bannerPos

Plantedag ved Roskilde

Der er flere spændende emner på programmet på årets økologiske plantedag ved Roskilde. Foto: Henrik Sieben

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
22-05-2019 09:15
Tirsdag den 4. juni holder Økologisk VKST plantedag på Roskilde Landbrugsskole, hvor flere emner er på programmet.

Er blandingsafgrøder vejen frem? Kan sojabønner blive en ny pålidelig afgrøde i Danmark? Fremtiden ser lys ud for biogasgylle – er den også god i marken? Er robotterne kommet for at blive i dansk økologisk sukkerroedyrkning?

Få svarene når Økologisk VKST holder årets plantedag, som finder sted tirsdag den 4. juni klokken 12.30-16.30 på Roskilde Landbrugsskole.

På plantedagen i år sammenlignes biogasgylle kun baseret på husholdningsaffald samt biogasgylle baseret på en blanding af husholdningsaffald og gylle med svinegylle og Øgro. 

- Med udsigt til nye gødningsregler, som favoriserer biogasgylle frem for andre konventionelle gødningskilder, er det yderst relevant at få testet disse kilder op mod traditionel svinegylle, påpeger Økologisk VKST, der videre oplyser, at erfaringer viser, at biogasgylle har en bedre markeffekt end almindelig svinegylle.

Stigende efterspørgsel

Efterspørgslen efter dansk produceret protein til både dyr og mennesker stiger. Samtidig er et større udvalg af bælgplanter i det økologiske jordbrug en fordel. 

- Kom og se, hvordan sojabønnerne klarer sig i det danske klima og vurdér selv, om de har en fremtid i dansk økologisk produktion, lyder opfordringen fra arrangørerne. 

Blandsæd som byg-ært har mange fordele – især i økologisk jordbrug. Alligevel er kun byg-ært et almindeligt syn på en økologisk mark. På plantedagen testes blandinger bestående af lupin, ært og vårhvede som en del af projektet Diversify. 

De første partier af dansk dyrket økologisk sukker er allerede havnet i butikkerne, og samtidig fortsætter arbejdet med at optimere produktionen af økologiske sukkerroer. 

Et af de seneste bud er så- og lugerobotten Farmdroid, som man på plantedagen kan opleve og sammenligne med Stekete lugerobot og den klassiske lugevogn kendt fra grøntsagsproduktionen.

0

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.

Landdistrikter glæder sig over EU-aftale

Den nye aftale om EU's genopretningsfond tilfører flere milliarder euro til udvikling af landdistrikter, hvilket åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard håber konkret, at regeringen vil booste udviklingen på landet ved at prioritere flere midler til de lokale aktionsgrupper samt fortsat styrke fødevareklyngen.

Hallegård på Bornholm er nu klima-miljø-pilotprojekt og eksperimentarium

Hallegård på Bornholm, katalysator for det bornholmske madeventyr og kendt af titusinder af ferie-gæster som kulinarisk kraftcenter, etablerer nu et såkaldt pilotprojekt i form af et klima- og miljø-eksperimentarium.

Miljøstyrelsen godkender Reglone i sidste øjeblik

Efter et intensivt, fagligt tovtrækkeri har Miljøstyrelsen givet kartoffelavlerne lov til at bruge Reglone. Hastigheden hos myndighederne har dog været under al kritik, mener man hos Landbrug & Fødevarer.
Side 1 af 64 (1274 artikler)Prev1234567626364Next