bannerPos

Nationalpark er blevet udvidet med slotsruin

Ruinerne efter kong Valdemar Atterdags elskede Gurre Slot er nu – igen – med i Nationalpark Kongernes Nordsjælland.
16-05-2020 20:32

En teknisk fejl er blevet rettet, og det har gjort Nationalpark Kongernes Nordsjælland 5,3 hektar større.

NATIONALPARK På grund af en teknisk fejl var Gurre Slotsruin og området omkring den faldet ud af kortet over Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Det er nu rettet op på med en ny bekendtgørelse for nationalparken, som har medført, at naturparken er vokset med i alt 5,3 hektar.

Udvidelsen vækker stor glæde i nationalparkens bestyrelse, Helsingør Kommune og Naturstyrelsen, som ejer arealerne.

- Under arbejdet med vores første plan for nationalparken blev vi opmærksomme på, at området omkring Gurre Slotsruin ikke var kommet med i nationalparkens afgrænsning på trods af, at området indgik i høringsmaterialet og miljøvurderingen af bekendtgørelsen omkring Nationalpark Kongernes Nordsjælland, forklarer Carl Bruun, bestyrelsesformand for nationalparken.

Arkæologiske fund

Han glæder sig over, at ruinerne efter kong Valdemar Atterdags elskede Gurre Slot nu er med i nationalparken – igen. 

Kong Valdemar Atterdag fik i midten af 1300-tallet bygget en ringmur med fire hjørnetårne rundt om det eksisterende tårn. Samtidig blev der bygget flere bygninger ved slottet, anlagt på kunstige holme. Det sumpede område og den omkringliggende sø fungerede som voldgrav for middelalderborgen.

I løbet af 1400-1500-tallet skiftede magtbalancen fra Gurre til Krogen, forløberen for Kronborg. Gurre Slot blev forladt og fik lov at forfalde. Men talrige arkæologiske fund vidner om kongemagtens tilstedeværelse.

Naturstyrelsen, Slots- og Kulturstyrelsen, Nationalmuseet, Helsingør Kommune, Helsingør Museer, Museum Nordsjælland og nationalparken har indledt et samarbejde omkring et muligt nyt projekt, der skal bevare den gamle borgruin og formidle den fantastiske historie, der knytter sig til stedet.

jhal

0

Specielt skårlæggerbord monteres på traktoren

Johs. Mertz tilbyder specielt 21 fod skårlæggerbord fra Honey Bee, der monteres direkte på traktoren.

Mange år kort afsluttet

Jørgen Petersen forlod posten som formand for Østdansk Landboformand med den korteste beretning i hans lange regeringstid.

SDK lancerer mobile høstlagre

S.D. Kjærsgaard A/S lancerer nyt tiltag, hvor containere med reservedele udstationeres på Sjælland og i Jylland med det formål at give landmænd hurtig adgang til reservedele og service i en travl høstperiode.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i det nye hovedsæde i Fredericia.

Forberedelse på ferien

Ledelsesrådgiver Jette Sandager påpeger, at en god ferie begynder med en god forberedelse af ferieperioden på bedriften.

Demokaravane havde sidste stop på Sjælland

Sjællænderne kunne på en mark ved Næstved for nylig opleve Kuhn-græsmaskiner i aktion.

Virusgulsot – en reel trussel i år?

I år er der brugt en del mere tid i nogle roemarker end de seneste år. Force-bejdsningen giver pludselig et behov for jævnligt at tjekke for skadedyr.

Godt helbred er vejen frem

Leif Petersen fra Tornved Maskinstation er 72 år, men han er stadig i fuld vigør og har ingen planer om at stoppe.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.
Side 1 af 63 (1241 artikler)Prev1234567616263Next