bannerPos

Med baggrund i friskanalyser af silomajs: Det er ved at være tid til at høste majs

Kvægbrugskonsulent Jan Jespersen, KvægrådgivningDanmark: - Så er det lige før at majsen er klar til at blive høstet.

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
15-09-2019 10:04
Gitte Rasmussen, VKST, og Jan Jespersen fra KvægrådgivningDanmark, mener, med baggrund i friskanalyser af silomajs, at det så småt er ved at være tid for årets majshøst.

Majsen står fantastisk godt i år. Sådan lyder det fra Jan Jespersen, kvægbrugskonsulent i KvægrådgivningDanmark.

- En solrig sommer blandet med passende nedbør har fået majsen til at vokse optimalt, og derfor er majsen langt fremme i forhold til et normalt år, lyder det fra Jan Jespersen, der netop har været på sin anden tur rundt til forskellige mælkeproducenter for at udtage prøver til friskanalyser af silomajs.

Om baggrunden for prøverne der er taget på forskellige lokationer på Sjælland over de seneste uger, og i både konventionelle og økologiske majsmarker lyder det:

- Vi har brug for at vide, hvordan tørstof- såvel som stivelsesprocent er, så vi kan rådgive om det optimale tidspunkt for høst, snitning og ensilering, så man får flest mulige f.e. pr hektar. Vi tager også friskprøverne for at vide, hvordan fordøjeligheden er i forhold til stivelse og tørstof.

- Når vi har fået resultaterne og oplyst kvægbrugerne om disse, så er det naturligvis stadig op til den enkelte producent at vælge hvornår han vil lade majsen høste og ensilere, lyder det videre.

 

Høje tørstofprocenter

Resultaterne for de første prøvetagninger viste ret høje tørstofprocenter:

- Mellem 25 og 31, men hvor det optimale er 31-34 procent.

Normalt stiger tørstofindholdet med cirka 0,3 procent om dagen på denne årstid.

Aktuelt er stivelsesindholdet mellem 12 og 30 procent, hvor det optimale er 32-35 procent.

I den forbindelse skyder kvægbrugskonsulenten sit andet gode råd af:
- tag allerede nu kontakt til maskinstationen og fortæl hvornår det forventes, at der skal høstes. Så er man på forkant med udviklingen og kommer ikke bagerst i køen. En god og klog foranstaltning, da anslået 95-98 procent af mælkeproducenterne har maskinstation til at klare arbejdet med høst og ensilering.

 

Prøvetagningen og ensileringen

Selve prøvetagningen foregår ved, at konsulenten i hver af to rækker parallelt forskud for hinanden i en given majsmark tager fem planter, brækket af cirka 30 centimer over jorden. Disse planter leveres til Eurofin i Ladelund nær Vejen, der foretager den endelige analyse, der typisk foreligger fire dage efter prøvetagning.

For at få det optimale ud af den majs, der er høstet på det helt rigtige tidspunkt lyder det fra Jan Jespersen:

- Det er meget vigtigt at få trykket majsen godt sammen, så den ensilerer godt, også ude i hjørnerne af ensilagestakken, hvor det ellers godt kan være svært at komme ordentlig til med traktor eller gummiged.

Der anbefales prøver af stakken efter tre til fire uger.

Endnu et råd lyder fra konsulenten:

- Har man mistanke om at man ikke får pakket godt nok i et hjørne kan man med fordel strø nogle håndfulde salt. Det fremmer også ensileringsprocessen.

 

Majsen er klar – om få dage

Synspunkterne suppleres af planteavlskonsulent i VKST, Gitte Rasmussen:

- De allertidligste marker, de er klar til høst nu, men jeg vil understrege, at der er ingen sammenhæng mellem sådato og sortsvalg i forhold til, hvor langt markerne er fremme.

Gitte Rasmussen forklarer det med, at en kold afslutning på april måned bevirkede at nogle marker tilsået mellem den 15. og 17. april blev sat tilbage i vækst eller ligefrem frøs væk:

- De stoppede vækst eller frøs væk, men da majs vækstpunkt sidder under jordoverfladen, skød de bare igen, men kan sagtens være overhalet i vækst af marker, der blev sået medio maj måned.

Med baggrund i dette lyder anbefalingen, at der er mere vigtigt i år end i flere år, at få tjekket tørstof og stivelsesindhold.

- Vi skal ikke forvente så god en kvalitet som vi så sidste år, til gengæld er mængden noget bedre i år. Enkelte marker er klar nu og de har et pænt forhold mellem tørstof og stivelsesindhold. Generelt må vi dog sige, at stivelsesindhold er noget under det vi godt kunne tænke os.

Problemet i år er, at flere planter modner inden kolben er helt færdigudviklet, og dermed mister vi foderenheder.

Derfor skal man nogle steder vælge at gå på kompromis og høste inden majsen generelt bliver for tør, for så bliver den sværere at ensilere.

Til gengæld risikerer man så også at mister foderenheder.

Afsluttende lyder Gitte Rasmussen og Jan Jespersens råd, at det i år er mere vigtigt end i flere år at få taget prøver eller gennemgå sine marker godt, for at ramme det optimale høsttidspunkt.

 

0

Grimme styrker rådgivning og salgssupport øst for Storebælt

Uffe Jensen er udpeget som ny ansvarlig for salg af kartoffemaskiner på Sjælland hos Grimme, oplyser selskabet.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.

Landdistrikter glæder sig over EU-aftale

Den nye aftale om EU's genopretningsfond tilfører flere milliarder euro til udvikling af landdistrikter, hvilket åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard håber konkret, at regeringen vil booste udviklingen på landet ved at prioritere flere midler til de lokale aktionsgrupper samt fortsat styrke fødevareklyngen.
Side 1 af 64 (1277 artikler)Prev1234567626364Next