bannerPos

Rød kvægbestyrelse studerede kød- og malkekvæg i Sydamerika

Den »røde« bestyrelse, som deltog på studieturen til Sydamerika, var driftsleder Henrik Mikkelsen, Rødby, og gårdejerne Torben Stoelshøj, Nr. Asmindrup, Carsten Vestergaard, Græsted (formand), Kaare Larsen, Gilleleje og Reintjne Kloppenburg, Gislinge. Her er de fotograferet på en kødkvægbedrift med 13.000 kreaturer i Argentina.

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
05-01-2019 07:00
En flok kendte sjællandske kvægfolk har været på studietur til Brasilien og Argentina, hvor der foruden kvæg blev set på planteavl, forædling og danske DLF’s frøaktiviteter i Latinamerika.

En god bøf kan føre til meget. Eksempelvis en lang og udbytterig studietur til Sydamerika. Det kan de fem bestyrelsesmedlemmer i Østlige Øers RDM-forening skrive under på.

Bestyrelsen, der også er identisk med bestyrelsen i fonden Grut-Hansens Legatstiftelse, som driver RDM-kvæggården Assendrup Hovedgaard mellem Ringsted og Næstved, vendte i december tilbage til Sjælland efter en udbytterig studietur til Brasilien og Argentina.

Bestyrelsens fem medlemmer har fraskrevet sig almindeligt bestyrelseshonorar. I stedet tager man på en landbrugsrelateret studierejse hvert tredje år.

- På en studietur til Holland for nogle år siden var vi på en argentinsk restaurant, som serverede nogle fantastiske bøffer. Her blev det besluttet, at vi ville til Argentina og se, hvordan de her bøffer var opdrættet, fortæller gårdejer Carsten Vestergaard, der er formand i de to bestyrelser.

 

Danske bedrifter er udfordret

Carsten Vestergaard driver selv Kollerødgård ved Græsted i Nordsjælland. Gården er et traditionelt landbrug med 120 malkekøer – primært røde. På gårdens 160 hektar jord produceres eget grovfoder og diverse salgsafgrøder.

Carsten Vestergaard og hustruen, Gitte, der har egen isproduktion på gården, ser en fremtid for sig, hvor deres ene søn i en børneflok på seks, sandsynligvis fortsætter som landmand på gården.

- Det er måske det rigtige valg. Men jeg tror, at vi på den lange bane er voldsomt udfordret i Danmark. Vores omkostninger er høje. Og kan vi for eksempel dyrke hvede til 100 kroner pr. hkg i fremtiden, lyder det skeptisk fra landmanden.

 

Kan rykke hurtigt

Carsten Vestergaard påpeger, at der med det store danske omkostningsniveau er behov for, at hvedeprisen nærmere skal være 150 kroner. Og det er det samme med svinekød og mælk. Afregningen skal op, for at der er penge i det i Danmark.

- Vi ser i praksis, at når hvedeprisen stiger, så stiger produktionen meget hurtigt i verden. Og selv om vi bliver flere mennesker, er der stadig så meget uudnyttet potentiale i form af, at man kan opdyrke mere landbrugsland.

- Man kan give mere gødning og vældig hurtigt rykke udbytterne og dermed produktionen. Jeg kan godt have min frygt for, om vi i Danmark kan konkurrere med for eksempel Sydamerika.

- Vel er vi dygtige. Det er det, der har drevet vores landbrug. Og det gør det måske også fremover. Men om det er de traditionelle landbrugsprodukter, hvede, svinekød og mælk, vi skal producere i fremtiden, kan jeg altså godt have min tvivl om. Potentialet i mange andre lande er så enormt, at det kan blive rigtigt svært for os på 30 års sigt, pointerer Carsten Vestergaard og fortsætter:

- Vi ligger eksempelvis på 2,50-2,60 kroner pr. kilo på mælkeprisen. Men nogen skal op på 3 kroner for at lave en nulforretning. Og priserne er bare globale i dag. Og stiger prisen til 3 kroner, så stiger produktionen bare. Spørgsmålet er også, om vi kan forædle vores produkter så meget, at vi kan tjene nok.


Læs mere i LandbrugØst i uge 2, der udkommer torsdag den 10. januar, men allerede fra lørdag den 5. januar kan ses på landbrugoest.dk.

 

DLS-formand gjorde status på problemerne

På generalforsamlingen i DLS påpegede formanden John Nielsen blandt andet, at bramgæsbestanden er et stort problem på Sydhavsøerne.

Følelserne kom i kog på Baltic Pipe-møder

Bølgerne gik til tider højt på borgermøderne om Baltic Pipe-projektet, hvor oplægsholdere flere gange blev afbrudt, når de svarede på spørgsmål.

Vildtaften på Kragerup Gods

Har man hang til jagt og jagtfortællinger vækkede vildtaften på Kragerup Gods naturligvis interesse. 

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

HMC-Maskiner A/S bliver en del af Karl Mertz A/S

Den 1. april 2019 overtager Karl Mertz A/S virksomheden HMC-Maskiner A/S med afdelinger i Sorø og Holbæk.

Små positive tegn for roedyrkerne

Sukkerroedyrkerne kan se tilbage på et hårdt år, men der er lys forude, forsikrede roedyrkernes formand, Jørn Dalby, på generalforsamlingen.

40 år med hingstekåring i Herning

Dansk Varmblods Hingstekåring og messen Hest & Rytter holdes i Herning for 40. gang med et væld af oplevelser for hesteinteresserede.

Skovrejsning med tilskud

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd, hvis man ønsker at opnå tilskud til skovrejsning i indeværende år

Fra bryllupskørsel til skovarbejde

René Larsen arbejder med såvel heste som maskiner, når skov og grønne arealer i kommuner og hos private skal passes og plejes.
Side 1 af 26 (501 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer