bannerPos

Jæger-kritik bliver afvist

Poul Olesen opfordres til at søge en reguleringstilladelse hos Naturstyrelsen. Foto: Henrik Sieben

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
07-10-2019 08:03
- Vi følger regionale anvisninger, siger formanden for Vildtforvaltningsrådet.

Jan Eriksen, formand for Vildtforvaltningsrådet de seneste fem år, anvender ikke ordet skudt forbi om kritikken fra Poul Olesen, men siger dog, at det ikke er helt korrekt, at rådet ikke gør noget.

- Vi har et demokratisk system, hvor vildtforvaltningen delvist baserer sig på indstillinger fra de 14 regionale hjortevildtgrupper, og gruppen i Vestsjælland har indstillet en særfredning.

- Så når en regional gruppe indstiller et ønske til den nationale vildtforvaltning, også om noget, de gerne vil have ændret, så vælger vi meget ofte i den nationale hjortevildtgruppe og senere i Vildtforvaltningsrådet, at følge den indstilling. 

Forkert afskydning

Jan Eriksen peger videre på, at man generelt skal være meget mere opmærksom på biologien, når man skyder kronvildt, og han går samtidig i rette med tankerne fra Poul Olesen.

- Når vi beskæftiger os med kronvildt og dåvildt i Danmark, er det fordi, vi har en forkert afskydning, siger Jan Eriksen og oplyser, at der bliver skudt alt for mange hanner, mens man ikke skyder de, der forårsager store skader, nemlig de mange kalve og hinder.

- Man skal bemærke, at hver gang, man ikke får skudt en hind, fastholder man en del af »produktionsapparatet«, for når vi har hundyrene, kan de beslås af en hvilken som helst han, og så sætter de en ny kalv, påpeger Jan Eriksen og tilføjer: 

- Vi har tilsyneladende en holdning om, at det er sjovere at skyde dem med horn på, end de andre. Derfor er der en voldsom vækst af hinder og kalve hvert eneste år.

Arealkrav som løsning

Som en mulig løsning på problemet vil den nationale hjortevildtgruppe og et flertal i Vildtforvaltningsrådet indstille et arealkrav til afskydning af store hjorte til miljøministeren.

Indstillingen lyder på, at man kan afskyde en hjort på ejendomme op til fem hektar og den næste, når man har 100 hektar.

- Det er et forsøg på at beskytte de store handyr og lægge op til, at jægerne får lidt mere fat i kalve og hinder i nævnte rækkefølge, lyder det fra Jan Eriksen.

Flere reguleringstilladelser

Formanden for den regionale hjortevildtgruppe, Henrik Wad Jørgensen, Svebølle, siger om kritikken fra Poul Olesen:

- Vi har ingen særregler i Vestsjælland, og selv om Poul Olesen gerne vil have ændret på jagttiden i vores område, er vi ikke åbne for dette.

Dog imødekommer Henrik Wad Jørgensen gårdejeren og jægeren fra Årby.

- Hvis kronvildt udgør så stort et problem for Poul Olesen, og det ødelægger hans afgrøder, kan han søge om en dispensation, en reguleringstilladelse, hos Naturstyrelsen. Det er der en del grøntsagsavlere på Lammefjorden, der gør, og de får den. Det tror jeg også, at Poul Olesen vil få.

 

Bestand af kronvildt
- Ifølge tal fra Danmarks Jægerforbund anslås det, at der i foråret 2019, inden der blev født kalve, var cirka 28.300 stykker kronvildt i hele landet.
- I Syd- og Vestsjælland anslået 5.000 stykker, i Kalundborg og omegn anslået 400 stykker og i Saltbæk Vig-området anslået 700 stykker.

 

Case IH præsenterer nyt forhandlersetup på Sjælland

Danmarks mest sælgende mærke i 2019 for landbrugstraktorer over 50 hk, Case IH, er klar til at løfte sløret for fremtidens forhandlersetup på Sjælland.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Gødskning tidligere end normalt

Med en forventet lav kvælstofpulje i jorden, og afgrøder der allerede er klar til at starte væksten, vurderes første tildeling af gødning at være lidt tidligere end normalt.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.

Gratis webinar om gødskningsstrategi

Seges inviterer til webinar om strategier for gødskning for den kommende sæson.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Det totale kvælstof-balanceregnskab skal skrottes

En bare nogenlunde præcis opgørelse fra danske landområder er uladsiggørlig, og naturen har så mange selvregulerende mekanismer, som ikke kan sættes på en formel, påpeger Jørn Rasmussen.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Landbruget skal inddrages i klimaforhandlinger

Vi ved, hvordan man reducerer CO2-udledningen drastisk, samtidig med at man øger produktionen.

Ung lollik har succes med egen maskinstation

Henrik Schmidt driver Henriks Maskinstation på Lolland, og han er med sine bare 26 år én af de yngste i en hård branche.
Side 1 af 47 (932 artikler)Prev1234567454647Next