bannerPos

Maskiner kan skævvride regnskabet – og hæmme finansieringen

Lars Møller Andersen mener, at man altid bør analysere sit maskinkøb, praktisk som regnskabsmæssigt, inden man skriver slutsedlen under. Foto: Colorbox

Jesper Hallgren

Journalist
14-12-2018 15:54
Et grundigt tjek af maskinhuset og regnskabets maskinsaldo kan forbedre både likviditet og rating.

MASKINER Løbende investeringer i maskiner er afgørende for produktion og udvikling af landbrugsbedrifter, men man skal være opmærksom på, at maskininvesteringerne samtidig påvirker virksomhedens evne til at udvise soliditet og resultater.

I den forbindelse påpeger afdelingschef Lars Møller Andersen, Agrovi, at et godt resultat er vigtig for egen aflønning, men i høj grad også for eventuelle långiveres vurdering og rating af ejer og virksomhed.

- Erfaringen viser, at mange har unødvendige maskiner stående, der ofte også er afskrevet for hårdt. Det kan give et misvisende billede af bedriften, som i værste fald kan hæmme finansiering af investeringer og den løbende drift, forklarer Lars Møller Andersen.

- Man har dog, tilføjer han, gode muligheder for at tilgodese både den praktiske og regnskabsmæssige side ved at gribe det rigtigt an med en gennembearbejdet strategi. Og her er det relevant at starte i maskinhuset med et tjek af »aktiverne«.

 

En ekstra maskine i julegave?

Når året går på hæld, kan der ifølge Lars Møller Andersen være mange gode grunde til at overveje, om der skal indkøbes en ekstra julegave af den hårde slags, som får en plads i maskinhuset.

- Der kan ligge gode tilbud, skattemæssige eller driftsøkonomiske overvejelser til grund for et eventuelt maskinkøb ved årets udgang – man får ofte et positivt forhold til omkostninger imellem jul og nytår, fortæller Lars Møller Andersen.

Han ser desværre også impulsive køb af forkerte maskiner, eller maskiner der ikke er nødvendige for driften.

- Man bør derfor altid analysere sit maskinkøb, praktisk som regnskabsmæssigt, inden man skriver slutsedlen under. Måske viser det sig, at en reduktion af maskinomkostningerne ved et frasalg er en bedre julegave.

 

Praktik skal forenes med økonomi

- Det er min oplevelse, at kreditorerne har øget fokus på nøgletal som maskinsaldo og maskinomkostninger, når de skal rate låntagere og stille finansieringen til rådighed for nye investeringer eller en kassekredit. Det er derfor afgørende for finansieringsmuligheder, at man også har fokus på disse nøgletal og resultater, fastslår Lars Møller Andersen og tilføjer:

- I mange regnskaber er den bogførte værdi af maskinerne under markedsværdien – det bør den være, men ikke væsentlig lavere. Er værdien for lav, afspejler regnskabet ikke virkeligheden og aktivernes faktiske værdi. Egenkapital og soliditet er forkert vurderet, og det kan betyde, at finansieringen bliver dyrere eller i værste fald umulig.  

Særlig i tider, hvor indtjeningen er dårlig og likviditeten er under pres, er det ikke tilstrækkeligt at se på regnskabets maskinværdier. Man skal også se kritisk på indholdet i maskinhuset. Et grundigt tjek kan reducere maskinomkostningerne.

- Set fra et driftsøkonomisk synspunkt bør profitten maksimeres og følsomheden minimeres. Det vil dem, der måler på regnskabet gerne se, pointerer han og siger afsluttende:

- Men der skal også tages hensyn til langsigtede afkast og hvad der er praktisk muligt – det kan også blive for besværligt med kun én traktor.

Ny aftale om sukkerroer på plads

Nordic Sukker og Danske Sukkerroedyrkere har netop indgået en aftale om dyrkning af sukkerroer i 2020.

- Robot-projekt skal støttes og tales op

Der er store perspektiver i Farmdroid markrobot. Det vurderer maskinkonsulent ved VKST Christian Rabølle, der ser et aktuelt behov for robotten i økologiske bedrifter.

Godt nyt til DLFs frøavlere

DLFs frøavlere tjener 85 millioner kroner ekstra for høst 2018

Vejret i maj var køligt

Statistik fra DMI giver et tilbageblik på maj, der var koldere end normalt, men havde nedbør tæt på gennemsnittet.

Veganere politianmeldt for ulovlig indtrængen i svinestalde

Uden hensyntagen til smittebeskyttelse har personer fra Veganerpartiet optaget facebookvideo fra svinestalde, som har til formål at skabe forargelse hos partiets tilhængere. De ulovlige indtrængninger bliver nu en sag for politiet.

Samlede leasingaftaler for hele maskinparken venter

Flere landmænd viser interesse for individuelle aftaler, som omfatter flere fabrikater, men som kan samles i én leasingaftale, lyder det fra Leasing Fyn.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Landboforening melder alt klar til Store Frødag

2019-udgaven af Store Frødag foregår hos formanden for Østdansk Landboforening, Jørgen Petersen, og sønnen Christian Petersen på Thinghøj på Stevns.

Planter kan være skyld i fotosensibilitet hos heste

Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.
Side 1 af 32 (621 artikler)Prev1234567303132Next