bannerPos

Agrovi giver inspiration til fremtidens planteavl

Hans Henrik Fredsted (til højre) glæder sig til et nyt planteavlsmøde i de gode rammer på Metalskolen i Jørlunde. Arkivfoto: Erik Kjærgaard Christensen

Jesper Hallgren

Journalist
29-01-2019 07:41
Krav til klimareduktioner og bæredygtighed skal tænkes ind i fremtidens planteavl.

Klima, miljø, og ikke mindst bæredygtighed fylder meget i den offentlige debat og på den politiske dagsorden, fordi vi står over for nogle store klimaudfordringer, der kræver at udledningen af særlig metan, lattergas og CO2 nedbringes.

- Dansk landbrug er allerede kendetegnet som værende en af verdens mest klimaeffektive produktioner med en af de mindste udledninger af drivhusgasser pr. produceret fødevare, forklarer planteavlschef Hans Henrik Fredsted, som ønsker, at danske landmænd kan bevare denne førerposition.

- Derfor skal vi tage ansvaret på os og forholde os til vores nuværende dyrkningspraksis og afgrødevalg, hvor det kan blive nødvendigt at justere på vores sædvanlige metoder og vaner inden for planteavlen.

På Agrovis planteavlsmøde – på Metalskolen i Jørlunde i Nordsjælland onsdag den 6. februar – har arrangørerne derfor valgt at sætte fokus på, hvordan man kan honorere kravene til en mere miljø- og klimavenlig produktion, uden at gå på kompromis med udbytte og økonomisk bæredygtighed på bundlinjen.

Hans Henrik Fredsted håber, at indlægsholderne og indlæggene i det bredt sammensatte program kan give inspiration til nye aktiviteter og prioriteringer hjemme på deltagernes egne bedrifter.

 

Tænketank og praktik

- For at sætte det hele i perspektiv har vi inviteret direktør Christian Ibsen fra den grønne tænketank, Concito til at give sit bud på bæredygtighed i forhold til fødevareproduktion og klima, oplyser Hans Henrik Fredsted og fortsætter:

- Fra den praktiske side vil den unge landmand og driftschef Mads Clausen fortælle, hvordan man tænker bæredygtighed ind i landbruget hos Familien Clausen, der driver 1.400 hektar, heraf 850 hektar økologisk. Familien Clausen har udover 4.200 søer, en produktion på 45.000 slagtesvin og 600 økologiske malkekøer.

Deltagerne vil også blive præsenteret for de første resultater med særlig fokus på økonomi fra de tre dyrkningssystemer (pløjning, pløjefri og conservation agriculture), der afprøves i projektet Grønne Marker og Stærke Rødder.

På planteavlsmødet får deltagerne også indsigt i hvad og hvilke prioriteringer, der bringer de bedste planteavlere i front. John Jensen fra Agromarkets giver desuden sit bud på handel og råvarer.

Ny aftale om sukkerroer på plads

Nordic Sukker og Danske Sukkerroedyrkere har netop indgået en aftale om dyrkning af sukkerroer i 2020.

- Robot-projekt skal støttes og tales op

Der er store perspektiver i Farmdroid markrobot. Det vurderer maskinkonsulent ved VKST Christian Rabølle, der ser et aktuelt behov for robotten i økologiske bedrifter.

Godt nyt til DLFs frøavlere

DLFs frøavlere tjener 85 millioner kroner ekstra for høst 2018

Vejret i maj var køligt

Statistik fra DMI giver et tilbageblik på maj, der var koldere end normalt, men havde nedbør tæt på gennemsnittet.

Veganere politianmeldt for ulovlig indtrængen i svinestalde

Uden hensyntagen til smittebeskyttelse har personer fra Veganerpartiet optaget facebookvideo fra svinestalde, som har til formål at skabe forargelse hos partiets tilhængere. De ulovlige indtrængninger bliver nu en sag for politiet.

Samlede leasingaftaler for hele maskinparken venter

Flere landmænd viser interesse for individuelle aftaler, som omfatter flere fabrikater, men som kan samles i én leasingaftale, lyder det fra Leasing Fyn.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Landboforening melder alt klar til Store Frødag

2019-udgaven af Store Frødag foregår hos formanden for Østdansk Landboforening, Jørgen Petersen, og sønnen Christian Petersen på Thinghøj på Stevns.

Planter kan være skyld i fotosensibilitet hos heste

Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.
Side 1 af 32 (621 artikler)Prev1234567303132Next