bannerPos

Fødevareminister:: Græsprotein kan blive en grøn revolution for landbruget

Forleden klippede fødevareminister Mogens Jensen den i anledningen grønne snor til Danmarks første gårdanlæg til bioraffinering af græs.
16-09-2020 13:32

Forleden klippede fødevareminister Mogens Jensen den i anledningen grønne snor til Danmarks første gårdanlæg til bioraffinering af græs. Dernæst blev han og de øvrige knap 100 gæster vist rundt på anlægget, som han mener kan blive en grøn revolution for landbruget.

INDVIELSE Vestjyllands Andel, Ausumgaard, SEGES og R&D Engineering & Automation havde forleden inviteret til officiel indvielse af Danmarks første gårdanlæg til bioraffinering af græs.

Blandt de fremmødte gæster til arrangementet på Ausumgaard var fødevareminister Mogens Jensen. I sin åbningstale lagde han bl.a. vægt på, at græs er ét af de bæredygtige, lokalt producerede alternative proteiner, som skal være med til at nedbringe mængderne af importeret soja.

- På gourmet-restauranter landet over har det nye nordiske køkken de seneste år gjort det moderne for os mennesker at spise mad lavet af lokale råvarer. Og nu er det blevet dyrenes tur. Ved hjælp af det anlæg, vi indvier her i dag, skal danske dyr i fremtiden have deres proteintilskud fra dansk græs i stedet for fra sydamerikansk soja, lød det fra Mogens Jensen.

Han pointerede desuden, at drøvtyggere som kvæg og får i århundreder har nydt godt af næringen i de saftige græsmarker. Det nye er, at det ved hjælp af bioraffinering er muligt for ”en-mavede” dyr som svin og kyllinger – og potentielt også mennesker – at fordøje proteinerne.

- Det er en teknologi, som kan få enorm betydning. For jeg er sikker på, at vi her har fat i et koncept, som kan udbredes til mange andre landbrug i resten af Danmark – og også i meget større skala. Det kan potentielt blive en grøn revolution for landbruget. Både fordi vi kan få afløst den u-bæredygtige soja-import, men også fordi græs i forhold til andre afgrøder er langt mere miljø- og klimavenligt, fortalte fødevareministeren.

 

De vestjyske pionerer

Også Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer, var blandt gæstetalerne til dagens indvielse. Han er selv bosiddende tæt på Ausumgaard og fremhævede bl.a. den virkelyst, der hersker i området.

- Jeg er glad og stolt over at være med i dag. Det er rart, når der igen tages et initiativ i lokalområdet.

Det er godt, at vi har landmænd som Maria og Kristian (Karlshøj fra Ausumgaard, red.), der ser muligheder og har lyst og mod til at gøre idéer til virkelighed. Det er stærkt, at vi har forsknings-og udviklingsmiljøer, der kan arbejde sammen og gøre forskning til et praktisk projekt.

- Og ikke mindst så er det glædeligt, at Vestjyllands Andel har valgt endnu engang at være pionerer her i Vestjylland. Gennem Vestjyllands Andel er flere tusinde vestjyske landmænd med til at tage risiko og sikre udvikling – igen. Samtidig er vi priviligerede her i området. Vi har en presse, der interesserer sig for det, vi laver – og som bakker op om landbruget og også synes, det er relevant at fortælle alle de positive historier. Det vil jeg gerne takke for. Jeg tror, vi er blevet lidt forvænte her, sagde Martin Merrild.

Han blev efterfulgt af blandt andre VA-direktør Steen Bitsch, som fortalte om vigtigheden af selvforsyning.

- Tidligt i Corona-krisen mærkede vi en øjeblikkelig nedlukning af importen af protein fra Kina. I denne nedlukning havde vi i Vestjyllands Andel heldigvis mulighed for at strække os igennem perioden med de søstjerneproteiner, vi havde på lager. Det understreger dog med al tydelighed, hvor vigtigt det er, at vi er i stand til at forsyne os selv. Og her har vi en tyrkertro på, at vi står med et projekt og en mulighed for at bære dansk landbrug ind i det næste årtusinde, lød det fra Steen Bitsch.

Udover ovennævnte blev der afholdt åbningstaler af Asbjørn Børsting, direktør i DAKOFO, Axel Manøe Jepsen, direktør i R&D og Kristian Lundgaard-Karlshøj, ejer af Ausumgaard.

Finansieringen af anlægget er bl.a. hjulpet på vej af GUDP, som har bevilget 14 millioner kr. til projektet. 

jba

0

Fleksible kalvehytter og læskure

Hos Arnes Smedie har man udviklet og producerer nu egne kalvehytter, udebokse og læskure, hvor kvalitet, fleksibilitet og brugervenlighed er i højsædet.

Ny bog går bag om innovativ mælke- og osteproduktion

Bogen »NaturGræsMælk« beskriver, hvordan man kan forvandle naturarealer til fødevarer af høj værdi på en bæredygtig måde.

Kampagnestart indledes med øko-roer

Sukkerfabrikken i Nykøbing Falster begynder fredag den 18. september med de økologiske sukkerroer, mens Nakskov-fabrikken først starter den 29. september.

LDM retter skarp kritik mod Arla

Det skuffer Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM), at Arlas overskud ikke kommer producenterne til gavn.

Arla øger omsætning og indtjening i første halvår

Trods corona-krisen kommer Arla ud af første halvår med en øget omsætning og indtjening sammenlignet med sidste år.

Ledelsesrokade i Bregentved Gruppen

Efter 17 år i tjeneste som direktør for Bregentved Gruppen takker Anders Dolmer af og indtræder som bestyrelsesformand. Samtidig får Bregentved Gruppen ny direktør i form af Peter Amstrup-Kappel.

Grundlæggende uenighed om grundbetalingen til landmændene

Landbrug & Fødevarer vil have begrænset indhug i grundbetalingen mest muligt. Økologisk Landsforening ønsker den helt afskaffet til fordel for grønne belønningsordninger.
Side 1 af 68 (1359 artikler)Prev1234567666768Next