bannerPos

Nyanlagt sø giver stor glæde

Der blev fundet både tusindårige gamle stykker egetræ og gamle muslinge- og østersrester, da Søren Wiuff (til venstre) tidligere på året fik gravet ud til en sø med hjælp fra René Didriksen fra Skovdyrkerne Øerne.

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
09-10-2018 07:00
Grøntsagsdyrker Søren Wiuff fik med hjælp fra René Didriksen fra Skovdyrkerne Øerne anlagt en sø, der giver biodiversitet, herlighedsværdi og ejerglæde.
Der er masser af fordele ved at få etableret en sø på sin ejendom. Det pointerer grøntsagsdyrker på Lammefjorden i Nordvestsjælland, Søren Wiuff, Brogård i Gislinge.
I flæng nævner han ejerglæde, herlighedsværdi, driftsmæssige fordele, værdiforøgelse af ejendommen, øget biodiversitet med større antal fugle, mængder vildt og insekter, jagt og goodwill i lokalområdet.
- Og tidsbesparelse, hvis man lægger søen i et hjørne af marken, eller i en lavning, som det altid er svært at komme til med sine maskiner eller hvor der altid står vand, lyder det supplerende fra skovfoged og vildtforvalter René Didriksen, Skovdyrkerne Øerne, der dækker Fyn og østlige øer.
 

Hurtigt meget liv ved søen

Allerede få måneder efter søen på Søren Wiuffs mark blev etableret tidligere på året, konstaterede han øget liv ved søen.
- Det er herligt at komme herud en sommeraften og se det liv, der opstår i og omkring søen. Det var samtidig også noget forhistorisk over det. Da vi gravede søen, fandt vi såvel gamle muslinge- som østersskaller, ligesom der lå en del gammelt egetømmer på den tidligere havbund.
Lammefjorden ligger på tidligere havbund, der i 1874 blev inddæmmet, afvandet og drænet. I dag udgør Lammefjorden med sine næsten 6.000 hektar et af Danmarks største områder for grøntsagsdyrkning.
- Det går rigtig hurtigt med, at dyr og planter flytter ind, så når først hullet er korrekt lavet, behøver man ikke gøre så meget mere, fortæller René Didriksen, der har stor erfaring med at få anlagt søer – i år alene ti gennem Skovdyrkerne og på vegne af lodsejere.

Læs mere i LandbrugØst i uge 41, der udkommer torsdag den 11. oktober, men allerede fra lørdag den 6. oktober kan ses på landbrugoest.dk.
 

Øko-træf havde fokus på klimaændringerne

Omkring 100 økologer var med til økologisk inspirationsdag i VKST med indlæg fra blandt andre Per Vesterbæk fra Landbrug & Fødevarer.

Sprøjtenyhed fra Falster

Tusindvis af danske landmænd har været i Tyskland for at hente inspiration på maskinfronten – blandt andet fremtidens sprøjte fra Hardi.

Økologisk Landbrug har udviklet sig både i kraft og på trods af EU

Økologisk landbrug i Danmark har nydt godt at direkte tilskud fra CAP’en (EU’s Fælles Landbrugspolitik)

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Landmand taber spildevandssag i Landsretten

Østre Landsret har omstødt en to år gammel dom fra Byretten i Roskilde, hvor landmand Ole Christiansen ellers havde fået medhold i, at han ikke behøvede at følge påbud om forbedre rensningen af sit spildevand til et vandløb.

- Du skal bare sørge for, at de i Tønder aldrig løber tør for penge

Miljøminister Lea Wermelin (S) fik i går præsenteret et eksempel på jordfordeling i Vipperød på Sjælland. L&F-formand Martin Merrild var også med, og han opfordrer til, at der snart for alvor kommer skub i jordfordelingerne over hele landet.

Den nye indpakning bliver gentaget

Mælkeproducenter på østlige øer inviterer torsdag den 28. november til stormøde i Sorø.

Undgå brand i vintermånederne

Fyringssæsonen er gået i gang, hvilket betyder større risiko for gårdbrande, advarer Topdanmark. 
Side 1 af 41 (807 artikler)Prev1234567394041Next