bannerPos

Farverige løgplanter

Skilla er en lille løgplante, som blandt andet findes vildt i blomsterenge i Alperne. Skilla findes i mange sorter, og partier under et par af havens store træer kan se fantastisk ud. Foto: Søren Paludan

Jesper Hallgren

Journalist, LandbrugØst
31-03-2019 10:00
Løgplanter langs indkørslen og i plænen giver liv, farver og glæde i foråret.

Det starter med erantis og vintergækker i februar/marts herefter følger krokus i marts. Senere kommer skilla og påskeliljer og til sidst tulipaner. Der er mange muligheder for at skabe liv, farver og glæde i foråret.  

- Påskeliljer, krokus og skilla er robuste og kommer igen år efter år. Man må blot ikke slå græsset straks efter de er afblomstret, fortæller Søren Paludan fra Paludan Skov- og Naturkonsulenter.

- Løgplanterne skal, tilføjer han, nå at visne ned og trække næringen tilbage i løget.  Græsset må først slås sidst i juni. Derfor skal løgplanterne lægges i yderperiferien af plænen eller ved indkørslen, hvor man kan vente med at slå græsset.

Påskeliljer er en fantastisk løgplante, og der er mange sorter. Søren Paludan anbefaler gode gamle botaniske sorter. Det er de kønneste og mest robuste, oplyser han.

Gode råd til et pænt resultat

- Der skal mange løg til at det rigtigt ser ud af noget. Mellem 5.000 og 10.000 løg kan man let bruge til en parklignende have, lyder anbefalingen fra Søren Paludan, der videre fortæller:

- Den bedste plantetid eller lægge-tid for løgene er i september/oktober, hvor løgenes rødder kan nå at udvikle sig i en jordtemperatur på 5-10 grader inden vinteren. 

- Løg plantes mindst dobbelt så dybt, som løget er højt. Det vil sige, at toppen af et fire centimeter højt løg skal ligge mindst otte centimeter nede i jorden og gerne mere.

Søren Paludan gør endvidere opmærksom på, at man skal sørge for, at løget har kontakt med jorden hele vejen rundt. Jordbunden skal tillige være veldrænet og gerne til den tørre side i forsommer og sommertiden, hvor løget går i dvale. 

- Der skal lægges cirka 25 pr. kvadratmeter og læg gerne i grupper, så der er bare pletter uden løgplanter, slutter Søren Paludan.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Urhøj holdt åbent hus

Mange besøgende til åbent hus hos Urhøj i Gørlev

Åben invitation fra dansk landbrug

61 bedrifter over hele landet inviterer søndag den 15. september alle inden for i staldene til den 22. udgave af Åbent Landbrug.

Generationsskifte skal planlægges

Østdansk Landboforening har nedsat en taskforce-gruppe, der har fokus på generationsskifte. Baggrunden er alvorlig –  gennemsnitsalderen for danske landmænd stiger og stiger.

Ole Daniel Hansen, Intego: - Husk det årlige eftersyn, når du har ansatte

De færreste ved, at har man blot én ansat – det gælder også landbrug – skal blandt andet alt håndværktøj, stiger og porte efterses én gang årligt af en certificeret virksomhed.

Politikken har ikke indflydelse på konkurrenceevnen

EU’s fælles landbrugspolitik er sat i verden for at sikre bønderne en indkomst, og derfor kan CAP ikke flytte på de enkelte landes konkurrenceevne, mener professor.

Danske landmænd skal være dygtigere for at overleve

Dansk landbrugs vilkår er markant ringere end de andre europæiske landes. Innovation og teknologi kan dog være vejen til vækst og bedre konkurrenceevne, siger professor.

En forsikringsmægler er landmandens egen forsikringsspecialist

- Mægleren er landmandens personlige rådgiver og skal alene varetage landmandens interesser overfor forsikringsselskabet, forklarer Peter Quitzau, direktør i DLBR Forsikringsmægler A/S.

Agromek er tilbage i januar i 2021

Skandinaviens største landbrugsmesse, Agromek, flytter termin i 2021, hvor messen vil blive afholdt i uge 3

- Så bedst, ikke billigst

Det var lidt af en øv-formiddag med regn til at vise såmaskinerne frem, da VKST holdt sådemo ved Ny Lellingegård, Køge. Men det forhindrede dog ikke, at der alligevel dukkede en hel del sågrej-nysgerrige op for at kigge på varerne. Og et af rådene er, at det betaler sig ind flere gange at opgradere sit udstyr til såningen.
Side 1 af 36 (720 artikler)Prev1234567343536Next