bannerPos

Maskinkonsulent: - Så bedst, ikke billigst

Maskinkonsulenterne Christian Rabølle og Søren Geert Jørgensen (nr. tre og fire fra venstre) fra VKST tog imod de mange nysgerrige planteavlere, der kom forbi for at høre nærmere om såudstyr. Fotos: Alexander Dornwirth.

Alexander Dornwirth

Journalist
04-09-2019 10:35
Det var lidt af en øv-formiddag med regn til at vise såmaskinerne frem, da VKST holdt sådemo ved Ny Lellingegård, Køge. Men det forhindrede dog ikke, at der alligevel dukkede en hel del sågrej-nysgerrige op for at kigge på varerne. Og et af rådene er, at det betaler sig ind flere gange at opgradere sit udstyr til såningen.

Vejret – alle talte om det, ingen kunne gøre noget ved det.

I løbet af natten til i går og om morgenen var der nemlig faldet en hel del vand. Bilisterne gjorde klogt i at holde i siden af vejen frem for at forsøge at forcere mudderet ved det afmålte P-areal.

Men stort så det ud, da de i alt 15 såmaskiner stod på rad og række foran de jordstykker, det var planlagt, at de skulle køre i.

Og de mange besøgende fik bestemt også syn for sagn, da de ved hjælp af et båthorn blev gelejdet rundt til alle de 15 såmaskiner, imens repræsentanter fra de forskellige maskiner gjorde deres bedste for at forsøge at fremhæve egenskaberne ved netop denne model.

Maskinkonsulent Søren Geert Jørgensen fra VKST havde fornøjelsen af at byde velkommen foran forsamlingen af folk fra nær og fjern. Derefter tog maskinkonsulent Christian Rabølle over.

- Såmaskiner er et af vores vigtigste værktøjer, for det viser sig gang på gang, at grundlaget, for at vi får et godt udbytte, er, at vi får etableret et godt såbed. Præcist og ensartet. Vi har dyrket jorden i tusindvis af år, og derfor kan man sige, at det ikke burde komme bag på nogen, at det er meget vigtigt. Ikke desto mindre kan man hvert eneste år gå ud i marken og finde arealer, som er sået meget uens. Og så er vi jo fyldt med gode undskyldninger, lyder det fra Christian Rabølle.

Så bedst, ikke billigst

- For at sætte det på spidsen så skal vi så bedst og ikke billigst. Mit udgangspunkt er, at man hellere må investere 60-80 kroner ekstra pr. hektar for noget optimalt og godt, fremfor at så billigst muligt og så tabe 5-8 hektokilo med noget ringe arbejde, lyder rådet fra maskinkonsulenten.

- Udgangspunktet er, at man får valgt det rigtige grej. Så når I gennemgår feltet i dag, så tænk på jeres egne planer og jeres egen strategi. Hvad er det for noget jord, man har, hvad er ens afgrødesammensætning, hvor meget skal vi selv kunne udføre, hvor stor en andel af det, man dyrker, skal der placeres gødning på? Skal vi investere i gødningsplaceringsudstyr? Det er rigtigt for nogle og forkert for andre. Skal vi selv etablere raps en travl dag i august, eller er det noget, vi skal udlicitere, fortæller Christian Rabølle.

VKST’s sådemo 2019 er den tredje maskindemonstration i VKST’s regi. Af de 15 såmaskiner, der var linet op, var der tale om 5 rotorsæt og 10 skiveskær-såmaskiner, og der er fordele og ulemper ved begge typer maskiner, fortæller Christian Rabølle.

- De gamle skrøner om rotorsæt, der lukker til med pakvalser, det er vi også ovre. Der er et bugseret rotorsæt fra Lemken, som ser spændende ud. Det har en god vægtfordeling og en ekstra pakvals inde bagved og med mulighed for gødningsplacering også. De andre rotorsæt er liftophængte. Men i nyere tid er der flere og flere gode løsninger i forhold til at kunne have gødning med i en fronttank, så man kan få sammenblandet gødning og såsæd i en eller anden grad. Så alt i alt er det et godt bud på et moderne såsæt, siger Christian Rabølle, som derefter kommer ind på skiveskær-såmaskinerne, hvoraf flere af dem er seksmetermaskiner.

- De er kendetegnet ved, at de har kæmpe kapacitet og meget såsæd og gødning med. Det er også nogle store maskiner, som kræver store traktorer. Men det er også der, vi skal op for at få den store kapacitet, som mange af os har brug for, lyder det afslutningsvis fra Christian Rabølle.

Om såmaskinerne blev kørt ud i marken senere på dagen, vides ikke.

alexander@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 55

Ubudne gæster huserer i landbruget

Der var en gang, hvor det ikke var nødvendigt at låse dørene, hvis man boede på landet. De dage er for længst ovre. Tyveri af maskiner, værktøj og GPS-udstyr er ikke længere særtilfælde – tværtimod.

Strip till og no till såmaskiner vist på Aagaard Gods

Der blev udvist meget stor interesse og gået i dybden med nørderiet, men ikke med såmaskinerne, da Agrovi i går afviklede såmaskinedemo på Aagaard Gods. Arrangementet, omhandlede direkte såning, og det gentages i morgen fredag på Lolland.

Et positivt møde mellem land og by

På årets udgave af Åbent Landbrug kunne man på Bredagergård ved Skibby møde får og malkekøer, smage ost og klappe en kalv.

Goldkostrategi kræver altid opfølgning

Kvægdyrlæge Susanne Sommerlund, LVK, er ikke i tvivl – X-Zelit virker, men det kræver ligesom andre goldkostrategier opfølgning, for ellers risikerer man ikke at få den fulde effekt af produktet.

Hård kritik af øko-kommune for planer om sprøjteforbud

Lejre Kommune går med planer om at indføre sprøjteforbud, der rækker videre end BNBO. Endnu er det dog uvist hvilke arealer, som bliver omfattet, og det er stærkt kritisabelt, mener Gefion

Med baggrund i friskanalyser af silomajs: Det er ved at være tid til at høste majs

Gitte Rasmussen, VKST, og Jan Jespersen fra KvægrådgivningDanmark, mener, med baggrund i friskanalyser af silomajs, at det så småt er ved at være tid for årets majshøst.

Ny forsikring af afgrødeskader

Som det første forsikringsselskab i Danmark tilbyder Topdanmark en forsikring af afgrødeskader ved ekstremt vejr.

Ønsker yderligere 2.000 hektar med roer til 2020

Kontrakttegning på roer til kampagnen 2020 er slut, men Agricenter Danmark kan godt bruge roer fra yderligere 2.000 hektar.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.
Side 1 af 37 (729 artikler)Prev1234567353637Next