bannerPos

Økosalget fortsætter opturen i Danmark

Det øgede salg af økologiske varer giver basis for at flere landmænd kan omlægge til økologi, mener økologichef hos Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen.
16-05-2020 10:25

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at fremgangen for salget af økologiske produkter er steget med ni procent fra 2018 til 2019.

ØKOLOGI Der er ikke udsigt til, at forbruget af økologiske fødevarer i Danmark vil falde foreløbigt. 2019 bød på endnu en stigning i forbruget herhjemme.

Ifølge netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik er salget af økologiske varer i danske supermarkeder og via onlinesalg steget med ni procent fra 2018 til 2019 – til i alt 14,1 milliarder kroner.

Dermed er salget af økologi steget hvert eneste år siden 2003, hvor Danmark Statistik første gang offentliggjorte tal for detailsalget.

Det betyder, at 12 procent af de varer, der sælges i den danske detailhandel, er økologiske. Danmark har i de seneste år været det land i verden, hvor den økologiske markedsandel i detailhandlen var størst, og det var også være tilfældet i 2019.

- Stadig flere landmænd og virksomheder vil gerne prøve kræfter med den økologiske produktion, men det kræver at der er afsætning for varerne. Så det er dejligt, at danskerne putter flere og flere økologiske varer i kurven, når de køber ind, siger Kirsten Lund Jensen, der er økologichef hos Landbrug & Fødevarer.

Det er fortsat salget af økologisk frugt og grønt, der er den væsentligste faktor i det stigende økologiske salg. Således steg salget her med 13 procent i forhold til 2018, men også salget af økologisk mælk, kyllingekød samt mel og gryn har haft en pæn stigning.

Fastforankret del

Hos Økologisk Landsforening pointerer markedschef for detail, Henrik Hindborg, at økologiske varer er blevet en fast del af den enkelte danskers hverdagsindkøb.

- Det er en spændende tendens, der betyder, at økologien er tænkt med ind i danskernes brede indkøb og er blevet en fastforankret del af vores hverdag, hvor hver dansker årligt bruger 2.418 kroner på økologiske fødevarer, siger han.

Årsagen til økologiens konstante vækst er ifølge landsforeningen til dels danskernes ønske om rene, sunde og bæredygtige fødevarer, samt at der er kommet flere økologiske produkter på hylderne, som er nyskabende og interessante.

- Økologien vokser i takt med, at vareudbuddet stiger, men også i takt med, at det går op for flere og flere familier, at det ikke behøver at være dyrere at leve økologisk, fordi mange samtidig tænker bæredygtigt, skærer ned på kødforbruget og op for det grønne, forklarer Henrik Hindborg.

- Derfor ser vi nu, at en ny type af økologiske forbrugere er i vækst. Det er dem mellem 50 og 59 år samt de større børnefamilier, som tidligere har været lidt mere prisfølsomme end den traditionelle økologiske forbruger, tilføjer han.

hka

0

Spændende tur til Japan

Mød dygtige japanske landmandskolleger på deres landbrug og oplev ved selvsyn det japanske højværdimarked for danske landbrugsprodukter.

Begrænset forskel på klimaets bundlinje

Aarhus Universitet finder ingen særlige forskelle på miljø- og klimapåvirkningen mellem økologisk og konventionel planteproduktion.

Aktiv ungdomsorganisation i fremgang på flere fronter

LandboUngdom er en aktiv organisation med fremgang, der senest er gået med i et nyt nordisk netværk for unge på landet.

40.000 arter på plads i Naturbasen

På Danmarks største vidensbank med national flora og fauna sætter amatører og eksperter hinanden stævne og indsamler unik viden.

Læssemaskiner til ethvert formål

Stemas tilbyder et bredt program inden for Weidemann-programmet - senest en hjullæsser med variabel hydrostatisk transmission, der bejler til både landbruget og entreprenørerne

Rust virksomheden til den næste krise

Søren Pilegaard, virksomhedsrådgiver i VKST, kommer med råd til at ruste sin virksomhed i en usikker fremtid.

Husk forsikringen – inden skaden sker

Udføres landbrugsarbejde for andre, bør det overvejes at udvide ansvarsforsikringen.

Väderstad med nyt stophjul til såmaskine

For at øge såpræcisionen yderligere lancerer Väderstad et nyt stophjul til deres rækkesåmaskiner.

Koldsøs innovative miniplov er optimeret og klar

Fredag den 31. juli viser Koldsø Smede og Maskinservice den 100 procent klargjorte miniplov med to såaggregater frem ved en sådemonstration i Vestsjælland.

To måneder mere til vandrådsarbejdet

Miljø- og Fødevareministeriet har lyttet til ønsket om at flytte fristen for vandrådsarbejdet, som med udsættelsen er den 22. november.
Side 1 af 60 (1187 artikler)Prev1234567585960Next