er skrumpet med 30 millioner kroner

Der er kun fem millioner kroner tilbage i en støttepulje til privat skovrejsning i 2020. Staten må op på beatet og tilføre flere midler, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.

Anbefaling fra Dyrenes Beskyttelse: Drop jagten på muldvarpen

Det at fjerne en muldvarp har ofte den modsatte effekt, forklarer biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen.

Kommune politianmeldt på grund af spildevand

Guldborgsund Kommune beskyldes for at have udledt spildevand fra 2.600 ejendomme nord for Nykøbing Falster.

Minister tror på grønnere EU-politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplevede positive takter fra store EU-spillere, da han fremlagde det danske bud på en grønnere fælles landbrugspolitik i Helsinki.
Side 1 af 38 (756 artikler)Prev1234567363738Next