bannerPos

Fang fordelene med efterafgrøder

Udover blandinger af efterafgrøder til sukkerroer arbejder KWS målrettet med blandinger til adskillige formål.
02-05-2020 13:18

Traditionelt har fokus i forædlingen af efterafgrøder til sukkerroer, ligget på forædling af olieræddike og sennep. Men fordelene kan være bredere.

PLANTER Med en kombination af vandoptagende- og strukturskabende-rødder kan efterafgrøderne være med til at give en bedre jordstruktur på tværs af jordlagene. Det kan på kort og lang sigt være med til at forbedre jordstrukturen, både til gavn for færdsel og vandhusholdning i jorden.

- Men blandingerne af efterafgrøder er også med til at øge antallet og diversiteten af de jordlevende organismer i jordsøjlen. For eksempel får forskellige typer af regnorme, der lever i vidt forskellige dybder, bedre levevilkår, fortæller Jakob Willas Jensen, der er ansvarlig for produktudvikling og salg af efterafgrøder i Danmark.

- Endelig, tilføjer han, kan der være lokale områder, hvor jorddækning med fangstafgrøder også kan modvirke erosion. På pluskontoen er også vedligeholdelse og dannelse af humus i de forskellige jordlag.

Sanering af nematoder

Specielt olieræddiken og sennep har et dybdegående rodnet. Det bidrager positivt til jordstrukturen og opsamlingen af kvælstof og andre næringsstoffer. Såvel timingen for omsætning og frigivelse fra de korsblomstrede efterafgrøder, er også til speciel fordel i sædskifter med sukkerroer.

- Teorierne om sanering af cystenematoder med sædskifteafgrøder, har været kendt og anvendt i generationer. I princippet gælder de samme metoder til »biologisk« kontrol af cystenematoder i både roer, kartofler, vårbyg, havre og majs, fortæller Jakob Willas Jensen.

- Det er oplagt at gå efter en målrettet sanering, med en kombination af højtydende tolerante sukkerroe-sorter, samt høj resistens af sorter i sennep- og olieræddike, pointerer Jakob Willas Jensen.

Forædling af sorter

I KWS-blandingerne til sukkerroesædskifter, er sorterne af olieræddike og sennep forædlet i KWS’s eget forædlingsprogram i Nordtyskland.

Udover blandinger af efterafgrøder til sukkerroer arbejder KWS målrettet med blandinger til adskillige formål.

- Eksempelvis udvikler vi dækafgrøder, der forbedrer tilgængeligheden af fosfor. Her taler vi især om blandinger med honningurt (phacelia) og boghvede, oplyser Jakob Willas Jensen.

Ved at købe en målrettet færdigblanding, styrer man uden om det praktiske besvær, der er med en præcis og sikker håndtering, når man selv laver blandingen.

- Men sammensætningen af sorter i blandingerne er også en styrke. Med kombinationen af forskellige sortstyper fås fordelen frem ved hver enkelt sort i blandingen, meddeler Jakob Willas Jensen.

jhal

0

Godt helbred er vejen frem

Leif Petersen fra Tornved Maskinstation er 72 år, men han er stadig i fuld vigør og har ingen planer om at stoppe.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Kender du dine produktionsomkostninger pr. gris?

Ved faldende salgspriser er det vigtigt, man har lave produktionspriser, og det kan blandt andet ske gennem billigt foder.

Jagten på Årets Ø fortsætter

Der er nu sat dato for besøgene på de tre nominerede øer.

Kvalitetsnørder har fået gennembrud med lækkert svinekød

For et år siden startede parret Ulrik Olsen og Henriette Ergemann en produktion af svinekødsprodukter baseret på Duroc-grise. Og det går så godt, at der nærmest ikke er plads til flere kunder til at aftage kødet fra grisene.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Danske hegnsklippere til ethvert formål og behov

GreenTec i Kolding producerer en bred vifte af hegnsklippere, hvoraf en betydelig del finder vej til landbrug og maskinstationer – både herhjemme og i udlandet. Fælles for alle hegnsklippere er, at funktionalitet og kvalitet er i højsædet

Høsten af konsumærter på Lolland-Falster godt i gang

Strube er den største leverandør af frø til konsumærteproduktion på Lolland-Falster med en markedsandel på 66 procent. Selv om såningen først er blevet afsluttet i medio juni, går der ikke mange dage, inden Ardo’s høstkaravane starter op.
Side 1 af 62 (1232 artikler)Prev1234567606162Next