bannerPos

Plantedag ved Roskilde

Der er flere spændende emner på programmet på årets økologiske plantedag ved Roskilde. Foto: Henrik Sieben

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
22-05-2019 09:15
Tirsdag den 4. juni holder Økologisk VKST plantedag på Roskilde Landbrugsskole, hvor flere emner er på programmet.

Er blandingsafgrøder vejen frem? Kan sojabønner blive en ny pålidelig afgrøde i Danmark? Fremtiden ser lys ud for biogasgylle – er den også god i marken? Er robotterne kommet for at blive i dansk økologisk sukkerroedyrkning?

Få svarene når Økologisk VKST holder årets plantedag, som finder sted tirsdag den 4. juni klokken 12.30-16.30 på Roskilde Landbrugsskole.

På plantedagen i år sammenlignes biogasgylle kun baseret på husholdningsaffald samt biogasgylle baseret på en blanding af husholdningsaffald og gylle med svinegylle og Øgro. 

- Med udsigt til nye gødningsregler, som favoriserer biogasgylle frem for andre konventionelle gødningskilder, er det yderst relevant at få testet disse kilder op mod traditionel svinegylle, påpeger Økologisk VKST, der videre oplyser, at erfaringer viser, at biogasgylle har en bedre markeffekt end almindelig svinegylle.

Stigende efterspørgsel

Efterspørgslen efter dansk produceret protein til både dyr og mennesker stiger. Samtidig er et større udvalg af bælgplanter i det økologiske jordbrug en fordel. 

- Kom og se, hvordan sojabønnerne klarer sig i det danske klima og vurdér selv, om de har en fremtid i dansk økologisk produktion, lyder opfordringen fra arrangørerne. 

Blandsæd som byg-ært har mange fordele – især i økologisk jordbrug. Alligevel er kun byg-ært et almindeligt syn på en økologisk mark. På plantedagen testes blandinger bestående af lupin, ært og vårhvede som en del af projektet Diversify. 

De første partier af dansk dyrket økologisk sukker er allerede havnet i butikkerne, og samtidig fortsætter arbejdet med at optimere produktionen af økologiske sukkerroer. 

Et af de seneste bud er så- og lugerobotten Farmdroid, som man på plantedagen kan opleve og sammenligne med Stekete lugerobot og den klassiske lugevogn kendt fra grøntsagsproduktionen.

Øko-træf havde fokus på klimaændringerne

Omkring 100 økologer var med til økologisk inspirationsdag i VKST med indlæg fra blandt andre Per Vesterbæk fra Landbrug & Fødevarer.

Sprøjtenyhed fra Falster

Tusindvis af danske landmænd har været i Tyskland for at hente inspiration på maskinfronten – blandt andet fremtidens sprøjte fra Hardi.

Økologisk Landbrug har udviklet sig både i kraft og på trods af EU

Økologisk landbrug i Danmark har nydt godt at direkte tilskud fra CAP’en (EU’s Fælles Landbrugspolitik)

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Landmand taber spildevandssag i Landsretten

Østre Landsret har omstødt en to år gammel dom fra Byretten i Roskilde, hvor landmand Ole Christiansen ellers havde fået medhold i, at han ikke behøvede at følge påbud om forbedre rensningen af sit spildevand til et vandløb.

- Du skal bare sørge for, at de i Tønder aldrig løber tør for penge

Miljøminister Lea Wermelin (S) fik i går præsenteret et eksempel på jordfordeling i Vipperød på Sjælland. L&F-formand Martin Merrild var også med, og han opfordrer til, at der snart for alvor kommer skub i jordfordelingerne over hele landet.

Den nye indpakning bliver gentaget

Mælkeproducenter på østlige øer inviterer torsdag den 28. november til stormøde i Sorø.

Undgå brand i vintermånederne

Fyringssæsonen er gået i gang, hvilket betyder større risiko for gårdbrande, advarer Topdanmark. 
Side 1 af 41 (807 artikler)Prev1234567394041Next