Skab natur med skønne beplantninger i det åbne land

Jesper Hallgren 15-05-2018 07:00:59
Formanden for Østlige Øers Plantelaug, Christian Christiansen (til venstre), og landskabskonsulent Thomas Møller fra Vanas ApS. Foto: Niels Okking
Der er mange gode grunde til at få plantet levende hegn og småbeplantninger, og Østlige Øers Plantelaug tilbyder kollektivt plantningsprojekt i samarbejde med Vanas ApS.
Levende hegn og småbeplantninger er og bliver en del af den danske natur. I Danmark har man arbejdet med landskabsbeplantninger i mere end 100 år, og den danske natur skal hele tiden plejes og styrkes.
På vegne af Østlige Øers Plantelaug tilbydes lodsejere i Næstved Kommune et gratis besøg at landskabskonsulent Thomas Møller. Ønsket er at få flere lodsejere inspireret til at deltage i det igangværende kollektive plantelaug, der er forbeholdt lodsejere i den sydsjællandske kommune.
- Gennem det seneste århundrede er der blevet plantet mere end 100 millioner planter i kollektive plantelaug, hvilket svarer til omkring 33.000 kilometer tre-rækkede læhegn, siger formand for Østlige Øers Plantelaug, Christian Christiansen, og tilføjer:
- Succesraten er 97-98 procent. Når jeg siger succes, mener jeg sunde hegn, der gror og fungerer. Det er da en statistik, der er til at føle på. Så hvis man går rundt, og ikke rigtig ved, om man vil tage springet, taler det her da for. Plantelauget leverer et rigtig godt produkt – og har gjort det i mere end 40 år.
 

Mange fordele

Plantelauget har i mange år udelukkende arbejdet med administration af støtteordningen for etablering af landskabs- og  biotopforbedrende beplantninger, mens selve etableringen og renholdelsen varetages af plantelaugets entreprenør.
Det vil sige alt fra jordarbejde til plantning og renholdelse i tre vækstsæsoner. Mange er ikke klar over de mange fordele ved etablering af kollektive landskabsbeplantningerne og ikke mindst at hele anlægsforløbet udføres professionelt uden bekymringer for lodsejeren.
Beplantningerne er en mulighed for at skabe liv og bedre levevilkår for en lang række arter – også arter vi normalt ikke bemærker. For eksempel har de vilde bier enorm betydning som bestøvere af markafgrøder, blomster og frugttræer.
 

Øget herlighedsværdi

Forestil dig beplantningerne som grønne blomstrende buskhegn med senere bærsætning, hvor dyr, fugle og insekter kan opholde sig og færdes uforstyrret og gå fra område til område. Medregnet er selvfølgelig en øget herlighedsværdi, der ikke skal undervurderes, hvis huset en dag skal sælges.
- Så er du jordbesidder og ønsker mere dyre- og fugleliv på din ejendom, så kan det være en rigtig god idé at deltage i beplantningsprojektet med Østlige Øers Plantelaug, forklarer Thomas Møller.
- Vi er selvfølgelig først og fremmest til for vores kommende medlemmer, som vi rådgiver professionelt med det klare formål at etablere mangfoldig natur i det åbne landskab, indskyder formand Christian Christiansen.
- Støtteordningen til det kollektive beplantningsprojekt varetages af plantelauget og entreprenøren, så lodsejeren ikke behøver at tænke på andet end udformningen og placeringen af de ønskede beplantninger, forklarer Thomas Møller, der har mange års erfaring i at vejlede og rådgive.
 

Hurtigt resultat

Østlige Øers Plantelaug anvender udelukkende hjemmehørende plante-
arter, forklarer Thomas Møller.
- Vi sørger for al anlægsarbejde herunder jordarbejde, plantning, hegning og mekanisk renholdelse i tre vækstsæsoner. Lodsejeren skal ikke tænke på noget, når først aftalen er underskrevet og på plads. Kun at vildthegnet skal tages ned efter seks år, siger Thomas Møller og fortsætter.
- Du får en forskønnelse af din ejendom hvor vildtet, insekter, sommerfugle med flere får rigtig gode lokaliteter. Halvdelen af de buske, vi planter, er bi-venlige. Jagten bliver også sjovere, da området ændrer karakter og tiltrækker flere vildtarter.
I det hele taget kommer ens tålmodig slet ikke på prøve, når det gælder læhegn, forklarer de to herrer.
- Mange har den fornemmelse, at der går flere år, før hegnene har en størrelse, der er værd at skrive hjem om, men det er ikke tilfældet. Allerede efter tre år vil flere træer eller buske være høje og veludviklede, fordi renholdelsen sikrer en god tilvækst, påpeger Christian Christiansen.
 
Praktiske oplysninger
- Østlige Øers Plantelaug og entreprenørvirksomheden Vanas ApS udfører alt praktisk og administrativt arbejde.
- Miljøstyrelsen yder op til 40 procent i tilskud til anlæg og renhold i tre vækstsæsoner og 50 procent til opsætning af vildthegn.
- Beplantningerne etableres i efteråret 2018/foråret 2019.
- Varieret sammensætning af plantearter med høj grad af blomstrende og bærsættende træer og buske.
- Frist for tilmelding til deltagelse og konsulentbesøg er den 31. maj 2018.
- Få et gratis og uforpligtende besøg af konsulent Thomas Møller fra Vanas ApS. Kontakt ham på 40242447 eller tm@vanas.dk.
- Eller kontakt formanden for Østlig Øers Plantelaug, Christian Christiansen på 21221640.
 

 

Målet er det perfekte træ

19-10-2018 07:00:29

Ved at tilføre en speciel væske kan man se om de sprøjtemidler, der anvendes i juletræsproduktionen, rammer de ønskede mål som lus, mider og ukrudt.


Sund jord for fremtiden

17-10-2018 07:00:19

Agrovi holder torsdag den 25.oktober nær Sorø en faglig og pløjefri temadag for landmænd.


Frist for BBR-registreringen er snart lige om hjørnet

16-10-2018 07:00:27

Har man endnu ikke fået klaret BBR-registreringen og eventuelt fået den korrigeret, er det ved at være sidste udkald inden fristens udløb.


To nye kandidater melder sig på banen til viceformandsvalg

15-10-2018 22:07:13

Formand for Centrovice Torben L. Povlsen stiller op til valget som viceformand i Landbrug & Fødevarer. Det samme gør formand for Sektionen for Større Jordbrug, Frederik Lüttichau. Det bringer nu kandidatfeltet op på fire personer.


Løbebiller giver liv i agerlandet

15-10-2018 07:00:48

Første delresultater af forskningsprojekt viser, at antallet af nytteinsekter er større i marker med conservation agriculture end i konventionelt drevne marker.


To østdanske kandidater har meldt sig

13-10-2018 11:00:13

Næstformanden i Gefion, vestsjællandske Poul Henrik Prahl, og formanden for L&F’s frøsektion, Thor Gunnar Kofoed fra Bornholm, er officielt kandidater til viceformandsposten i Landbrug & Fødevarer.


Sukkerroer giver tab i år

13-10-2018 07:00:44

Starten på sukkerroehøsten tegner til rekordlave udbytter på typisk mellem 7 og 11 tons polsukker pr. hektar.


Thor Kofoed vil være viceformand i L&F

12-10-2018 14:14:15

Formanden for frøsektionen i Landbrug & Fødevarer, Thor Kofoed har annonceret, at han stiller op til posten som viceformand i Landbrug & Fødevarer efter Lars Hvidtfeldt.


Miljø- og fødevareministeren navngiver ny bynær statsskov ved Næstved

12-10-2018 08:51:26

I de seneste knap 30 år er der i gennemsnit plantet mere end 600.000 træer årligt i statslige skovrejsninger. Den 14. oktober markerer miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen etableringen af 328 hektar ny bynær skov og natur i en grøn ring omkring Næstved.


Sol og vind er in

12-10-2018 07:00:13

På et energimøde i Østdansk Landboforening var temaet om danske landmænd skal investere i solcelleparker. Det kræver mange overvejelser – og mange penge.


Stenderup og McCormick indstiller samarbejdet

09-10-2018 09:15:16

I 2005 begyndte Stenderup A/S importen af McCormick traktorer, men nu er det endeligt, at Stenderup ikke længere forsætter, som importør af den italienske traktormærke, McCormick.


Nyanlagt sø giver stor glæde

09-10-2018 07:00:42

Grøntsagsdyrker Søren Wiuff fik med hjælp fra René Didriksen fra Skovdyrkerne Øerne anlagt en sø, der giver biodiversitet, herlighedsværdi og ejerglæde.


Roskilde Dyrskue er nomineret til Bedste Børneevent 2018

08-10-2018 13:23:31

Platformen Børn i Byen har igen i år nomineret Roskilde Dyrskue til »Bedste Børnevent 2018«. Sidste år var Roskilde Dyrskue så heldige at vinde prisen.


Finalister klar til Lammefjorden Grand Cru

07-10-2018 07:00:05

Igen i år skyldes den store mad- og høstfestival Odsherred Grand Cru i gang med udpegning af vinderen af Lammefjorden Grand Cru.


FMR ny Bobcat-forhandler på Lolland-Falster

04-10-2018 13:00:34

FMR Maskiner i Nykøbing Falster klar med både salg og service for Svenningsens.


Forbedret lederskab med en personalehåndbog

03-10-2018 08:00:09

Svineproducent Jesper Tambour har fået bedre overblik over bedriftens retningslinjer gennem en personalehåndbog, der også sparer tid og ressourcer og giver bedre arbejdsmiljø.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 20 (383 artikler)Prev1234567181920Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer