bannerPos

Danmarks Nationale Artsportal: 40.000 arter på plads i Naturbasen

Klokkefrø.
30-05-2020 11:17

På Danmarks største vidensbank med national flora og fauna sætter amatører og eksperter hinanden stævne og indsamler unik viden.

NATURBASE Mange tusinde danskere indberetter deres observationer af dyr, planter og svampe i Naturbasen – Danmarks Nationale Artsportal.

På den måde deler de både deres naturoplevelser med andre og er samtidig med til at indsamle viden, der benyttes til forskning og forvaltning af naturen. Dette kaldes også borgerinddragelse eller Citizen Science.

På den nye hjemmeside på www.naturbasen.dk opfylder artsportalen alle ønsker om funktionaliteter og social integration, hvor brugerne nu i højere grad kan interagere med hinanden.

De mange brugerinteraktioner er med til at sikre en korrekt artsbestemmelse og validering af de indberettede observationer, og dermed gøres databasen så korrekt som muligt.

Hjælp til artsbestemmelse

Hvis man ikke er en ørn til at bestemme arter, kan man på naturbasen.dk og med Naturbasens App få hjælp til artsbestemmelse. De mange informationer, som er tilgængelige på Naturbasen, er også en hjælp, hvis man selv ønsker at bestemme arterne, før de indberettes.

Danmarks Nationale Artsportal samarbejder med mere end 75 private organisationer og offentlige myndigheder som for eksempel kommuner og nationalparker. Derved sikres det, at de indsamlede data benyttes i miljøvurderinger og i naturforvaltningen.

Med den nye hjemmeside er det målet at give danskerne et redskab til en større naturhistorisk forståelse og et større kendskab til den danske biodiversitet, og samtidig at understøtte naturforvaltningen og forskningen i Danmark.

jhal

Fakta om Naturbasen

Naturbasen blev oprettet i 2001 under navnet »Birdwatch.dk« og var Danmarks første landsdækkende online database til indberetning af fugleobservationer. Efter kort tid blev databasen udvidet til at indeholde artslister med hele Danmarks flora og fauna og hjemmesiden skiftede i 2003 navn til »Danmarks Fugle og Natur«.

I 2006 blev der indledt et samarbejde med Naturhistorisk Museum i Aarhus, som blandt andet sikrer Naturbasens data for eftertiden. Hjemmesiden var løbende udvidet med artsbeskrivelser, og da siden blev portal for alle Danmarks arter, fik websitet i 2008 undertitlen »Danmarks Artsportal«.

I 2012 blev selve databasen omdøbt til Naturbasen og en app af samme navn udkom. I 2014 påbegyndtes Naturbasens og Naturhistorisk Museum Aarhus’ første atlasprojekt med dagsommerfugle.

I 2020 er artsportalen flyttet til »Naturbasen – Danmarks Nationale Artsportal« på www.naturbasen.dk.

 

0

Godt helbred er vejen frem

Leif Petersen fra Tornved Maskinstation er 72 år, men han er stadig i fuld vigør og har ingen planer om at stoppe.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Kender du dine produktionsomkostninger pr. gris?

Ved faldende salgspriser er det vigtigt, man har lave produktionspriser, og det kan blandt andet ske gennem billigt foder.

Jagten på Årets Ø fortsætter

Der er nu sat dato for besøgene på de tre nominerede øer.

Kvalitetsnørder har fået gennembrud med lækkert svinekød

For et år siden startede parret Ulrik Olsen og Henriette Ergemann en produktion af svinekødsprodukter baseret på Duroc-grise. Og det går så godt, at der nærmest ikke er plads til flere kunder til at aftage kødet fra grisene.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Danske hegnsklippere til ethvert formål og behov

GreenTec i Kolding producerer en bred vifte af hegnsklippere, hvoraf en betydelig del finder vej til landbrug og maskinstationer – både herhjemme og i udlandet. Fælles for alle hegnsklippere er, at funktionalitet og kvalitet er i højsædet

Høsten af konsumærter på Lolland-Falster godt i gang

Strube er den største leverandør af frø til konsumærteproduktion på Lolland-Falster med en markedsandel på 66 procent. Selv om såningen først er blevet afsluttet i medio juni, går der ikke mange dage, inden Ardo’s høstkaravane starter op.
Side 1 af 62 (1232 artikler)Prev1234567606162Next