bannerPos

Plantedag ved Roskilde

Der er flere spændende emner på programmet på årets økologiske plantedag ved Roskilde. Foto: Henrik Sieben

Jesper Hallgren

Journalist, LandbrugØst
22-05-2019 09:15
Tirsdag den 4. juni holder Økologisk VKST plantedag på Roskilde Landbrugsskole, hvor flere emner er på programmet.

Er blandingsafgrøder vejen frem? Kan sojabønner blive en ny pålidelig afgrøde i Danmark? Fremtiden ser lys ud for biogasgylle – er den også god i marken? Er robotterne kommet for at blive i dansk økologisk sukkerroedyrkning?

Få svarene når Økologisk VKST holder årets plantedag, som finder sted tirsdag den 4. juni klokken 12.30-16.30 på Roskilde Landbrugsskole.

På plantedagen i år sammenlignes biogasgylle kun baseret på husholdningsaffald samt biogasgylle baseret på en blanding af husholdningsaffald og gylle med svinegylle og Øgro. 

- Med udsigt til nye gødningsregler, som favoriserer biogasgylle frem for andre konventionelle gødningskilder, er det yderst relevant at få testet disse kilder op mod traditionel svinegylle, påpeger Økologisk VKST, der videre oplyser, at erfaringer viser, at biogasgylle har en bedre markeffekt end almindelig svinegylle.

Stigende efterspørgsel

Efterspørgslen efter dansk produceret protein til både dyr og mennesker stiger. Samtidig er et større udvalg af bælgplanter i det økologiske jordbrug en fordel. 

- Kom og se, hvordan sojabønnerne klarer sig i det danske klima og vurdér selv, om de har en fremtid i dansk økologisk produktion, lyder opfordringen fra arrangørerne. 

Blandsæd som byg-ært har mange fordele – især i økologisk jordbrug. Alligevel er kun byg-ært et almindeligt syn på en økologisk mark. På plantedagen testes blandinger bestående af lupin, ært og vårhvede som en del af projektet Diversify. 

De første partier af dansk dyrket økologisk sukker er allerede havnet i butikkerne, og samtidig fortsætter arbejdet med at optimere produktionen af økologiske sukkerroer. 

Et af de seneste bud er så- og lugerobotten Farmdroid, som man på plantedagen kan opleve og sammenligne med Stekete lugerobot og den klassiske lugevogn kendt fra grøntsagsproduktionen.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Urhøj holdt åbent hus

Mange besøgende til åbent hus hos Urhøj i Gørlev

Åben invitation fra dansk landbrug

61 bedrifter over hele landet inviterer søndag den 15. september alle inden for i staldene til den 22. udgave af Åbent Landbrug.

Generationsskifte skal planlægges

Østdansk Landboforening har nedsat en taskforce-gruppe, der har fokus på generationsskifte. Baggrunden er alvorlig –  gennemsnitsalderen for danske landmænd stiger og stiger.

Ole Daniel Hansen, Intego: - Husk det årlige eftersyn, når du har ansatte

De færreste ved, at har man blot én ansat – det gælder også landbrug – skal blandt andet alt håndværktøj, stiger og porte efterses én gang årligt af en certificeret virksomhed.

Politikken har ikke indflydelse på konkurrenceevnen

EU’s fælles landbrugspolitik er sat i verden for at sikre bønderne en indkomst, og derfor kan CAP ikke flytte på de enkelte landes konkurrenceevne, mener professor.

Danske landmænd skal være dygtigere for at overleve

Dansk landbrugs vilkår er markant ringere end de andre europæiske landes. Innovation og teknologi kan dog være vejen til vækst og bedre konkurrenceevne, siger professor.

En forsikringsmægler er landmandens egen forsikringsspecialist

- Mægleren er landmandens personlige rådgiver og skal alene varetage landmandens interesser overfor forsikringsselskabet, forklarer Peter Quitzau, direktør i DLBR Forsikringsmægler A/S.

Agromek er tilbage i januar i 2021

Skandinaviens største landbrugsmesse, Agromek, flytter termin i 2021, hvor messen vil blive afholdt i uge 3

- Så bedst, ikke billigst

Det var lidt af en øv-formiddag med regn til at vise såmaskinerne frem, da VKST holdt sådemo ved Ny Lellingegård, Køge. Men det forhindrede dog ikke, at der alligevel dukkede en hel del sågrej-nysgerrige op for at kigge på varerne. Og et af rådene er, at det betaler sig ind flere gange at opgradere sit udstyr til såningen.
Side 1 af 36 (720 artikler)Prev1234567343536Next