bannerPos

22 meter lang arm rækker til meget

Den helt nye Komatsu med ekstra lang arm på 22 meter og derfor også med ekstra ballast, så maskinen, der her rager godt op i luften, har en vægt på 43 tons.

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
15-05-2019 10:14
Kalundborg-entreprenør har investeret i en ny Komatsu med en 22 meter lang arm, og den rækker til mange forskellige opgaver.

Det er ikke for meget sagt, at entreprenør Per Larsens nye Komatsu PC360LC-11 gravemaskine rækker til mange forskellige opgaver. 

Med »Super Long Front« på modelbetegnelsen rækker maskinen til både almindeligt gravearbejde, uddybningsopgaver, oprensning, klipning af træer og grene i følsomme områder, rivning af strande og meget mere. Årsagen er, at maskinen har en arm, der i høj grad også rækker. Nemlig hele 22 meter.

Den nye langarm har afløst en tilsvarende Komatsu, der havde otte år på bagen. Morten Jensen er fast mand i kabinen, og maskinen kommer rundt på hele Sjælland, i Jylland og også på Bornholm.

Fast fører

- Det er en fordel med fast fører for at sikre det bedste udbytte af maskinen. Det kræver en erfaren mand at udføre mange forskellige opgaver med lang arm, forklarer entreprenøren Per Larsen, som driver Entreprenørfirmaet Per Larsen Kalundborg ApS.

- Vi havde, tilføjer han, meget udstyr til den nu tidligere langarmede maskine, og med nogle få justeringer har vi heldigvis kunnet flytte det hele over til den nye maskine. Selv om der altså er tale om en 43 tons tung maskine på bælter, bruger vi den blandt meget andet til klipning af grene og træer på voldene ved Kastellet i København. 

- Den 22 meter arm gør det muligt at klippe på stor afstand og dermed skåne arealerne. Yderligere kan vi montere tre meter ekstra arm, så vi når op på i alt 25 meter, oplyser Per Larsen.

Ekstra grej

Ved andre lejligheder findes mejekurven frem til vandløbspleje, eller riven til at rense strande. Komatsu PC360LC-11 gør også en indsats, når Kalundborg-entreprenøren foretager oprensning af kanaler og indsejlinger til småhavne.

Det er den danske Komatsu-importør, Scantruck A/S, der har leveret den nye maskine til Per Larsen. Key account manager Poul Erik Nielsen har tillige fundet ekstra grej frem i form af blandt andet en KST-skovlpakke, Leica-maskinstyring og LED-lys. 

Entreprenørfirmaet i Kalundborg har 52 år på bagen. Og det var Per Larsen, der etablerede det i 1967. Så det med at skifte ud foregår mest i maskinparken. 

Heller ikke maskinførerne løber af pladsen i utide hos Per Larsen Kalundborg ApS. Morten Jensen, der kører den nye Super Long Front-maskine, har kørt for Per Larsen i en lang årrække.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Gødskning tidligere end normalt

Med en forventet lav kvælstofpulje i jorden, og afgrøder der allerede er klar til at starte væksten, vurderes første tildeling af gødning at være lidt tidligere end normalt.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.

Gratis webinar om gødskningsstrategi

Seges inviterer til webinar om strategier for gødskning for den kommende sæson.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Det totale kvælstof-balanceregnskab skal skrottes

En bare nogenlunde præcis opgørelse fra danske landområder er uladsiggørlig, og naturen har så mange selvregulerende mekanismer, som ikke kan sættes på en formel, påpeger Jørn Rasmussen.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Landbruget skal inddrages i klimaforhandlinger

Vi ved, hvordan man reducerer CO2-udledningen drastisk, samtidig med at man øger produktionen.

Ung lollik har succes med egen maskinstation

Henrik Schmidt driver Henriks Maskinstation på Lolland, og han er med sine bare 26 år én af de yngste i en hård branche.

Større potentiale med gradueret gødskning

På Agrovis planteavlsmøde i Nordsjælland fortalte planteavlskonsulent Lene Mathiasen blandt andet om effekten med gradueret gødskning.
Side 1 af 47 (940 artikler)Prev1234567454647Next