bannerPos

Livet som selvstændig landmand kræver grundig forberedelse

- Sådan en overtagelse er en ordentlig mundfuld. Der ligger mange tanker og mange timers overvejelser bag. Snakke med kæresten, familien, vennerne, kollegerne, rådgiverne og rigtig mange møder med pengeinstitutter, siger 27-årige Søren Bonde Møller.

Karsten Himmelstrup

Journalist LandboSyd
15-03-2019 14:00
Et generationsskifte kræver megen planlægning og mange tanker. Man skal gå i gang i rigtig god tid og få snakket om både de hårde og bløde værdier med hele familien.

- Det vigtigste for mig er, at vi om ti år stadig kan holde jul sammen.

Søren Bonde Møller står midt i en overtagelse af familiegården ”Gyvelgården”. En større økologisk bedrift spredt over tre adresser, hvor to af ejendommene huser kvier og goldkøer, mens Renbækgaard lægger plads til 180 jerseykøer. Omkring gårdene drives 290 ha, hvor de 220 ejes.

Sådan en overtagelse er en ordentlig mundfuld. Der ligger mange tanker og mange timers overvejelser bag. Snakke med kæresten, familien, vennerne, kollegerne, rådgiverne og rigtig mange møder med pengeinstitutter - men mest af alt har 27-årige Søren skullet blive afklaret med, hvad det betyder for ham at være selvstændig landmand.

- Der er jo ingen manual. Det har været en proces længe undervejs, og det stod ikke ligefrem i mine konfirmationssange, at jeg skulle være landmand - snarere revisor eller arbejde i en bank.

Men jeg har jo kunnet følge mine forældre. Kunnet se, at det liv, det er at være landmand, virkelig tiltaler mig, fortæller Søren Bonde Møller.

Man skal snakke sammen

Det var især Sørens afsluttende opgave til uddannelsen som agrarøkonom på JU Århus, som blev katalysator for generationsskiftet. Og så rejsen til New Zealand med kæresten Emma.

- Da Emma, som jeg mødte på landbrugsskolen, og jeg var færdige med vores uddannelse, tog vi et halvt år til New Zealand. Der er nogle lange rejsedage, hvor vi fik virkelig snakket om, hvad vi ønsker i livet, hvordan vores liv skal leves, om vi havde lyst til at eje en gård og bo på landet med alt, hvad det indebærer. Om vi kunne se os i det.

Det kunne de - og så blev familien hjemme i Danmark koblet på snakkene.

- Det har betydet meget for mig, at vi har spillet med åbne kort hele vejen. Vi har helt lavpraktisk siddet ved spisebordet og fået aftensmad og snakket om tingene. Det er vigtigt, at mine brødre har kunnet spørge ind til processen, og at jeg kunne få input og indblik i deres tanker, siger Søren Bonde Møller, der i 2017 blev fodermester på Gyvelgården.

På landbrugsskolen havde Søren også “puttet erfaringer i rygsækken” med hensyn til at blive selvstændig landmand. Han skrev hovedopgave om at overtage familiens ejendom, så allerede her havde han sat sig grundigt ind i regnskaber, daglig drift og ledelse samt alt det andet, man skal forholde sig til, når man skal drive et landbrug:

- De cases, jeg arbejdede med, gjorde det meget konkret og skabte helt sikkert en god grobund for mine fremtidige overvejelser og beslutninger.

Vigtigt med uvildig rådgivning

Netværk og familie er alfa og omega i sådan en proces. Men det være sagt, så har det været vigtigt for Søren at få en uvildig rådgiver koblet på. Her faldt Sørens valg på Morten Pustelnik fra LandboSyd.

- Vi har kendt hinanden fra en anden sammenhæng gennem flere år og har et professionelt forhold. Det er vigtigt for mig at have en rådgiver, der vil gøre mig god, sætte sig i mit sted og give mig et spark over skinnebenet ind i mellem. Og samtidig lade mig sætte dagsordenen.

- Morten sagde indledningsvist, at det er vigtigt at Emma og mig får tænkt det hele til bunds og skaber et fælles værdisæt. Også at jeg får taget samtalerne med familien. Min far, Ove, overtog gården fra sine forældre som 21-årig. Nu er han 53. Jeg skal ikke stå med følelsen af, at jeg tager hans hverdag fra ham, og økonomiske skal vi også kunne være her begge to. Det er også vigtigt for mig, at han fortsat er tilknyttet på en måde, så jeg kan drage fordel af hans store viden, understreger Søren Bonde Møller.

Fedt at være landmand

Søren er afklaret, og processen med at overtage bedriften er sat i gang. Det er stort, men også tilfredsstillende, selv om der stadig er et pænt stykke vej, før alle aftaler og ikke mindst økonomien falder på plads.

- Indtil nu har jeg kunnet rende væk til et 8-16 job og fri hver weekend. Det kan jeg ikke nu. Det er jeg afklaret med og Emma også. Det er vores fælles projekt. Jeg har været meget glad for min opvækst og vil gerne give det videre til vores børn. For det er fedt at være selvstændig landmand. Jeg elsker forskellene i hverdagen. At se ting udvikle sig. Putte et frø i jorden - så kommer der korn, kalve vokser, elever udvikler sig. Og så gøre det sammen. Det er fedt, siger Søren Bonde Møller.

Når hans tanker går tilbage på processen, overvejer han, om noget skulle være gjort anderledes.

- Måske vi skulle have begyndt at tale sammen i familien endnu tidligere. Fra vi mødtes og fremlagde de første planer, gik der nok for lang tid, inden vi snakkede sammen igen. Den åbenhed er altså meget vigtig, så man får kridtet stregerne op og talt om de svære ting. Går det godt for mig, bliver der så jalousi – og går det skidt for mig, bliver der så vrede? Men alt i alt har der ikke været de store bump - vi har været og er fortsat grundige i samtalerne, siger Søren Bonde Møller og tilføjer:

- Og målet er altså stadig at holde jul sammen om ti år.

Dræneksperter i Sydsjælland

To kammerater fra landbrugsskoletiden har etableret entreprenørfirma i Rønnede, og det er med fokus på at dræne landbrugsjord.

Debat om bæredygtighed i dansk svineproduktion

Mandag den 27. maj holder Danske Svineproducenter et debatmøde om bæredygtighed i svineproduktionen.

Styrelse svarer på tvivlsspørgsmål om nye firmabil-regler

Nye registreringskrav for varebiler har høstet mange spørgsmål. Færdselsstyrelsen svarer her på de mest gængse.

Det betaler sig at opdatere drænanlægget

Et nyt drænanlæg kan afskrives over fem år, så det bør ikke være svært at få økonomi i at få sine marker opdateret med hensyn til dræning, vurderer dræningsspecialist.

Roeavlere så nærmere på ny avanceret markrobot

KWS-arrangement på Lolland samlede cirka 50 roeavlere, der blandt andet blev præsenteret for en ny robot fra Farmdroid.

Mange valfartede til jubilæum i Slagelse

Besøgende fra hele landet var med til at fejre 25-års jubilæum i Slagelse Maskinforretning.

Landskabskonsulent: - Den mentale sundhed ligger lige uden for døren

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd til at skabe fantastiske rammer på gården, og smukke omgivelser er som medicin for os, påpeger han.

Nyt udstyr finder nødstedt vildt

Alle 182 frivillige hundeførere i Schweiss-registret kan fortsætte samarbejdet med nye pejl.

Grimme på vej mod 2020

Som led i udviklingen af produktprogrammet til roeavlere udvider Grimme programmet af roeoptagere med to nye modeller.

Nyt jagtområde på NutriFair i 2020

Det nye jagtområde kommer til at omfatte en række udvalgte udstillere med speciale i jagt, og gæsterne kan blandt andet besøge en cafe, hygge sig og opleve en lang række nye og spændende jagtprodukter.
Side 1 af 29 (563 artikler)Prev1234567272829Next