bannerPos

Korn i centrum på Kalø Landbrugsskole

I efteråret 2018 blev de første små jordstykker sået til på demonstrationsmarkerne ved Kalø Landbrugsskole i Østjylland, og de sidste sorter blev sået i begyndelsen af april. Samlet cirka 450 forskellige sorter. Foto: Martin Stoltenberg Hansen

Tekst og foto: Lis Agerbæk Jørgensen

Redaktionssekretær
17-06-2019 14:27
Kalø Landbrugsskole danner fra onsdag den 26. juni til fredag den 28. juni ramme om er en stor international kornfestival på Kalø Landbrugsskole.

Fra hele verden vil bønder, bagere og bryggere strømme til Danmark for at tage del i verdens første internationale kornfestival.
Festivalen løber af stablen på Kalø Landbrugsskole fra onsdag den 26. til fredag den 28. juni, og man kan deltage i hele eller dele af programmet.

- Festivalen er en fagfestival for den korn-entusiastiske landmand og for forskere og planteforædlere. Den er også for alle dem, som skal bruge kornet til for eksempel brød, mel, øl og spiritus, og som søger inspiration til udvikling af nye produkter eller sparring med andre entusiaster. Og endelig er der de større virksomheder, der bruger korn i deres produkter og er med til at udvikle markedet, siger Gustaf Bock, chefkonsulent i Seges Økologi Innovation, som står bag kornfestivallen sammen med flere internationale netværk indenfor korndyrkning og forædling.

Flere marker med højkvalitetsafgrøder
Arrangørerne har været i gang med forberedelserne længe. Allerede i efteråret blev de første små jordstykker sået til på demonstrationsmarkerne ved Kalø Landbrugsskole, og de sidste sorter blev sået i begyndelsen af april. Samlet set betyder det, at deltagerne kan nærstudere omkring 450 forskellige sorter.

- Det er alt fra moderne kornsorter, som er meget udbredte og som dyrkes over hele verden, over meget specielle sorter, som kun dyrkes på en enkelt mark i Frankrig, til de helt klassiske, fortæller Gustaf Bock.

- Målet med festivalen er at sætte fokus på dyrkning af kvalitetskorn til fødevarer og give viden om, hvor udviklingen er på vej hen. I Danmark dyrkes der meget korn til foder, men vi vil gerne være med til at bane vejen for flere marker med højkvalitetsafgrøder. Derfor er der brug for, at landmanden, kornforædleren og de producenter, som har fingeren på pulsen med forbrugertrends, mødes og udveksler erfaringer. Det er blandt andet på den måde, vi kan skabe en bæredygtig produktion, som er med til at styrke landmandens bundlinje, siger Gustaf Bock.

Festivalen forventes at få omkring 250 deltagere fra hele verden, og der er allerede tilmeldinger fra blandt andet Rusland, Australien og USA. 
 

Øko-træf havde fokus på klimaændringerne

Omkring 100 økologer var med til økologisk inspirationsdag i VKST med indlæg fra blandt andre Per Vesterbæk fra Landbrug & Fødevarer.

Sprøjtenyhed fra Falster

Tusindvis af danske landmænd har været i Tyskland for at hente inspiration på maskinfronten – blandt andet fremtidens sprøjte fra Hardi.

Økologisk Landbrug har udviklet sig både i kraft og på trods af EU

Økologisk landbrug i Danmark har nydt godt at direkte tilskud fra CAP’en (EU’s Fælles Landbrugspolitik)

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Landmand taber spildevandssag i Landsretten

Østre Landsret har omstødt en to år gammel dom fra Byretten i Roskilde, hvor landmand Ole Christiansen ellers havde fået medhold i, at han ikke behøvede at følge påbud om forbedre rensningen af sit spildevand til et vandløb.

- Du skal bare sørge for, at de i Tønder aldrig løber tør for penge

Miljøminister Lea Wermelin (S) fik i går præsenteret et eksempel på jordfordeling i Vipperød på Sjælland. L&F-formand Martin Merrild var også med, og han opfordrer til, at der snart for alvor kommer skub i jordfordelingerne over hele landet.

Den nye indpakning bliver gentaget

Mælkeproducenter på østlige øer inviterer torsdag den 28. november til stormøde i Sorø.

Undgå brand i vintermånederne

Fyringssæsonen er gået i gang, hvilket betyder større risiko for gårdbrande, advarer Topdanmark. 
Side 1 af 41 (807 artikler)Prev1234567394041Next