bannerPos

Nyt udstyr finder nødstedt vildt

En håndholdt GPS, der er koblet til hundens T5-halsbånd, gør arbejdet med at finde nødstedt vildt nemmere for Schweiss-registrets hundeførere.

Ditte Birkebæk Jensen

Freelancejournalist
09-05-2019 15:25
Alle 182 frivillige hundeførere i Schweiss-registret kan fortsætte samarbejdet med nye pejl.

Schweiss-registrets hundeførere har fået nyt GPS-udstyr i form af pejl, der sikrer, at hundeførerne også fremover kan samarbejde om at sikre vildtets tarv, som er enhedens vigtigste opgave. Det skriver Naturstyrelsen. 

Hundeførerne udfører deres opgave i samarbejde med deres specialtrænede schweisshunde ved at opspore og aflive anskudt og påkørt vildt, primært hjortevildt som eksempelvis rådyr. 

Til eftersøgningerne på nødstedt vildt har hundeførerne brugt pejl, som består af en håndholdt GPS og et halsbånd, så hundeføreren altid kan se, hvor hunden er. Pejlet er også en stor hjælp at have, når to eller flere hundeførere i samarbejde er i marken for at lede efter nødstedt vildt.

- Når hunden søger i krat og buske, hjælper pejlet os med at følge, hvor den er. Samtidig kan jeg se, hvor andre hunde og deres hundeførere befinder sig. På den måde kan vi langt nemmere koordinere eftersøgningen på vildtet og ikke mindst stoppe vores hunde, hvis de er på vej mod en trafikeret vej, siger schweisshundefører Tommy K. Kristiansen.

Sæt til låns

Hundeførerne har alle ét sæt pejl til låns, så længe de er optaget i Schweiss-registret. Da de gamle håndholdte udgik fra produktion, blev det nødvendigt at udskifte samtlige håndholdte og en række halsbånd, da det nye udstyr ikke fungerer optimalt med det gamle.

Det duer ikke, at to hundeførere ikke kan benytte pejlet til at samarbejde om at løse en opgave, fordi den ene har en gammel version og den anden har en ny. Derfor er der stor glæde i Schweiss-registret over, at alle 182 frivillige hundeførere kan fortsætte samarbejdet med nye pejl, der er finansieret af en bevilling fra 15. Juni Fonden.

- Det er jagttegnsmidlerne, der betaler for Schweiss-registret, men da der opstod en attraktiv mulighed for at søge en bevilling til formålet, gav det god mening at indgå dette samarbejde med Fonden og samtidig frigive jagttegnsmidler til andre formål, siger skovrider Ulrik Lorenzen.

Det nye udstyr er udleveret til alle hundeførerne, og de har derfor tid til at vænne sig til det, inden de for alvor igen skal i gang med eftersøgninger, når bukkejagten går ind den 16. maj.

Fakta
Bevilling til nye pejl
•    Der er indkøbt i alt 245 enheder fordelt på Garmin Alpha 50, Garmin Alpha 100 og sæt med både Alpha og Garmin T5-halsbånd.
•    Alle hundeførere har fået udleveret ét sæt til låns, så længe de er i Schweiss-registret. Går udstyret i stykker får de ombyttet til nyt hos Schweiss-sekretariatet.
•    Der er i alt brugt cirka 700.000 kroner på indkøb af pejl, topografiske kort og forsendelse af det nye udstyr. Beløbet er fuldt finansieret af bevillingen fra 15. Juni Fonden.
Kilde: Naturstyrelsen

22 meter lang arm rækker til meget

Kalundborg-entreprenør har investeret i en ny Komatsu med en 22 meter lang arm, og den rækker til mange forskellige opgaver.

Dræneksperter i Sydsjælland

To kammerater fra landbrugsskoletiden har etableret entreprenørfirma i Rønnede, og det er med fokus på at dræne landbrugsjord.

Debat om bæredygtighed i dansk svineproduktion

Mandag den 27. maj holder Danske Svineproducenter et debatmøde om bæredygtighed i svineproduktionen.

Styrelse svarer på tvivlsspørgsmål om nye firmabil-regler

Nye registreringskrav for varebiler har høstet mange spørgsmål. Færdselsstyrelsen svarer her på de mest gængse.

Det betaler sig at opdatere drænanlægget

Et nyt drænanlæg kan afskrives over fem år, så det bør ikke være svært at få økonomi i at få sine marker opdateret med hensyn til dræning, vurderer dræningsspecialist.

Roeavlere så nærmere på ny avanceret markrobot

KWS-arrangement på Lolland samlede cirka 50 roeavlere, der blandt andet blev præsenteret for en ny robot fra Farmdroid.

Mange valfartede til jubilæum i Slagelse

Besøgende fra hele landet var med til at fejre 25-års jubilæum i Slagelse Maskinforretning.

Landskabskonsulent: - Den mentale sundhed ligger lige uden for døren

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd til at skabe fantastiske rammer på gården, og smukke omgivelser er som medicin for os, påpeger han.

Nyt udstyr finder nødstedt vildt

Alle 182 frivillige hundeførere i Schweiss-registret kan fortsætte samarbejdet med nye pejl.

Grimme på vej mod 2020

Som led i udviklingen af produktprogrammet til roeavlere udvider Grimme programmet af roeoptagere med to nye modeller.
Side 1 af 29 (564 artikler)Prev1234567272829Next