bannerPos

Rød kvægbestyrelse studerede kød- og malkekvæg i Sydamerika

Den »røde« bestyrelse, som deltog på studieturen til Sydamerika, var driftsleder Henrik Mikkelsen, Rødby, og gårdejerne Torben Stoelshøj, Nr. Asmindrup, Carsten Vestergaard, Græsted (formand), Kaare Larsen, Gilleleje og Reintjne Kloppenburg, Gislinge. Her er de fotograferet på en kødkvægbedrift med 13.000 kreaturer i Argentina.

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
05-01-2019 07:00
En flok kendte sjællandske kvægfolk har været på studietur til Brasilien og Argentina, hvor der foruden kvæg blev set på planteavl, forædling og danske DLF’s frøaktiviteter i Latinamerika.

En god bøf kan føre til meget. Eksempelvis en lang og udbytterig studietur til Sydamerika. Det kan de fem bestyrelsesmedlemmer i Østlige Øers RDM-forening skrive under på.

Bestyrelsen, der også er identisk med bestyrelsen i fonden Grut-Hansens Legatstiftelse, som driver RDM-kvæggården Assendrup Hovedgaard mellem Ringsted og Næstved, vendte i december tilbage til Sjælland efter en udbytterig studietur til Brasilien og Argentina.

Bestyrelsens fem medlemmer har fraskrevet sig almindeligt bestyrelseshonorar. I stedet tager man på en landbrugsrelateret studierejse hvert tredje år.

- På en studietur til Holland for nogle år siden var vi på en argentinsk restaurant, som serverede nogle fantastiske bøffer. Her blev det besluttet, at vi ville til Argentina og se, hvordan de her bøffer var opdrættet, fortæller gårdejer Carsten Vestergaard, der er formand i de to bestyrelser.

 

Danske bedrifter er udfordret

Carsten Vestergaard driver selv Kollerødgård ved Græsted i Nordsjælland. Gården er et traditionelt landbrug med 120 malkekøer – primært røde. På gårdens 160 hektar jord produceres eget grovfoder og diverse salgsafgrøder.

Carsten Vestergaard og hustruen, Gitte, der har egen isproduktion på gården, ser en fremtid for sig, hvor deres ene søn i en børneflok på seks, sandsynligvis fortsætter som landmand på gården.

- Det er måske det rigtige valg. Men jeg tror, at vi på den lange bane er voldsomt udfordret i Danmark. Vores omkostninger er høje. Og kan vi for eksempel dyrke hvede til 100 kroner pr. hkg i fremtiden, lyder det skeptisk fra landmanden.

 

Kan rykke hurtigt

Carsten Vestergaard påpeger, at der med det store danske omkostningsniveau er behov for, at hvedeprisen nærmere skal være 150 kroner. Og det er det samme med svinekød og mælk. Afregningen skal op, for at der er penge i det i Danmark.

- Vi ser i praksis, at når hvedeprisen stiger, så stiger produktionen meget hurtigt i verden. Og selv om vi bliver flere mennesker, er der stadig så meget uudnyttet potentiale i form af, at man kan opdyrke mere landbrugsland.

- Man kan give mere gødning og vældig hurtigt rykke udbytterne og dermed produktionen. Jeg kan godt have min frygt for, om vi i Danmark kan konkurrere med for eksempel Sydamerika.

- Vel er vi dygtige. Det er det, der har drevet vores landbrug. Og det gør det måske også fremover. Men om det er de traditionelle landbrugsprodukter, hvede, svinekød og mælk, vi skal producere i fremtiden, kan jeg altså godt have min tvivl om. Potentialet i mange andre lande er så enormt, at det kan blive rigtigt svært for os på 30 års sigt, pointerer Carsten Vestergaard og fortsætter:

- Vi ligger eksempelvis på 2,50-2,60 kroner pr. kilo på mælkeprisen. Men nogen skal op på 3 kroner for at lave en nulforretning. Og priserne er bare globale i dag. Og stiger prisen til 3 kroner, så stiger produktionen bare. Spørgsmålet er også, om vi kan forædle vores produkter så meget, at vi kan tjene nok.


Læs mere i LandbrugØst i uge 2, der udkommer torsdag den 10. januar, men allerede fra lørdag den 5. januar kan ses på landbrugoest.dk.

 

Ny aftale om sukkerroer på plads

Nordic Sukker og Danske Sukkerroedyrkere har netop indgået en aftale om dyrkning af sukkerroer i 2020.

- Robot-projekt skal støttes og tales op

Der er store perspektiver i Farmdroid markrobot. Det vurderer maskinkonsulent ved VKST Christian Rabølle, der ser et aktuelt behov for robotten i økologiske bedrifter.

Godt nyt til DLFs frøavlere

DLFs frøavlere tjener 85 millioner kroner ekstra for høst 2018

Vejret i maj var køligt

Statistik fra DMI giver et tilbageblik på maj, der var koldere end normalt, men havde nedbør tæt på gennemsnittet.

Veganere politianmeldt for ulovlig indtrængen i svinestalde

Uden hensyntagen til smittebeskyttelse har personer fra Veganerpartiet optaget facebookvideo fra svinestalde, som har til formål at skabe forargelse hos partiets tilhængere. De ulovlige indtrængninger bliver nu en sag for politiet.

Samlede leasingaftaler for hele maskinparken venter

Flere landmænd viser interesse for individuelle aftaler, som omfatter flere fabrikater, men som kan samles i én leasingaftale, lyder det fra Leasing Fyn.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Landboforening melder alt klar til Store Frødag

2019-udgaven af Store Frødag foregår hos formanden for Østdansk Landboforening, Jørgen Petersen, og sønnen Christian Petersen på Thinghøj på Stevns.

Planter kan være skyld i fotosensibilitet hos heste

Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.
Side 1 af 32 (621 artikler)Prev1234567303132Next