bannerPos

Hård kritik af øko-kommune for planer om sprøjteforbud

Et måske kommende forbud mod sprøjtemidler på arealer også uden for BNBO i Leje Kommune skaber stor usikkerhed, fortæller Per Thomasen, bestyrelsesmedlem i Gefion og økologisk mælkeproducent. Foto: Erik Kjærgaard Christensen

Tekst og foto: Lasse Ege Pedersen

Nyhedsredaktør, Effektivt Landbrug
15-09-2019 15:08
Lejre Kommune går med planer om at indføre sprøjteforbud, der rækker videre end BNBO. Endnu er det dog uvist hvilke arealer, som bliver omfattet, og det er stærkt kritisabelt, mener Gefion

Landmænd i Lejre lever lige nu i en ubehagelig uvished.

Det mener Per Thomasen, bestyrelsesmedlem i Gefion og økologisk mælkeproducent i Lejre. En kommune, der i årevis har markedsført sig selv som landets førende inden for økologi.

Uvisheden skyldes, forklarer Per Thomasen, at Lejre kommune har planer om sprøjteforbud, der også går ud over de boringsnære beskyttelsesområder. Problemet for landmændene er dog, at de endnu ikke ved, hvilke arealer, som det drejer sig om.

Forbuddene, som kommunen har varslet, går nemlig videre end de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) og skal også tælle arealer, hvor grundvandet dannes.

- Selve BNBO’erne har efterhånden ligger der nogle år, så dem kender man. Kommunen vil dog gå videre. Det ser ud til, at man vil lade det være op til vandværkerne at udpege hvilke arealer, som er grundvandsdannende, og hvor langt man vil ud i tidshorisont, siger Per Thomasen.

Han forklarer, at der selvsagt er forskel på, hvorvidt man taler arealer, hvor der er en 1-årig grundvandsdannelse eller områder, hvor der for eksempel er en 50-årig grundvandsdannelse.

- Vi har spurgt om hvilke arealer, som det handler om, men kan ikke få svar. Og når vi ikke ved, det, så giver det meget usikkerhed.

- Og den usikkerhed betyder rigtig meget for en eventuelt fremtidig ejendomshandel. Vi er mange, der måske inden for en overskuelig fremtid skal afhænde ejendomme. Det kan måske være svært at finde en køber, siger Per Thomasen.

Han forklarer, at det er præcis den bekymring, som han selv har – på trods af han selv i dag dyrker sin jord økologisk.

- Der er jo ikke nogen, der siger, at jeg kan finde en økolog til at overtage min ejendom. Det kan godt være, at jeg er nødt til at finde én, der er konventionel, siger han og fortæller, at for en økolog har et sprøjteforbud i øvrigt også konsekvenser:

- Vi får jo øko-tilskud til de her arealer. Bliver man pålagt ikke at bruge pesticider på de arealer, så kan man ikke få øko-tilskud till dem. Så min økonomi bliver altså også ringere, hvis man indfører et forbud. Samtidig bliver incitamentet for nye økologer – til at lægge deres arealer om – også mindre, siger Per Thomasen.

Under et møde i sidste uge indleverede Gefion en mindretalsudtalelse til kommunen for at understrege foreningens kritik af den indsatsplan, som Lejre Kommune barsler med.

 

Er nødt til at være forsigtige

Fra Ivan Mott (EL), formand for Teknik & Miljø i Lejre, lyder det, at kommunen i længere tid har været i en fase, hvor man har været i dialog med vandværkerne om grundvandsbeskyttelse.

Den fase, som man nu er gået ind i, er at lave nogle aftaler med lodsejerne. Det gælder især landmænd med arealer i et BNBO.

- Men vi har også nogle kildepladser, som forsyner det meste af København. Vi har før i tiden haft nogle uheld her, men hvor det har lydt, at det skal nok gå.

- Men vi er nødt til at se på de områder, da det jo kan være områder, hvor det (pesticider, red.) kan sive ned. Vi har nogle enorme arealer, som er lige der, hvor vandet kommer fra, siger Ivan Mott.

Han påpeger, at landmændene jo har muligheden for at lægge jorden om og dyrke den økologisk.

- Det ville jo være den bedste løsning for os alle sammen, siger han.

Så I gør det her for at tvinge landmænd til at lægge om?

- Nej, men det er da en mulighed, siger Ivan Mott.

Ivan Mott har lovet at vende tilbage med svar på, hvornår landmænd i Lejre kan få oplyst hvilke arealer, som et forbud kommer til at ramme.

Inden deadline på denne artikel var udvalgsformand dog ikke vendt tilbage.

 

0

Begrænset forskel på klimaets bundlinje

Aarhus Universitet finder ingen særlige forskelle på miljø- og klimapåvirkningen mellem økologisk og konventionel planteproduktion.

Aktiv ungdomsorganisation i fremgang på flere fronter

LandboUngdom er en aktiv organisation med fremgang, der senest er gået med i et nyt nordisk netværk for unge på landet.

40.000 arter på plads i Naturbasen

På Danmarks største vidensbank med national flora og fauna sætter amatører og eksperter hinanden stævne og indsamler unik viden.

Læssemaskiner til ethvert formål

Stemas tilbyder et bredt program inden for Weidemann-programmet - senest en hjullæsser med variabel hydrostatisk transmission, der bejler til både landbruget og entreprenørerne

Rust virksomheden til den næste krise

Søren Pilegaard, virksomhedsrådgiver i VKST, kommer med råd til at ruste sin virksomhed i en usikker fremtid.

Husk forsikringen – inden skaden sker

Udføres landbrugsarbejde for andre, bør det overvejes at udvide ansvarsforsikringen.

Väderstad med nyt stophjul til såmaskine

For at øge såpræcisionen yderligere lancerer Väderstad et nyt stophjul til deres rækkesåmaskiner.

Koldsøs innovative miniplov er optimeret og klar

Fredag den 31. juli viser Koldsø Smede og Maskinservice den 100 procent klargjorte miniplov med to såaggregater frem ved en sådemonstration i Vestsjælland.

To måneder mere til vandrådsarbejdet

Miljø- og Fødevareministeriet har lyttet til ønsket om at flytte fristen for vandrådsarbejdet, som med udsættelsen er den 22. november.

Danish Crown leverer sit bedste halvårsregnskab

Halvårs-omsætningen i Danish Crown er med 32 milliarder kroner 18 procent større end sidste år, og nettoresultatet er øget med 46 procent til 1,4 milliarder kroner.
Side 1 af 60 (1186 artikler)Prev1234567585960Next