Rød kvægbestyrelse studerede kød- og malkekvæg i Sydamerika

Jacob Lund-Larsen 05-01-2019 07:00:23
Den »røde« bestyrelse, som deltog på studieturen til Sydamerika, var driftsleder Henrik Mikkelsen, Rødby, og gårdejerne Torben Stoelshøj, Nr. Asmindrup, Carsten Vestergaard, Græsted (formand), Kaare Larsen, Gilleleje og Reintjne Kloppenburg, Gislinge. Her er de fotograferet på en kødkvægbedrift med 13.000 kreaturer i Argentina.
En flok kendte sjællandske kvægfolk har været på studietur til Brasilien og Argentina, hvor der foruden kvæg blev set på planteavl, forædling og danske DLF’s frøaktiviteter i Latinamerika.

En god bøf kan føre til meget. Eksempelvis en lang og udbytterig studietur til Sydamerika. Det kan de fem bestyrelsesmedlemmer i Østlige Øers RDM-forening skrive under på.

Bestyrelsen, der også er identisk med bestyrelsen i fonden Grut-Hansens Legatstiftelse, som driver RDM-kvæggården Assendrup Hovedgaard mellem Ringsted og Næstved, vendte i december tilbage til Sjælland efter en udbytterig studietur til Brasilien og Argentina.

Bestyrelsens fem medlemmer har fraskrevet sig almindeligt bestyrelseshonorar. I stedet tager man på en landbrugsrelateret studierejse hvert tredje år.

- På en studietur til Holland for nogle år siden var vi på en argentinsk restaurant, som serverede nogle fantastiske bøffer. Her blev det besluttet, at vi ville til Argentina og se, hvordan de her bøffer var opdrættet, fortæller gårdejer Carsten Vestergaard, der er formand i de to bestyrelser.

 

Danske bedrifter er udfordret

Carsten Vestergaard driver selv Kollerødgård ved Græsted i Nordsjælland. Gården er et traditionelt landbrug med 120 malkekøer – primært røde. På gårdens 160 hektar jord produceres eget grovfoder og diverse salgsafgrøder.

Carsten Vestergaard og hustruen, Gitte, der har egen isproduktion på gården, ser en fremtid for sig, hvor deres ene søn i en børneflok på seks, sandsynligvis fortsætter som landmand på gården.

- Det er måske det rigtige valg. Men jeg tror, at vi på den lange bane er voldsomt udfordret i Danmark. Vores omkostninger er høje. Og kan vi for eksempel dyrke hvede til 100 kroner pr. hkg i fremtiden, lyder det skeptisk fra landmanden.

 

Kan rykke hurtigt

Carsten Vestergaard påpeger, at der med det store danske omkostningsniveau er behov for, at hvedeprisen nærmere skal være 150 kroner. Og det er det samme med svinekød og mælk. Afregningen skal op, for at der er penge i det i Danmark.

- Vi ser i praksis, at når hvedeprisen stiger, så stiger produktionen meget hurtigt i verden. Og selv om vi bliver flere mennesker, er der stadig så meget uudnyttet potentiale i form af, at man kan opdyrke mere landbrugsland.

- Man kan give mere gødning og vældig hurtigt rykke udbytterne og dermed produktionen. Jeg kan godt have min frygt for, om vi i Danmark kan konkurrere med for eksempel Sydamerika.

- Vel er vi dygtige. Det er det, der har drevet vores landbrug. Og det gør det måske også fremover. Men om det er de traditionelle landbrugsprodukter, hvede, svinekød og mælk, vi skal producere i fremtiden, kan jeg altså godt have min tvivl om. Potentialet i mange andre lande er så enormt, at det kan blive rigtigt svært for os på 30 års sigt, pointerer Carsten Vestergaard og fortsætter:

- Vi ligger eksempelvis på 2,50-2,60 kroner pr. kilo på mælkeprisen. Men nogen skal op på 3 kroner for at lave en nulforretning. Og priserne er bare globale i dag. Og stiger prisen til 3 kroner, så stiger produktionen bare. Spørgsmålet er også, om vi kan forædle vores produkter så meget, at vi kan tjene nok.


Læs mere i LandbrugØst i uge 2, der udkommer torsdag den 10. januar, men allerede fra lørdag den 5. januar kan ses på landbrugoest.dk.

 

Limousinebesætninger åbner stalddørene

22-01-2019 07:26:38

Lørdag den 26. januar holdes åbent hus i tre sjællandske limousinebesætninger.


En maskinanalyse kan give overblik

21-01-2019 08:23:56

Få overblik over økonomien i roedyrkningen med en maskinanalyse, lyder rådet fra maskinkonsulent.


En bolus overvåger koen

19-01-2019 08:21:10

»SmaXtec 360« sender oplysninger om sundhed, fodring og reproduktion direkte til landmandens smartphone eller computer.


Ny formand til kødkvægsudvalget

17-01-2019 08:17:50

Grundet stigende byrådsarbejde stopper Lis Magnussen som formand for Kødkvægsudvalget for Østlige Øer.


Stærke kvinder og landbruget

16-01-2019 11:30:22

Hos Østdansk Landboforening var 18 kvinder samlet til kvindeaften med fokus på sikkerhed, og det var både økonomisk, juridisk og lavpraktisk.


Avisen kommer nu om tirsdagen

14-01-2019 08:00:15

Ugeavisen fra L-MedieHus uddeles nu tirsdag/onsdag i stedet for torsdag/fredag af FK Distributions bude. Men allerede fra lørdag morgen kan avisen læses her på hjemmesiden.


Mejnerts-brandet med en gren på Lammefjorden

14-01-2019 07:00:17

Familien Mejnertsen købte for snart to år siden Strandly for at udbygge koncepten fra muld til mund på Lammefjorden i Nordvestsjælland.


Så skete det: Kylling overhaler rugbrød i Østdanmark

13-01-2019 16:00:18

Kylling med kartofler og/eller grønt er den mest populære middagsret øst for Storebælt, hvor retten har vippet rugbrød med pålæg af pinden.


Få et gratis klimatjek af kloakken

12-01-2019 07:00:04

I takt med klimaforandringer er det vigtigt, at din ejendom matcher fremtidens udfordringer. Det vil Danske Kloakmestre nu sikre med et gratis klimatjek.


Bobcat E27z minigraver er en alsidig nyhed

10-01-2019 07:00:02

Distriktschef i Svenningsens Maskinforretning er fuld af lovord om den nye minigraver Bobcat E27z.


En rigtig lortehistorie: Den bornholmske mårhund går under radaren

08-01-2019 12:30:32

De 22 nye lorte, der skulle bringe forskerne tættere på at løse mysteriet om den bornholmske mårhund, har vist sig som en blindgyde i jagten på øens nye rovdyr. Det skriver Bornholms Tidende.


SDK udvider populær Sjælland afdeling med nyt showroom

07-01-2019 13:58:32

SDK afdeling i Karlslunde udvides med stor ny bygning, der skal fungere som showroom for de mange besøgende på Sjælland


Skovdyrkerne Øerne har ny strategi på plads

07-01-2019 12:49:15

En ny direktør, stærkere fokus på økonomi, fællesskab og herlighedsværdi samt en tilpasning af organisationen er indsatser, der skal føre Skovdyrkerne på Øerne sikkert fremad


Nye økologiregler kan få store konsekvenser

07-01-2019 07:00:40

Forhandlingerne om økologireglerne kommer til at fylde en del, når Økologisk VKST holder årsmøde i slutningen af januar.


Rød kvægbestyrelse studerede kød- og malkekvæg i Sydamerika

05-01-2019 07:00:23

En flok kendte sjællandske kvægfolk har været på studietur til Brasilien og Argentina, hvor der foruden kvæg blev set på planteavl, forædling og danske DLF’s frøaktiviteter i Latinamerika.


Hingsteplage skal bidrage til genfornyelse

03-01-2019 11:00:33

Et dusin hingsteplage af den gamle danske nationalrace jyske heste har deltaget i et projekt med henblik på at få nye gener ind i racen.


Myndighederne skærper kontrollen: Vigtigt at huske de lovpligtige kurser

03-01-2019 07:00:28

Reglerne for anvendelse af pesticider er talrige, og kontrollen strammer til, så det er vigtigt at huske de lovpligtige kurser.


Ekkodalens moser udvides

29-12-2018 16:00:00

Frivillige aftaler har medført, at Miljø- og Fødevareministeriet overtager 125 hektar i Ekkodalen på Bornholm, hvor et storslået naturgenopretningsprojekt således kan realiseres.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 23 (450 artikler)Prev1234567212223Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer