Planteavlere kom vidt omkring

Henrik Sieben 07-12-2018 07:00:33
Der var debut for den nye planteavlschef, John Voss, på planteavlsmøderne i Østdansk Landboforening.
På planteavlsmøder i Østdansk Landboforening kom man ind på jetstrømmen, økologipolitik, et dansk eksporteventyr og aktuel planteavl.

Østdansk Landboforeningers to planteavlsmøder for nylig bød på to debutanter på talerstolen i Rønnede.

Den nye planteavlschef John Voss, der blandt andet har en mangeårig fortid som konsulent og planteavlschef i landbrugsrådgivningen og konsulent i Landbrugsstyrelsen, og den ligeledes nye økologichef Hans Back-Lauritsen, der tidligere har arbejdet i Økologisk Landsforening, ligesom han har været 15 år på Axelborg.

Selve mødet blev indledt af planteavlschefen med en gennemgang af årets vejr, ikke mindst vejrets indflydelse på afgrøderne i vækstsæsonen fra april til august.

- Jetstrømmen i de højere luftlag havde været anderledes end normalt for årstiden og med langt flere solskinstimer, mindre nedbørsmængde og fem grader højere gennemsnitstemperatur til følge. Det har haft indflydelse på de planlagte aktiviteter i marken og det økonomiske resultat.

Sammenlagt har det betydet, at svampebekæmpelse i den forgangne sæson ikke har været økonomisk rentabel, hvorfor John Voss ikke håbede, at man har »sprøjtet blindt«, som det blev udtrykt.
 

Omsætning på speed

John Voss kom også ind på, at stadig flere sår vinterhveden tidligere end normalt.

- Der er flere årsager til det, blandt andet lovgivning, men også det faktum, at nogle har interesse i at sprede arbejdsbyrden hen over året.

Dog anførte planteavlschefen, at man eksempelvis ikke må så vinterhvede for tidligt i marker, hvor man har problemer med agerrævehale, væselhale og rajgræsser.

Om efterafgrøder lød rådet, at man på lerjorde skal få den snittet og nedbrudt så meget og så tidligt som muligt, så omsætningshastigheden sættes på speed.

- Det kan næsten kun gå for langsomt på lerjorde, mens de på sandjord gerne må stå så længe som muligt, forklarede John Voss.

Selv om efterafgrøderne i efteråret mange steder har optaget over 100 kilo kvælstof pr. hektar, vil der kun være en relativ lille del af denne mængde, der kommer den efterfølgende vårbyg til gode, hvilket gødningsplanen til kommende sæson også vil afspejle.
 

Idiotisk import

Ved planteavlsmøderne fortalte foreningens nye økologichef, Hans Bach-Lauritsen, at der er en bred skala af planteavlere, der overvejer at lægge om.

Det er således heller ikke uden grund, at Hans Bach-Lauritsen i det halve år, han har været ansat, har lavet 10 omlægningstjek, for som han fortalte:

- Andelen af økologiske varer i danskerne indkøbskurve er steget fra fem procent i 2007 til 13,3 procent i 2017 og til en samlet værdi af 11,3 milliarder kroner.

Hans Bach-Lauritsen understregede samtidig, at for nogle vil omlægning til økologi være en fordel, for andre vil det ikke kunne betale sig.

- For mig er det vigtigt, at den enkelte landmand får et vidensgrundlag, og alt lavet på et objektivt grundlag, for at finde frem til, hvordan man bedst udvikler sin bedrift. Økologi eller ikke.

- Jeg har ingen interesse i at nogle siger ja til omlægning, og det efter to år så viser sig, at det ikke hænger sammen, for det er rigtig besværligt at komme ud af ordningen igen før efter fem år, oplyste Hans Bach-Lauritsen, der også kom ind på lidt politik.

- Det danske forbrug af økologiske varer er steget, hvorfor importen er stigende. Dog mener jeg, at det er lidt idiotisk at få transporteret produkter til Danmark fra eksempelvis Spanien eller Chile, hvis det er et produkt, vi selv kan producere.

 

Nyt sjællandsk biogasanlæg på jagt efter ny placering

12-12-2018 07:00:38

Nature Energy og leverandørforeningen Sjællandske Biogas Amba går sammen om nyt biogasanlæg i Holbæk Kommune, der dog har afvist den ønskede placering.


UTV drøner over bakketop og grøfter

10-12-2018 07:00:52

Det er nu et år siden, at Rop Event investerede i en stor Polaris UTV, der er velegnet til jagt og landbrug. Skytten Jesper Mads Bergmann Pedersen har dagligt også stor glæde af UTV’en.


Gør klar til vinter og undgå forhindringer til foråret

09-12-2018 07:00:30

Rengøring og kontrol af maskinerne, inden de stilles i stå over vinteren, forlænger levetiden, lyder det fra værkfører hos Semler Agro.


Største Orange Aften i 10 år

08-12-2018 07:00:30

Den fortsatte jagt på de højeste udbytter, varme og tørketolerante roesorter, og virus gulsot, var del af programmet ved KWS’ Orange Aften på Papirfabrikken i Holeby.


Planteavlere kom vidt omkring

07-12-2018 07:00:33

På planteavlsmøder i Østdansk Landboforening kom man ind på jetstrømmen, økologipolitik, et dansk eksporteventyr og aktuel planteavl.


Roedyrkning kræver innovativ tankegang

06-12-2018 09:28:36

Ved Strube Scandinavias debatmøde blev det fastslået, at roedyrkning har en fremtid i Danmark, men det er tid til at være mere innovativ.


Alsidig maskinforretning i roe-land

05-12-2018 08:00:23

Mange Karl Mertz-kunder er inkarnerede roedyrkere, men direktør-duoen glæder sig alligevel over at være full-line Agco-forhandler og dermed ikke kun have »roe-interesser«.


Roerne vælter ind på sukkerfabrikken

03-12-2018 08:00:29

Siden kampagnestart har der hersket travlhed på sukkerfabrikken i Nakskov. LandbrugØst var med på en helt almindelig »kampagnedag«.


Roedyrker ser flere fordele ved ny transportordning

01-12-2018 08:00:25

På Boderupgaard på Nordfalster har der været dyrket roer i generationer, og der er glæde over den nye transportordning, som ifølge Steffan Mikkelsen har flere fordele.


To års forsøg med en udbyttemåler

30-11-2018 10:56:04

Kun hvis man har kontrakt på alle roer, kan det betale sig at have roer i forpløjningen. I modsat fald bør man gøre som dengang, man kørte med bugserede roeoptagere: Vårbyg i forpløjningen.


Fremtidens teknologiske Landmand er Morten fra DLM Køge

29-11-2018 20:30:14

Fremtidens Landmand i kategorien Teknologi er Morten Lund Olesen, Dansk Landbrugs Management, Køge. Prisen får han for en unik GPS-løsning, der kan radrense mellem rækkerne af økologiske sukkerroer med 1-2 centimeters nøjagtighed.


Flere agerhøns på ønskesedlen

28-11-2018 07:00:03

Fra flere sider arbejdes der på at øge antallet af agerhøns, der blandt andet har brug for bedre biotoper.


Fælles fodslag for fremtiden

27-11-2018 07:00:25

Strube Scandinavia ønsker at bidrage til fremtidsvisionen for dansk sukkerproduktion og inviterer til møde på Hotel Falster.


Alt om trends - på én aften

26-11-2018 07:00:47

Agrovi samler tre eksperter til aftenmøder med fokus på økonomi, global vækst og samfundet i nutiden og fremtiden.


Årsmøde i ny indpakning

24-11-2018 07:00:35

Torsdag den 6. december er der årsmøde for mælkeproducenter på østlige øer, og det bliver i år i en ny indpakning.


Nyt tiltag fra maskinforretning

23-11-2018 07:09:03

Søllested Maskinforretning inviterer til mark- og værkstedsdag, som skal hjælpe kunderne med at få det optimale ud af maskinerne.


Adamshøj Gods går ind i økologisk ægproduktion

21-11-2018 07:00:43

Ejeren af Adamshøj Gods ved Ringsted, Carl Boisen Thøgersen, sætter yderligere en driftsgren på CV’et – producent af økologiske æg.


Sandbysmeden klar med åbent hus

20-11-2018 07:00:25

Generationer af landmænd har handlet hos Sandbysmeden, og man kan møde 3., 4. og 5. generation af familien Karlsen, når den midtsjællandske maskinforretning byder inden for til åbent hus.


Andersen & Nielsen vinder eneforhandlingen af Rothenberger i Danmark

19-11-2018 09:36:20

Andersen & Nielsen A/S har i mange år været fast etableret på markedet med professionelt værktøj for installatører. Fra den 1. januar 2019 bliver selskabet eksklusiv forhandler af Rothenberger maskiner og værktøj i Danmark.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 22 (426 artikler)Prev1234567202122Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer