bannerPos

Landmænd skal lære om bier og blomster

Stadig flere landmænd anlægger blomsterstriber, der per definition er bivenlige. Foto: Henrik Sieben

Henrik Sieben

Journalist
27-07-2019 10:50
Verdens Bedste Fødevarer og Dansk Planteværn indbyder til fælles videns- og debatdag, og det sker under titlen »Landmænd som naturforvaltere«.

Aktuelt er den nye miljøminister Lea Wermelin (S) kommet i kraftig modvind hos blandt andre Danmarks Naturfredningsforening og nogle af regeringens støttepartier.

Det sker som følge af at ministeren – efter deres opfattelse – ikke klart har meldt ud, om hun vil tage initiativ til at indføre et totalforbud mod neonikotinoider. Neonikotinoider må i dag på dispensation anvendes til at bejdse roefrø med.

Neonikotinoider er af nogle forskere påvist at skade biers nervesystem, deres evne til at orientere sig og dermed finde mad og at reproducere sig selv.

En tirsdag på Ryegaard Gods

Og netop bier er omdrejningspunktet for et debatmøde, som Dansk Planteværn og interesseorganisationen Verdens Bedste Fødevarer tirsdag den 20. august klokken 11 til 14 arrangerer på Ryegaard Gods. For hvad ved landmænd om bier og blomster?

Ifølge Verdens Bedste Fødevarer anvendes mere end 60 procent af Danmarks areal til landbrug, og i indbydelsen til debatmødet skriver de blandt andet: Om det kan kaldes natur, vil vi lade andre diskutere, men det er i hvert fald sikkert, at formålet på disse arealer ikke er at øge biodiversiteten. Formålet er derimod i reglen at holde markerne fri af ukrudt og insekter, der skader afgrøderne.

Blomsterstriber og bihoteller

Med baggrund i det inviteres til debatmødet, der indledes med en markvandring, hvor der vil blive fortalt om blomsterstriber, bihoteller og andre tiltag på Ryegaard Gods, der drives såvel økologisk som konventionelt.

- Efter rundturen bliver der mulighed for at debattere med blandt andre biolog og naturformidler Morten DD Hansen og forsøgsleder Jørgen Lundsgaard, ligesom der vil være repræsentanter fra landbrug og biforeninger, lyder det fra Felix Bekkersgaard Stark, talsmand for Verdens Bedste Fødevarer.

Slamdumpning i Karrebæk Fjord havde betydning for miljø

Den sjællandske landboforening Gefion har i Karrebæk Fjord på Østsjælland målt høje koncentrationer af det miljøfarlige stof TBT, som var 850 procent over grænseværdien. Dermed kan det ikke passe, at der blot var tale om rent sand, som blev bypasset i fjorden som følge af rensning af sejlrende. Det sagde Miljøstyrelsen ellers for et halvt år siden.

Greenpeace-aktivist: - Det er ikke direkte mod Kjær Knudsen

Greenpeace-aktion på Vanløsegård på Midtsjælland handlede om at reducere svineproduktionen og få forskning på kemikalierne i svineproduktionen.

Efter ulovlig aktion - Landmænd tages som gidsler af en organisation, der føler sig hævet over loven

Greenpeaces opførsel hører ikke hjemme i en retsstat, lyder det fra L&F. Danske Svineproducenter mener, at politiet må tage sig af aktivisterne.

Greenpeace-aktion mod familien Kjær Knudsens svinelandbrug

- Vi driver et stort landbrug med store stalde. Men det er netop årsagen til, at vi siden 2008 løbende har kunnet investere i den mest moderne miljøteknologi på vores landbrug, siger Kim Kjær Knudsen. 17 aktivister invaderede tirsdag morgen familiens ejendom. Greenpeace-talsmand forsvarer aktionen.

Landmand og jæger: - Kronvildt ødelægger for mange penge

Landmand og jagtformand mener, at Vildtforvaltningsrådet er ude af trit med virkeligheden omkring bestanden af blandt andet kronvildt.

Jæger-kritik bliver afvist

- Vi følger regionale anvisninger, siger formanden for Vildtforvaltningsrådet.

Pulje til skovrejsning er skrumpet med 30 millioner kroner

Der er kun fem millioner kroner tilbage i en støttepulje til privat skovrejsning i 2020. Staten må op på beatet og tilføre flere midler, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.

Anbefaling fra Dyrenes Beskyttelse: Drop jagten på muldvarpen

Det at fjerne en muldvarp har ofte den modsatte effekt, forklarer biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen.

Kommune politianmeldt på grund af spildevand

Guldborgsund Kommune beskyldes for at have udledt spildevand fra 2.600 ejendomme nord for Nykøbing Falster.

Minister tror på grønnere EU-politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplevede positive takter fra store EU-spillere, da han fremlagde det danske bud på en grønnere fælles landbrugspolitik i Helsinki.
Side 1 af 38 (756 artikler)Prev1234567363738Next