bannerPos

Forårssåningen tæt på optimal

- Vi er lidt forkælet herned på Sydhavsøerne med tidlig såning. Så at være helt færdig til 1. april er nok ret normalt, sagde Christian Wibholm i går eftermiddags ved såning af sine sidste hektar sukkerroer. Fotos: Jørgen P. Jensen

Tekst og foto: Jørgen P. Jensen

Fagjournalist
01-04-2020 07:13
På Lolland-Falster er man forvænt med at kunne slutte forårssåningen omkring 1. april. – Om fire timer er vi færdig med at så vores 115 hektar sukkerroer, sagde Christian Wibholm i går ved middagstid.

I går var der fyldt med traktorer overalt på markerne på Lolland.

Lige uden for Sakskøbing var Christian Wibholm ved at fylde roefrø af sorten Davinci på sin 18 rækkers roesåmaskine.

- Om fire timer er vi færdige med at så vores 115 hektar roer for i år, fortæller han.

I denne mark er nu kørt to gange med såbedsharve og en gang med ammoniaknedfælder. Hans øvrige marker har fået gylle og er kørt over med en gyllenedfælder.

Roer kræver harvning

- Vi har kun pløjet omkring 40 hektar – resten bliver harvet i samme dybde som ploven før såning. Vi eksperimenterer i stigende grad med Conservation Agriculture.

Men sukkerroerne ødelægger lidt konceptet med CA, forklarer han.

- Efter optagning af roerne er der dybe spor og meget opkørt i marken. Her bliver man nødt til at lave noget jordbehandling for at at få et ordentligt såbed. Så vi kører lige efter roeoptageren med harven og får jordoverfladen harvet igennem.

- Til spinat må man gerne harve op til såbed i 6-7 centimeters dybde, mens til roe-såbed må man helst ikke harve dybere, end man sår.

Godt såtidspunkt

Samlet vil Christian Wibholm dog betegne årets såning som tæt på optimalt.- Når vi først kommer under den hårde skorpe er jorden ideel. Og det har været helt optimalt med de seneste dages høj sol og ubrudte sådage. Såtidspunktet er også helt ok.

- Vi er lidt forkælet herned på Sydhavsøerne med tidlig såning. Så at være helt færdig til 1. april er nok ret normalt, slutter Christian Wibholm.

jpjensen@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 41 76 84

0

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.

Landdistrikter glæder sig over EU-aftale

Den nye aftale om EU's genopretningsfond tilfører flere milliarder euro til udvikling af landdistrikter, hvilket åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard håber konkret, at regeringen vil booste udviklingen på landet ved at prioritere flere midler til de lokale aktionsgrupper samt fortsat styrke fødevareklyngen.

Hallegård på Bornholm er nu klima-miljø-pilotprojekt og eksperimentarium

Hallegård på Bornholm, katalysator for det bornholmske madeventyr og kendt af titusinder af ferie-gæster som kulinarisk kraftcenter, etablerer nu et såkaldt pilotprojekt i form af et klima- og miljø-eksperimentarium.
Side 1 af 64 (1275 artikler)Prev1234567626364Next