bannerPos

Regler for nødslagtning præciseres

Fødevarestyrelsen præciserer reglerne for nødslagtning. Ifølge Dyrlæger & Ko betyder det, at et kreatur kun må nødslagtes ved helt akut tilskadekomst, eller hvis dyret er så vildt, så det ved slagtning på slagteri vil være til skade for enten sig selv, sine omgivelser eller mennesker.

Redaktionen

17-09-2019 08:00
Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Der har i den seneste tid været en del debat omkring nødslagtninger (skydning og afblødning af dyr udenfor slagteriet). Dette hænger sammen med, at antallet af »etiske slagtninger«, det vil sige slagtning som alene er begrundet i, at landmanden ønsker dette gjort for at få bedre slagtekvalitet og undgå transporten til slagteriet, af dyrevelfærdsmæssige grunde, er steget betragtelig.

Ifølge Dyrlæger & Ko, var »etiske slagtninger« kun tiltænkt helt særlige forhold og meget få dyr. Dette hører ikke under nødslagtning.

Fødevarestyrelsen har derfor præciseret reglerne og fjernet muligheden for de etiske slagtninger.

Et kreatur må kun nødslagtes på følgende betingelser: Helt akut tilskadekomst, for eksempel et brækket ben. Vildt dyr, som ved slagtning på slagteri vil være til skade for enten sig selv, sine omgivelser eller mennesker.

- Det betyder således, at dyrlægerne (fortsat) ikke må nødslagte syge dyr eller dyr med kroniske lidelser. Dyret skal være rask. At være rask betyder blandt andet, at dyrets almenbefinde er upåvirket (udover for eksempel det brækkede ben), at dyret har ædt og drukket normalt lige op til aflivning, at dyret har normal temperatur og vejrtrækning, at dyret ikke er stresset, lammet eller på anden vis har adfærd eller symptomer som afviger fra normalen, lyder det i et nyhedsbrev fra Dyrlæger & Ko.

Der forventes at komme en øget opmærksom fra myndighedernes side på dette område. Det betyder også, at eventuelle overtrædelser af lovgivningen vil få konsekvenser for de involverede dyrlæger og landmænd.

Slamdumpning i Karrebæk Fjord havde betydning for miljø

Den sjællandske landboforening Gefion har i Karrebæk Fjord på Østsjælland målt høje koncentrationer af det miljøfarlige stof TBT, som var 850 procent over grænseværdien. Dermed kan det ikke passe, at der blot var tale om rent sand, som blev bypasset i fjorden som følge af rensning af sejlrende. Det sagde Miljøstyrelsen ellers for et halvt år siden.

Greenpeace-aktivist: - Det er ikke direkte mod Kjær Knudsen

Greenpeace-aktion på Vanløsegård på Midtsjælland handlede om at reducere svineproduktionen og få forskning på kemikalierne i svineproduktionen.

Efter ulovlig aktion - Landmænd tages som gidsler af en organisation, der føler sig hævet over loven

Greenpeaces opførsel hører ikke hjemme i en retsstat, lyder det fra L&F. Danske Svineproducenter mener, at politiet må tage sig af aktivisterne.

Greenpeace-aktion mod familien Kjær Knudsens svinelandbrug

- Vi driver et stort landbrug med store stalde. Men det er netop årsagen til, at vi siden 2008 løbende har kunnet investere i den mest moderne miljøteknologi på vores landbrug, siger Kim Kjær Knudsen. 17 aktivister invaderede tirsdag morgen familiens ejendom. Greenpeace-talsmand forsvarer aktionen.

Landmand og jæger: - Kronvildt ødelægger for mange penge

Landmand og jagtformand mener, at Vildtforvaltningsrådet er ude af trit med virkeligheden omkring bestanden af blandt andet kronvildt.

Jæger-kritik bliver afvist

- Vi følger regionale anvisninger, siger formanden for Vildtforvaltningsrådet.

Pulje til skovrejsning er skrumpet med 30 millioner kroner

Der er kun fem millioner kroner tilbage i en støttepulje til privat skovrejsning i 2020. Staten må op på beatet og tilføre flere midler, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.

Anbefaling fra Dyrenes Beskyttelse: Drop jagten på muldvarpen

Det at fjerne en muldvarp har ofte den modsatte effekt, forklarer biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen.

Kommune politianmeldt på grund af spildevand

Guldborgsund Kommune beskyldes for at have udledt spildevand fra 2.600 ejendomme nord for Nykøbing Falster.

Minister tror på grønnere EU-politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplevede positive takter fra store EU-spillere, da han fremlagde det danske bud på en grønnere fælles landbrugspolitik i Helsinki.
Side 1 af 38 (756 artikler)Prev1234567363738Next