bannerPos

Maskiner kan skævvride regnskabet – og hæmme finansieringen

Lars Møller Andersen mener, at man altid bør analysere sit maskinkøb, praktisk som regnskabsmæssigt, inden man skriver slutsedlen under. Foto: Colorbox

Jesper Hallgren

Journalist
14-12-2018 15:54
Et grundigt tjek af maskinhuset og regnskabets maskinsaldo kan forbedre både likviditet og rating.

MASKINER Løbende investeringer i maskiner er afgørende for produktion og udvikling af landbrugsbedrifter, men man skal være opmærksom på, at maskininvesteringerne samtidig påvirker virksomhedens evne til at udvise soliditet og resultater.

I den forbindelse påpeger afdelingschef Lars Møller Andersen, Agrovi, at et godt resultat er vigtig for egen aflønning, men i høj grad også for eventuelle långiveres vurdering og rating af ejer og virksomhed.

- Erfaringen viser, at mange har unødvendige maskiner stående, der ofte også er afskrevet for hårdt. Det kan give et misvisende billede af bedriften, som i værste fald kan hæmme finansiering af investeringer og den løbende drift, forklarer Lars Møller Andersen.

- Man har dog, tilføjer han, gode muligheder for at tilgodese både den praktiske og regnskabsmæssige side ved at gribe det rigtigt an med en gennembearbejdet strategi. Og her er det relevant at starte i maskinhuset med et tjek af »aktiverne«.

 

En ekstra maskine i julegave?

Når året går på hæld, kan der ifølge Lars Møller Andersen være mange gode grunde til at overveje, om der skal indkøbes en ekstra julegave af den hårde slags, som får en plads i maskinhuset.

- Der kan ligge gode tilbud, skattemæssige eller driftsøkonomiske overvejelser til grund for et eventuelt maskinkøb ved årets udgang – man får ofte et positivt forhold til omkostninger imellem jul og nytår, fortæller Lars Møller Andersen.

Han ser desværre også impulsive køb af forkerte maskiner, eller maskiner der ikke er nødvendige for driften.

- Man bør derfor altid analysere sit maskinkøb, praktisk som regnskabsmæssigt, inden man skriver slutsedlen under. Måske viser det sig, at en reduktion af maskinomkostningerne ved et frasalg er en bedre julegave.

 

Praktik skal forenes med økonomi

- Det er min oplevelse, at kreditorerne har øget fokus på nøgletal som maskinsaldo og maskinomkostninger, når de skal rate låntagere og stille finansieringen til rådighed for nye investeringer eller en kassekredit. Det er derfor afgørende for finansieringsmuligheder, at man også har fokus på disse nøgletal og resultater, fastslår Lars Møller Andersen og tilføjer:

- I mange regnskaber er den bogførte værdi af maskinerne under markedsværdien – det bør den være, men ikke væsentlig lavere. Er værdien for lav, afspejler regnskabet ikke virkeligheden og aktivernes faktiske værdi. Egenkapital og soliditet er forkert vurderet, og det kan betyde, at finansieringen bliver dyrere eller i værste fald umulig.  

Særlig i tider, hvor indtjeningen er dårlig og likviditeten er under pres, er det ikke tilstrækkeligt at se på regnskabets maskinværdier. Man skal også se kritisk på indholdet i maskinhuset. Et grundigt tjek kan reducere maskinomkostningerne.

- Set fra et driftsøkonomisk synspunkt bør profitten maksimeres og følsomheden minimeres. Det vil dem, der måler på regnskabet gerne se, pointerer han og siger afsluttende:

- Men der skal også tages hensyn til langsigtede afkast og hvad der er praktisk muligt – det kan også blive for besværligt med kun én traktor.

DLS-formand gjorde status på problemerne

På generalforsamlingen i DLS påpegede formanden John Nielsen blandt andet, at bramgæsbestanden er et stort problem på Sydhavsøerne.

Følelserne kom i kog på Baltic Pipe-møder

Bølgerne gik til tider højt på borgermøderne om Baltic Pipe-projektet, hvor oplægsholdere flere gange blev afbrudt, når de svarede på spørgsmål.

Vildtaften på Kragerup Gods

Har man hang til jagt og jagtfortællinger vækkede vildtaften på Kragerup Gods naturligvis interesse. 

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

HMC-Maskiner A/S bliver en del af Karl Mertz A/S

Den 1. april 2019 overtager Karl Mertz A/S virksomheden HMC-Maskiner A/S med afdelinger i Sorø og Holbæk.

Små positive tegn for roedyrkerne

Sukkerroedyrkerne kan se tilbage på et hårdt år, men der er lys forude, forsikrede roedyrkernes formand, Jørn Dalby, på generalforsamlingen.

40 år med hingstekåring i Herning

Dansk Varmblods Hingstekåring og messen Hest & Rytter holdes i Herning for 40. gang med et væld af oplevelser for hesteinteresserede.

Skovrejsning med tilskud

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd, hvis man ønsker at opnå tilskud til skovrejsning i indeværende år

Fra bryllupskørsel til skovarbejde

René Larsen arbejder med såvel heste som maskiner, når skov og grønne arealer i kommuner og hos private skal passes og plejes.
Side 1 af 26 (501 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer