Maskiner kan skævvride regnskabet – og hæmme finansieringen

Jesper Hallgren 14-12-2018 15:54:23
Lars Møller Andersen mener, at man altid bør analysere sit maskinkøb, praktisk som regnskabsmæssigt, inden man skriver slutsedlen under. Foto: Colorbox
Et grundigt tjek af maskinhuset og regnskabets maskinsaldo kan forbedre både likviditet og rating.

MASKINER Løbende investeringer i maskiner er afgørende for produktion og udvikling af landbrugsbedrifter, men man skal være opmærksom på, at maskininvesteringerne samtidig påvirker virksomhedens evne til at udvise soliditet og resultater.

I den forbindelse påpeger afdelingschef Lars Møller Andersen, Agrovi, at et godt resultat er vigtig for egen aflønning, men i høj grad også for eventuelle långiveres vurdering og rating af ejer og virksomhed.

- Erfaringen viser, at mange har unødvendige maskiner stående, der ofte også er afskrevet for hårdt. Det kan give et misvisende billede af bedriften, som i værste fald kan hæmme finansiering af investeringer og den løbende drift, forklarer Lars Møller Andersen.

- Man har dog, tilføjer han, gode muligheder for at tilgodese både den praktiske og regnskabsmæssige side ved at gribe det rigtigt an med en gennembearbejdet strategi. Og her er det relevant at starte i maskinhuset med et tjek af »aktiverne«.

 

En ekstra maskine i julegave?

Når året går på hæld, kan der ifølge Lars Møller Andersen være mange gode grunde til at overveje, om der skal indkøbes en ekstra julegave af den hårde slags, som får en plads i maskinhuset.

- Der kan ligge gode tilbud, skattemæssige eller driftsøkonomiske overvejelser til grund for et eventuelt maskinkøb ved årets udgang – man får ofte et positivt forhold til omkostninger imellem jul og nytår, fortæller Lars Møller Andersen.

Han ser desværre også impulsive køb af forkerte maskiner, eller maskiner der ikke er nødvendige for driften.

- Man bør derfor altid analysere sit maskinkøb, praktisk som regnskabsmæssigt, inden man skriver slutsedlen under. Måske viser det sig, at en reduktion af maskinomkostningerne ved et frasalg er en bedre julegave.

 

Praktik skal forenes med økonomi

- Det er min oplevelse, at kreditorerne har øget fokus på nøgletal som maskinsaldo og maskinomkostninger, når de skal rate låntagere og stille finansieringen til rådighed for nye investeringer eller en kassekredit. Det er derfor afgørende for finansieringsmuligheder, at man også har fokus på disse nøgletal og resultater, fastslår Lars Møller Andersen og tilføjer:

- I mange regnskaber er den bogførte værdi af maskinerne under markedsværdien – det bør den være, men ikke væsentlig lavere. Er værdien for lav, afspejler regnskabet ikke virkeligheden og aktivernes faktiske værdi. Egenkapital og soliditet er forkert vurderet, og det kan betyde, at finansieringen bliver dyrere eller i værste fald umulig.  

Særlig i tider, hvor indtjeningen er dårlig og likviditeten er under pres, er det ikke tilstrækkeligt at se på regnskabets maskinværdier. Man skal også se kritisk på indholdet i maskinhuset. Et grundigt tjek kan reducere maskinomkostningerne.

- Set fra et driftsøkonomisk synspunkt bør profitten maksimeres og følsomheden minimeres. Det vil dem, der måler på regnskabet gerne se, pointerer han og siger afsluttende:

- Men der skal også tages hensyn til langsigtede afkast og hvad der er praktisk muligt – det kan også blive for besværligt med kun én traktor.

Limousinebesætninger åbner stalddørene

22-01-2019 07:26:38

Lørdag den 26. januar holdes åbent hus i tre sjællandske limousinebesætninger.


En maskinanalyse kan give overblik

21-01-2019 08:23:56

Få overblik over økonomien i roedyrkningen med en maskinanalyse, lyder rådet fra maskinkonsulent.


En bolus overvåger koen

19-01-2019 08:21:10

»SmaXtec 360« sender oplysninger om sundhed, fodring og reproduktion direkte til landmandens smartphone eller computer.


Ny formand til kødkvægsudvalget

17-01-2019 08:17:50

Grundet stigende byrådsarbejde stopper Lis Magnussen som formand for Kødkvægsudvalget for Østlige Øer.


Stærke kvinder og landbruget

16-01-2019 11:30:22

Hos Østdansk Landboforening var 18 kvinder samlet til kvindeaften med fokus på sikkerhed, og det var både økonomisk, juridisk og lavpraktisk.


Avisen kommer nu om tirsdagen

14-01-2019 08:00:15

Ugeavisen fra L-MedieHus uddeles nu tirsdag/onsdag i stedet for torsdag/fredag af FK Distributions bude. Men allerede fra lørdag morgen kan avisen læses her på hjemmesiden.


Mejnerts-brandet med en gren på Lammefjorden

14-01-2019 07:00:17

Familien Mejnertsen købte for snart to år siden Strandly for at udbygge koncepten fra muld til mund på Lammefjorden i Nordvestsjælland.


Så skete det: Kylling overhaler rugbrød i Østdanmark

13-01-2019 16:00:18

Kylling med kartofler og/eller grønt er den mest populære middagsret øst for Storebælt, hvor retten har vippet rugbrød med pålæg af pinden.


Få et gratis klimatjek af kloakken

12-01-2019 07:00:04

I takt med klimaforandringer er det vigtigt, at din ejendom matcher fremtidens udfordringer. Det vil Danske Kloakmestre nu sikre med et gratis klimatjek.


Bobcat E27z minigraver er en alsidig nyhed

10-01-2019 07:00:02

Distriktschef i Svenningsens Maskinforretning er fuld af lovord om den nye minigraver Bobcat E27z.


En rigtig lortehistorie: Den bornholmske mårhund går under radaren

08-01-2019 12:30:32

De 22 nye lorte, der skulle bringe forskerne tættere på at løse mysteriet om den bornholmske mårhund, har vist sig som en blindgyde i jagten på øens nye rovdyr. Det skriver Bornholms Tidende.


SDK udvider populær Sjælland afdeling med nyt showroom

07-01-2019 13:58:32

SDK afdeling i Karlslunde udvides med stor ny bygning, der skal fungere som showroom for de mange besøgende på Sjælland


Skovdyrkerne Øerne har ny strategi på plads

07-01-2019 12:49:15

En ny direktør, stærkere fokus på økonomi, fællesskab og herlighedsværdi samt en tilpasning af organisationen er indsatser, der skal føre Skovdyrkerne på Øerne sikkert fremad


Nye økologiregler kan få store konsekvenser

07-01-2019 07:00:40

Forhandlingerne om økologireglerne kommer til at fylde en del, når Økologisk VKST holder årsmøde i slutningen af januar.


Rød kvægbestyrelse studerede kød- og malkekvæg i Sydamerika

05-01-2019 07:00:23

En flok kendte sjællandske kvægfolk har været på studietur til Brasilien og Argentina, hvor der foruden kvæg blev set på planteavl, forædling og danske DLF’s frøaktiviteter i Latinamerika.


Hingsteplage skal bidrage til genfornyelse

03-01-2019 11:00:33

Et dusin hingsteplage af den gamle danske nationalrace jyske heste har deltaget i et projekt med henblik på at få nye gener ind i racen.


Myndighederne skærper kontrollen: Vigtigt at huske de lovpligtige kurser

03-01-2019 07:00:28

Reglerne for anvendelse af pesticider er talrige, og kontrollen strammer til, så det er vigtigt at huske de lovpligtige kurser.


Ekkodalens moser udvides

29-12-2018 16:00:00

Frivillige aftaler har medført, at Miljø- og Fødevareministeriet overtager 125 hektar i Ekkodalen på Bornholm, hvor et storslået naturgenopretningsprojekt således kan realiseres.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 23 (450 artikler)Prev1234567212223Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer