bannerPos

Kolde forårsdage redder øko-rapsen fra glimmerbøsser

Der er altid rapsjordlopper (den hvide larve midt i stilken) i økologisk raps, men så længe der ikke er for mange, er det intet problem. I år er antallet normalt. Foto: Agri Nord.
31-03-2020 12:29

Øko-rapsen når at blomstre, inden glimmerbøsserne vågner op. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen, der generelt set spår afgrøden en god vækstsæson.

Der er en helt perfekt temperatur for økologisk raps lige nu.

I en dagtemperatur på en håndfuld grader vokser rapsen og sætter blomsterknopper, og det varer ikke længe, inden den blomstrer.

Heldigvis er der endnu for koldt til, at glimmerbøsserne vågner op og tager på jagt efter blomsterpollen.

- Hvis glimmerbøsserne kommer, inden rapsen blomstrer, gnaver de sig gennem blomsterknoppen efter pollen og ødelægger frøanlægget. Men det sker ikke i år. Glimmerbøsserne kommer først, når rapsen er i blomst, og så kan de få fat i pollen uden at æde frøanlægget, forklarer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Konsulenten regner derfor med, at glimmerbøsser ikke bliver et problem i år.

Normalt antal rapsjordlopper

Andre skadedyr kan være hårde ved rapsen. Blandt andet rapsjordlopperne, der bliver lagt ved rødderne om efteråret, og som larver kravler ind i stænglen og æder hjerteskuddet.

- Det kan give en udbyttenedgang i rapsen på 90 procent, siger Thomas Vang Jørgensen.

Heldigvis er rapsjordloppeangrebene generelt set på et lavt niveau i år.

- Der vil altid være nogle rapsjordlopper i økologiske raps, og i år ser det ud til, at der er samme antal, som vi er vant til at se, siger han.

Økologerne kan undersøge marken ved at tjekke bladene for små huller (gnavet af den voksne loppe) og ved at skære stænglerne op og se, om der er hvide larver inde i hjerteskuddet.

- Hvis der er mindre end 40 gode planter pr. kvadratmeter, skal man overveje at pløje marken op og så vårsæd i stedet, siger han.

Hvis man er nødt til at vælge den løsning, skal det ske inden udgangen af denne uge, råder Thomas Vang Jørgensen.

Lille ukrudtstryk

I år har han heller ikke set de store problemer med ukrudt. De steder, der er ukrudtsproblemer, er fordi, der har været en særlig stor population af en bestemt type ukrudt.

Blandt andet har han set en rapsmark, som var helt druknet i agersennep og agerkål.

- Agersennep- og kål spirer sammen med rapsen, men vokser hurtigere, så derfor kan de komme til at kvæle rapsen, siger han.

Hyrdetaske kan også være et problem, men den ukrudtstype ses i højere grad i konventionel raps.

Godt efterår

De, der fik sået rapsen rettidigt i efteråret inden den 20. august, har stort set alle haft held med etableringen, oplever økologichefen.

De store mængder nedbør henover efteråret ser heller ikke ud til at have generet rapsen.

- Der står pæne rapsmarker rundt omkring, så vi skal nok få lavet en masse godt økologisk rapsolie og rapskager til økologisk kvægfoder, siger han.

aldo

0

Landsresultatet for ydelseskontrollen

10 kg EKM mere end sidste år og 1.267 årskøer mere. Det er to af resultaterne fra RYK’s kontrolår 2019/2020, der ikke byder på de store ændringer i forhold til året før.

Flot jubilæumsmodel fra S.D. Kjærsgaard

Tylco Silomontage har lavet en guldhandel med S.D. Kjærsgaard – en meget omtalt minilæsser fra Case.

Kvægbrugere skal bidrage til færre uheld på bedrifterne

Et række interviews med kvægbrugere, som har være involveret i en ulykke ved håndtering af deres dyr, skal danne baggrund til anbefalinger, der skal nedbringe antallet af ulykker.

Roekampagnetid er også pulptid

Det er ikke kun roedyrkere, der er i fokus hos Nordic Sugar for tiden. Firmaet er også i gang med at producere HP-Pulp til mælkeproducenter, der bruger det både som grov- og kraftfoder.

Sukkerroehøst under perfekte forhold

2020-sæsonen har været optimal til at dyrke sukkerroer, hvor nedbør og sol har givet en høj sukkerprocent – også på Lidsø.

Onlineoverblik over fodersiloerne

Sparet tid, overblik og en effektiviseret arbejdsgang er blandt de fordele, som svineproducent Jakob Krogh Andersen har opnået med installering af niveaufølere fra NiveauTeknik i fodersiloerne.

Avler tvivler på at minken kommer igen

Den sjællandske minkavler Henrik Svendsen havde ikke set en total nedlukning af dansk minkproduktion komme overhovedet.

Ny model ændrer EU-støtten – og styrker dyrelivet

Landmænd kan i fremtiden formentlig lade naturen råde uden at blive trukket i støtte. Det vækker begejstring hos både landmand og forsker i biodiversitet.
Side 1 af 76 (1514 artikler)Prev1234567747576Next