bannerPos

175 gæster oplevede fremtidens topsorter på Mors

Solen stod flot over Peterslund, da der i den forgangne uge var markvandring på Mors. 175 interesserede mødte op.

Henriette Lemvig

Journalist (plantespecialist), Effektivt Landbrug
12-06-2019 15:35
Fremtidens sorter var på programmet da Vestjyllands Andel holdt markvandring på Peterslund på Mors.

Solen stod flot over Peterslund, da der var markvandring på Mors.

Fremtidens sorter i hvede, raps og vårbyg var på programmet, mens de 175 gæster også fik mulighed for at blive introduceret for de kommende nyheder inden for planteværn.

I vårbyg blev sorterne Feedway, Newway og Raceway vist frem. Det blev især bemærket, at Newway havde busket sig ekstremt godt.

 

Nye svampemidler

Ved planteværnssessionen blev deltagerne præsenteret for Balaya fra BASF og Univoq fra Corteva. Begge midler er nye svampemidler, som ventes på markedet i 2020.

- Hvert firma havde fået stillet en stor parcel til rådighed, hvor de kom med deres bud på den optimale svampestrategi, indeholdende deres nyheder. På dagen var der ikke synlig forskel på strategierne, men afprøvningen følges til høst, hvor der høstes udbytte i storparcellerne, fortæller produktkonsulent ved Vestjyllands Andel, Claus Jacobsen.

- Bayer præsenterede planteværnsnyheden, Mateno Duo, som er et nyt ukrudtsmiddel til vintersæd, der blandt andet kan klare problematikken med spildraps i efteråret, forklarer Claus Jacobsen.

 

Imponerede udbyttepotentiale

I hveden blev deltagerne præsenteret for tre forskellige hvedesorter, med hver deres styrker.

- Informer er en nyhed fra sidste år, som udmærker sig ved at være en robust og sund sort og betegnes som det sikre valg. Chevignon har hele sæsonen igennem stået flot og kraftigt, hvilket også imponerede de fremmødte. Sorten egner sig specielt til sen såning, grundet dens kraftige vækst, fortæller Claus Jacobsen og fortsætter:

- Den helt store nyhed var sorten LG Mocca, som er en nyhed, der kommer på markedet fra i år. Sorten præsenterede sig flot ved at være grøn fra top til bund og med enormt kraftige strå.

Deltagerne var især imponerede over sortens udbyttepotentiale og egnethed for tidlig såning.

Generelt udtrykte de fremmødte begejstring for, at der var præsenteret sorter med forskellige egenskaber, så der var noget for enhver smag.

- Hvis jeg skal fremhæve en af de ting, som deltagerne især virkede begejstret for, var det, at alle sortsdemoer og afprøvninger var anlagt i storparceller, så alt blev testet i landmandspraksis, slutter Claus Jacobsen.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Urhøj holdt åbent hus

Mange besøgende til åbent hus hos Urhøj i Gørlev

Åben invitation fra dansk landbrug

61 bedrifter over hele landet inviterer søndag den 15. september alle inden for i staldene til den 22. udgave af Åbent Landbrug.

Generationsskifte skal planlægges

Østdansk Landboforening har nedsat en taskforce-gruppe, der har fokus på generationsskifte. Baggrunden er alvorlig –  gennemsnitsalderen for danske landmænd stiger og stiger.

Ole Daniel Hansen, Intego: - Husk det årlige eftersyn, når du har ansatte

De færreste ved, at har man blot én ansat – det gælder også landbrug – skal blandt andet alt håndværktøj, stiger og porte efterses én gang årligt af en certificeret virksomhed.

Politikken har ikke indflydelse på konkurrenceevnen

EU’s fælles landbrugspolitik er sat i verden for at sikre bønderne en indkomst, og derfor kan CAP ikke flytte på de enkelte landes konkurrenceevne, mener professor.

Danske landmænd skal være dygtigere for at overleve

Dansk landbrugs vilkår er markant ringere end de andre europæiske landes. Innovation og teknologi kan dog være vejen til vækst og bedre konkurrenceevne, siger professor.

En forsikringsmægler er landmandens egen forsikringsspecialist

- Mægleren er landmandens personlige rådgiver og skal alene varetage landmandens interesser overfor forsikringsselskabet, forklarer Peter Quitzau, direktør i DLBR Forsikringsmægler A/S.

Agromek er tilbage i januar i 2021

Skandinaviens største landbrugsmesse, Agromek, flytter termin i 2021, hvor messen vil blive afholdt i uge 3

- Så bedst, ikke billigst

Det var lidt af en øv-formiddag med regn til at vise såmaskinerne frem, da VKST holdt sådemo ved Ny Lellingegård, Køge. Men det forhindrede dog ikke, at der alligevel dukkede en hel del sågrej-nysgerrige op for at kigge på varerne. Og et af rådene er, at det betaler sig ind flere gange at opgradere sit udstyr til såningen.
Side 1 af 36 (720 artikler)Prev1234567343536Next