bannerPos

Fjerde sæson med de økologiske sukkerroer

- Ukrudt spiret i to-tre centimeters dybde, hvor jorden er fugtig. Det er svært at ramme med striglen, når det spirer fra dybden, forklarer Ninna Rieper Boesen.
16-05-2020 10:27

Økologikonsulent Ninna Rieper Boesen, Økologisk VKST, giver her en statusrapport om de økologiske sukkerroer.

ØKO-ROER På trods af udfordringer med monopol på økologisk såsæd, ukrudt spirende fra dybden og uens fremspring, skal det nok blive en fin sæson inden for økologisk sukkerroedyrkning.

Det vurderer økologikonsulent Ninna Rieper Boesen fra Økologisk VKST, der indledningsvis fortæller om en brat opvågning i december.

- Vi var så småt begyndt at planlægge valg af sorter baseret på de forrige sæsoners erfaringer, da Landbrugsstyrelsen uden varsel pludselig godkendte en økologisk sort fra KWS – Daphna.

- Denne sort kender vi godt fra de tidligere år. Det er en sund sort omend med dårligere bladdække end de andre sorter. Problemet var bare, at alle økologiske sukkerroedyrkere nu skulle vælge Daphna, og det er altid et problem, når der kun dyrkes én sort, da alle sukkeroemarker så har de samme svagheder, påpeger hun.

Efterfølgende blev to tyske økologiske sorter dog også godkendt, og dermed var der tre valgmuligheder – Daphna, Marley og Lomosa.

- Det er dog kun Daphna, vi kender fra dansk økologisk dyrkning. Dispensationsansøgningerne blev afvist af Landbrugsstyrelsen og størstedelen af dyrkerne endte med at så Daphna, oplyser Ninna Rieper Boesen.

Uens fremspiring

- Vi har desværre set en del uens fremspiring på grund af det tørre vejr. Det kan give problemer i ukrudtsbekæmpelsen senere hen. Til gengæld er der heller ikke meget ukrudt, som er spiret. Det skyldes også den tørre jord, forklarer hun og tilføjer:

- Meget af det ukrudt, vi har set, er spiret dybere nede i jorden, hvor den er våd. Det udfordrer det falske såbed. Derfor blev der eksperimenteret med at skære ukrudtet i dybden samtidig med såningen.

- De fleste har droppet blindstriglingen. Striglen ville ikke have ramt ukrudtet, og risikoen for at udtørre marken yderligere var for stor. En del har i stedet gjort brug af brænding.

Ninna Rieper Boesen oplyser, at fordelen er, at man kan ukrudtsbehandle tættere på fremspring uden at rode i jorden.

- Brændingen har dog ikke været så effektiv i år. Det er et fint bevis for, at ukrudtet ikke er spiret i det øverste tørre jordlag, konstaterer hun.

Ingen tid at spilde

Mange radrenser nu på livet løs og uanset om man radrenser efter GPS, har en mand med ørneblik siddende bagpå eller lader Farmdroid gøre arbejdet, er der ingen tid at spilde.

- Når du kan køre, skal du køre. Ukrudtet rammes kun med sikkerhed før det får løvblade. De første radrensede sidst i april, lige da roerne var kommet til syne, fortæller Ninna Rieper Boesen og påpeger, at hvis man anvender håndlugning, er det næste trin.

- Lugevognen skal frem, og mandskabet skal spændes for. Flere har fundet mandskab på trods af corona-krisen, og det er bare med at klø på med radrensninger og senere hypning ind i rækken, når roerne har fået fire til seks blade, slutter økologikonsulenten.

jhal

0

Spændende tur til Japan

Mød dygtige japanske landmandskolleger på deres landbrug og oplev ved selvsyn det japanske højværdimarked for danske landbrugsprodukter.

Begrænset forskel på klimaets bundlinje

Aarhus Universitet finder ingen særlige forskelle på miljø- og klimapåvirkningen mellem økologisk og konventionel planteproduktion.

Aktiv ungdomsorganisation i fremgang på flere fronter

LandboUngdom er en aktiv organisation med fremgang, der senest er gået med i et nyt nordisk netværk for unge på landet.

40.000 arter på plads i Naturbasen

På Danmarks største vidensbank med national flora og fauna sætter amatører og eksperter hinanden stævne og indsamler unik viden.

Læssemaskiner til ethvert formål

Stemas tilbyder et bredt program inden for Weidemann-programmet - senest en hjullæsser med variabel hydrostatisk transmission, der bejler til både landbruget og entreprenørerne

Rust virksomheden til den næste krise

Søren Pilegaard, virksomhedsrådgiver i VKST, kommer med råd til at ruste sin virksomhed i en usikker fremtid.

Husk forsikringen – inden skaden sker

Udføres landbrugsarbejde for andre, bør det overvejes at udvide ansvarsforsikringen.

Väderstad med nyt stophjul til såmaskine

For at øge såpræcisionen yderligere lancerer Väderstad et nyt stophjul til deres rækkesåmaskiner.

Koldsøs innovative miniplov er optimeret og klar

Fredag den 31. juli viser Koldsø Smede og Maskinservice den 100 procent klargjorte miniplov med to såaggregater frem ved en sådemonstration i Vestsjælland.

To måneder mere til vandrådsarbejdet

Miljø- og Fødevareministeriet har lyttet til ønsket om at flytte fristen for vandrådsarbejdet, som med udsættelsen er den 22. november.
Side 1 af 60 (1187 artikler)Prev1234567585960Next