bannerPos

Hård kritik af øko-kommune for planer om sprøjteforbud

Et måske kommende forbud mod sprøjtemidler på arealer også uden for BNBO i Leje Kommune skaber stor usikkerhed, fortæller Per Thomasen, bestyrelsesmedlem i Gefion og økologisk mælkeproducent. Foto: Erik Kjærgaard Christensen

Lasse Ege Pedersen

Nyhedsredaktør, Effektivt Landbrug
15-09-2019 15:08
Lejre Kommune går med planer om at indføre sprøjteforbud, der rækker videre end BNBO. Endnu er det dog uvist hvilke arealer, som bliver omfattet, og det er stærkt kritisabelt, mener Gefion

Landmænd i Lejre lever lige nu i en ubehagelig uvished.

Det mener Per Thomasen, bestyrelsesmedlem i Gefion og økologisk mælkeproducent i Lejre. En kommune, der i årevis har markedsført sig selv som landets førende inden for økologi.

Uvisheden skyldes, forklarer Per Thomasen, at Lejre kommune har planer om sprøjteforbud, der også går ud over de boringsnære beskyttelsesområder. Problemet for landmændene er dog, at de endnu ikke ved, hvilke arealer, som det drejer sig om.

Forbuddene, som kommunen har varslet, går nemlig videre end de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) og skal også tælle arealer, hvor grundvandet dannes.

- Selve BNBO’erne har efterhånden ligger der nogle år, så dem kender man. Kommunen vil dog gå videre. Det ser ud til, at man vil lade det være op til vandværkerne at udpege hvilke arealer, som er grundvandsdannende, og hvor langt man vil ud i tidshorisont, siger Per Thomasen.

Han forklarer, at der selvsagt er forskel på, hvorvidt man taler arealer, hvor der er en 1-årig grundvandsdannelse eller områder, hvor der for eksempel er en 50-årig grundvandsdannelse.

- Vi har spurgt om hvilke arealer, som det handler om, men kan ikke få svar. Og når vi ikke ved, det, så giver det meget usikkerhed.

- Og den usikkerhed betyder rigtig meget for en eventuelt fremtidig ejendomshandel. Vi er mange, der måske inden for en overskuelig fremtid skal afhænde ejendomme. Det kan måske være svært at finde en køber, siger Per Thomasen.

Han forklarer, at det er præcis den bekymring, som han selv har – på trods af han selv i dag dyrker sin jord økologisk.

- Der er jo ikke nogen, der siger, at jeg kan finde en økolog til at overtage min ejendom. Det kan godt være, at jeg er nødt til at finde én, der er konventionel, siger han og fortæller, at for en økolog har et sprøjteforbud i øvrigt også konsekvenser:

- Vi får jo øko-tilskud til de her arealer. Bliver man pålagt ikke at bruge pesticider på de arealer, så kan man ikke få øko-tilskud till dem. Så min økonomi bliver altså også ringere, hvis man indfører et forbud. Samtidig bliver incitamentet for nye økologer – til at lægge deres arealer om – også mindre, siger Per Thomasen.

Under et møde i sidste uge indleverede Gefion en mindretalsudtalelse til kommunen for at understrege foreningens kritik af den indsatsplan, som Lejre Kommune barsler med.

 

Er nødt til at være forsigtige

Fra Ivan Mott (EL), formand for Teknik & Miljø i Lejre, lyder det, at kommunen i længere tid har været i en fase, hvor man har været i dialog med vandværkerne om grundvandsbeskyttelse.

Den fase, som man nu er gået ind i, er at lave nogle aftaler med lodsejerne. Det gælder især landmænd med arealer i et BNBO.

- Men vi har også nogle kildepladser, som forsyner det meste af København. Vi har før i tiden haft nogle uheld her, men hvor det har lydt, at det skal nok gå.

- Men vi er nødt til at se på de områder, da det jo kan være områder, hvor det (pesticider, red.) kan sive ned. Vi har nogle enorme arealer, som er lige der, hvor vandet kommer fra, siger Ivan Mott.

Han påpeger, at landmændene jo har muligheden for at lægge jorden om og dyrke den økologisk.

- Det ville jo være den bedste løsning for os alle sammen, siger han.

Så I gør det her for at tvinge landmænd til at lægge om?

- Nej, men det er da en mulighed, siger Ivan Mott.

Ivan Mott har lovet at vende tilbage med svar på, hvornår landmænd i Lejre kan få oplyst hvilke arealer, som et forbud kommer til at ramme.

Inden deadline på denne artikel var udvalgsformand dog ikke vendt tilbage.

 

Slamdumpning i Karrebæk Fjord havde betydning for miljø

Den sjællandske landboforening Gefion har i Karrebæk Fjord på Østsjælland målt høje koncentrationer af det miljøfarlige stof TBT, som var 850 procent over grænseværdien. Dermed kan det ikke passe, at der blot var tale om rent sand, som blev bypasset i fjorden som følge af rensning af sejlrende. Det sagde Miljøstyrelsen ellers for et halvt år siden.

Greenpeace-aktivist: - Det er ikke direkte mod Kjær Knudsen

Greenpeace-aktion på Vanløsegård på Midtsjælland handlede om at reducere svineproduktionen og få forskning på kemikalierne i svineproduktionen.

Efter ulovlig aktion - Landmænd tages som gidsler af en organisation, der føler sig hævet over loven

Greenpeaces opførsel hører ikke hjemme i en retsstat, lyder det fra L&F. Danske Svineproducenter mener, at politiet må tage sig af aktivisterne.

Greenpeace-aktion mod familien Kjær Knudsens svinelandbrug

- Vi driver et stort landbrug med store stalde. Men det er netop årsagen til, at vi siden 2008 løbende har kunnet investere i den mest moderne miljøteknologi på vores landbrug, siger Kim Kjær Knudsen. 17 aktivister invaderede tirsdag morgen familiens ejendom. Greenpeace-talsmand forsvarer aktionen.

Landmand og jæger: - Kronvildt ødelægger for mange penge

Landmand og jagtformand mener, at Vildtforvaltningsrådet er ude af trit med virkeligheden omkring bestanden af blandt andet kronvildt.

Jæger-kritik bliver afvist

- Vi følger regionale anvisninger, siger formanden for Vildtforvaltningsrådet.

Pulje til skovrejsning er skrumpet med 30 millioner kroner

Der er kun fem millioner kroner tilbage i en støttepulje til privat skovrejsning i 2020. Staten må op på beatet og tilføre flere midler, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.

Anbefaling fra Dyrenes Beskyttelse: Drop jagten på muldvarpen

Det at fjerne en muldvarp har ofte den modsatte effekt, forklarer biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen.

Kommune politianmeldt på grund af spildevand

Guldborgsund Kommune beskyldes for at have udledt spildevand fra 2.600 ejendomme nord for Nykøbing Falster.

Minister tror på grønnere EU-politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplevede positive takter fra store EU-spillere, da han fremlagde det danske bud på en grønnere fælles landbrugspolitik i Helsinki.
Side 1 af 38 (756 artikler)Prev1234567363738Next