bannerPos

Agrovi giver inspiration til fremtidens planteavl

Hans Henrik Fredsted (til højre) glæder sig til et nyt planteavlsmøde i de gode rammer på Metalskolen i Jørlunde. Arkivfoto: Erik Kjærgaard Christensen

Jesper Hallgren

Journalist
29-01-2019 07:41
Krav til klimareduktioner og bæredygtighed skal tænkes ind i fremtidens planteavl.

Klima, miljø, og ikke mindst bæredygtighed fylder meget i den offentlige debat og på den politiske dagsorden, fordi vi står over for nogle store klimaudfordringer, der kræver at udledningen af særlig metan, lattergas og CO2 nedbringes.

- Dansk landbrug er allerede kendetegnet som værende en af verdens mest klimaeffektive produktioner med en af de mindste udledninger af drivhusgasser pr. produceret fødevare, forklarer planteavlschef Hans Henrik Fredsted, som ønsker, at danske landmænd kan bevare denne førerposition.

- Derfor skal vi tage ansvaret på os og forholde os til vores nuværende dyrkningspraksis og afgrødevalg, hvor det kan blive nødvendigt at justere på vores sædvanlige metoder og vaner inden for planteavlen.

På Agrovis planteavlsmøde – på Metalskolen i Jørlunde i Nordsjælland onsdag den 6. februar – har arrangørerne derfor valgt at sætte fokus på, hvordan man kan honorere kravene til en mere miljø- og klimavenlig produktion, uden at gå på kompromis med udbytte og økonomisk bæredygtighed på bundlinjen.

Hans Henrik Fredsted håber, at indlægsholderne og indlæggene i det bredt sammensatte program kan give inspiration til nye aktiviteter og prioriteringer hjemme på deltagernes egne bedrifter.

 

Tænketank og praktik

- For at sætte det hele i perspektiv har vi inviteret direktør Christian Ibsen fra den grønne tænketank, Concito til at give sit bud på bæredygtighed i forhold til fødevareproduktion og klima, oplyser Hans Henrik Fredsted og fortsætter:

- Fra den praktiske side vil den unge landmand og driftschef Mads Clausen fortælle, hvordan man tænker bæredygtighed ind i landbruget hos Familien Clausen, der driver 1.400 hektar, heraf 850 hektar økologisk. Familien Clausen har udover 4.200 søer, en produktion på 45.000 slagtesvin og 600 økologiske malkekøer.

Deltagerne vil også blive præsenteret for de første resultater med særlig fokus på økonomi fra de tre dyrkningssystemer (pløjning, pløjefri og conservation agriculture), der afprøves i projektet Grønne Marker og Stærke Rødder.

På planteavlsmødet får deltagerne også indsigt i hvad og hvilke prioriteringer, der bringer de bedste planteavlere i front. John Jensen fra Agromarkets giver desuden sit bud på handel og råvarer.

Svinerådgiver giver specifikke råd til en bedre bundlinje

De bedste østdanske slagtesvineproducenter klarer sig rigtig fint i forhold til såvel område- som landsgennemsnit. Men hvad er årsagen. Svinerådgiver giver sine bud.

Nyt transportanlæg passer i gamle korngrave

For mere end 30 år siden lancerede Jema et transportanlæg, der viste sig at være forud for sin tid. Nu genfremstilles det i ny, opdateret udgave, fortæller Jesper Koldsø.

Roedyrkere kan følge afgrødeudviklingen

Sukkerroedyrkere har mulighed for at følge afgrødeudviklingen via satellitbilleder, og sammenligne egne marker med andre roemarker.

Vagn Nielsen: - Klimadebatten er kørt af sporet

Dansk landbrug har altid haft fokus på miljøet, men har svært ved at komme til orde i debatten, vurderer Vagn Nielsen, der i en menneskealder har drevet landbrug.

Ingen hjælp fra minister til landmænd i Baltic Pipe-sagen

Til stor utilfredshed for 12 landbrugsforeninger så afviser energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt at blande sig i Energinets forhandlinger med lodsejere om vilkår for etableringen af Baltic Pipe.

FMR Maskiner på Falster siger farvel til Deutz-Fahr

Folkene bag FMR Maskiner skifter nu strategisk fokus for fremtiden. Det betyder blandt andet et farvel til Deutz-Fahr i sortimentet.

Landbrugsforeninger er utilfredse: ingen hjælp fra minister til landmænd i Baltic Pipe-sagen

Lodsejere, der bliver berørt af anlægget af Baltic Pipe-gasledningen skal ikke forvente at få en højere servituterstatning i ved ekspropriation end normalt, trods pres fra landboforeningerne mod Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V). Det er for dårligt, mener de.

Risiko for kø - for at se øko-køer

Fast tradition fortsætter: Alle kan være med, når økokøerne lukkes på frisk forårsgræs søndag den 14. april.

Få egen familiehave på Jernbjerggaard

Landbrugs- og gartnerskolen, Jernbjerggaard, i Slagelse har udlånt lokaler og grønne områder til foreningen 4H.

Fyldte maver og tarme hærger fortsat slagterier

Tican påpeger at grise gang på gang leveres med fyldte maver til slagtning, selvom det er 26 år siden, at kravet om faste så dagens lys.
Side 1 af 27 (530 artikler)Prev1234567252627Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer