bannerPos

Nyt udstyr finder nødstedt vildt

En håndholdt GPS, der er koblet til hundens T5-halsbånd, gør arbejdet med at finde nødstedt vildt nemmere for Schweiss-registrets hundeførere.

Ditte Birkebæk Jensen

Freelancejournalist
09-05-2019 15:25
Alle 182 frivillige hundeførere i Schweiss-registret kan fortsætte samarbejdet med nye pejl.

Schweiss-registrets hundeførere har fået nyt GPS-udstyr i form af pejl, der sikrer, at hundeførerne også fremover kan samarbejde om at sikre vildtets tarv, som er enhedens vigtigste opgave. Det skriver Naturstyrelsen. 

Hundeførerne udfører deres opgave i samarbejde med deres specialtrænede schweisshunde ved at opspore og aflive anskudt og påkørt vildt, primært hjortevildt som eksempelvis rådyr. 

Til eftersøgningerne på nødstedt vildt har hundeførerne brugt pejl, som består af en håndholdt GPS og et halsbånd, så hundeføreren altid kan se, hvor hunden er. Pejlet er også en stor hjælp at have, når to eller flere hundeførere i samarbejde er i marken for at lede efter nødstedt vildt.

- Når hunden søger i krat og buske, hjælper pejlet os med at følge, hvor den er. Samtidig kan jeg se, hvor andre hunde og deres hundeførere befinder sig. På den måde kan vi langt nemmere koordinere eftersøgningen på vildtet og ikke mindst stoppe vores hunde, hvis de er på vej mod en trafikeret vej, siger schweisshundefører Tommy K. Kristiansen.

Sæt til låns

Hundeførerne har alle ét sæt pejl til låns, så længe de er optaget i Schweiss-registret. Da de gamle håndholdte udgik fra produktion, blev det nødvendigt at udskifte samtlige håndholdte og en række halsbånd, da det nye udstyr ikke fungerer optimalt med det gamle.

Det duer ikke, at to hundeførere ikke kan benytte pejlet til at samarbejde om at løse en opgave, fordi den ene har en gammel version og den anden har en ny. Derfor er der stor glæde i Schweiss-registret over, at alle 182 frivillige hundeførere kan fortsætte samarbejdet med nye pejl, der er finansieret af en bevilling fra 15. Juni Fonden.

- Det er jagttegnsmidlerne, der betaler for Schweiss-registret, men da der opstod en attraktiv mulighed for at søge en bevilling til formålet, gav det god mening at indgå dette samarbejde med Fonden og samtidig frigive jagttegnsmidler til andre formål, siger skovrider Ulrik Lorenzen.

Det nye udstyr er udleveret til alle hundeførerne, og de har derfor tid til at vænne sig til det, inden de for alvor igen skal i gang med eftersøgninger, når bukkejagten går ind den 16. maj.

Fakta
Bevilling til nye pejl
•    Der er indkøbt i alt 245 enheder fordelt på Garmin Alpha 50, Garmin Alpha 100 og sæt med både Alpha og Garmin T5-halsbånd.
•    Alle hundeførere har fået udleveret ét sæt til låns, så længe de er i Schweiss-registret. Går udstyret i stykker får de ombyttet til nyt hos Schweiss-sekretariatet.
•    Der er i alt brugt cirka 700.000 kroner på indkøb af pejl, topografiske kort og forsendelse af det nye udstyr. Beløbet er fuldt finansieret af bevillingen fra 15. Juni Fonden.
Kilde: Naturstyrelsen

Den grønne omstilling er på vej på græs

En mere intensiv produktion af kløvergræs kan hjælpe den grønne omstilling i landbruget på flere måder, viser resultater af ny forskning på Aarhus Universitet.

Søllested Maskinforretning kører videre uden John Deere

Torben Kepp Jensen, indehaver af Søllested Maskinforretning, oplyser, at virksomheden fortsætter uden John Deere-forhandlingen.

Høstmaskiner godkendt til kørsel

Myndighederne har netop givet dispensation til at køre med de landbrugsmaskiner på gummibælter, der står for høsten af ærter.

Bisonsti er åbnet på Bornholm

Søndag inviede den nye miljøminister Lea Wermelin (S) Bisonstien i Almindingen. Stien er en ud af fem nye vandreruter på Bornholm, der er blevet markeret, så det er nemt at finde rundt.

51.309 besøgte Landsskuet

Lunefuldt dansk sommervejr afholdt ikke publikum fra at besøge Landsskuet i Herning

Solrig 2. dag på Landsskuet

En grå og halvvåd torsdag bød gav godt 15.000 gæster på Landsskuet i Herning. Fredag er startet ud i dansk sommer med sol og lune temperaturer

En effektiv og klimavenlig landbrugsproduktion

Den nyslåede fødevareminister, Mogens Jensen, (S), ser frem til et givtigt samarbejde med landbruget og fødevaresektoren – som han mener både er, og bør være både effektiv og klimavenlig

Giv natur og vildt en håndsrækning

Ved at plante små beplantninger og læhegn skaber man små biotoper, som natur og vildt hurtigt vil sætte pris på.

Den sidste gris er leveret…

Gennem 40 år har Ole Andersen handlet med smågrise, men nu er det slut. LandbrugØst var med på en af de sidste ture, han kørte for SLS Sjælland.

Private overvejer sag mod gasledning

En række lodsejere i Sønderjylland skriver nu ud andre lodsejere for at lodde stemningen for om muligt at køre en sag mod den danske stat omkring det planlagte byggeri af Baltic Pipe-gasledningen.
Side 1 af 33 (650 artikler)Prev1234567313233Next