bannerPos

Tast-selv systemet er en farce

Der er igen i år problemer med tast-selv-service, lyder det fra LandboSyd.

Tekst og foto: Majbritt Christensen

Fagjournalist
30-03-2020 21:10
Helt til grin, siger planteavlsrådgiver Mogens Munk fra LandboSyd om it-systemet tast-selv-service, der igen giver anledning til problemer.

Landbrugsstyrelsen har lørdag udsendt en pressemeddelelse, hvor direktør Jette Petersen roser tast-selv systemets performance indtil videre i dette års ansøgningsrunde.

- Det er ikke noget vi genkender hos os, udtaler planteavlsrådgiver Mogens Munk fra LandboSyd.

Han mener at meddelelsen er en ansvarsfraskrivelse fra styrelsens side, så det kommer til at lyde som om, det er op til konsulenterne at få ansøgningerne sendt ind, selvom systemet ikke virker, som det skal.

- Er det mon de tilknyttede it-folk, der gør grin med styrelsen, eller er det styrelsen der gør grin med os, funderer han.

I meddelelsen lørdag lyder det fra Landbrugsstyreslens direktør Jette Petersen, at »først-til-mølle«-princippet i målrettet regulering i år er afskaffet. Derudover har Landbrugsstyrelsen købt ekstra serverkapacitet. Begge dele har indtil videre betydet, at der har været betydeligt færre fejl og bedre performance i IT-systemet.

- Vi kan mærke, at vi har truffet nogle gode valg på IT-fronten i år. Selvom der har været et par nedbrud, kører vores IT-systemer generelt, som de skal, så konsulenter og landmænd burde ikke have problemer med at ansøge, lød det fra Jette Petersen.

Kører ustabilt trods ændringer

En oplevelse Mogens Munk ikke deler. Han oplever, at systemet hele tiden går ned og konstant kører ustabilt.

- Det er da rigtigt, hvad de skriver i pressemeddelelsen, at  »først-til-mølle«-princippet med hensyn til de målrettede efterafgrøder er afskaffet, men i praksis virker systemet altså stadigvæk ikke, påpeger han.

- Betalingsrettighederne har der, for det første, ikke været styr på, og systemet kører langsomt og ustabilt, hvis det da overhovedet kører, siger han.

Han oplyser, at der indtil videre ikke er mulighed for at få telefonisk support i weekenderne.

Frygter påsken

Som konsulent er Mogens Munk og kollegerne gang på gang blevet skuffet over Landbrugsstyrelsens it-system.

- Vi frygter da, om vi reelt kun kommer til at kunne sende ansøgninger ind nogle få dage i påsken, fortæller han.

- Det er jo en ophobning af dårlige erfaringer, der gør sig gældende her. Gang på gang og år efter år bliver vi lovet, at det hele nok skal komme til at køre problemfrit, men hver gang bliver vi skuffede og med tiden har vi mistet tilliden til systemet.

Han oplever blandt andet, at systemet ofte går ned i forbindelse med tilsyneladende unødvendige opdateringer.

Åbner for ekstra tid

At styrelsen i dag har meldt ud, at ansøgningsrunden kan forlænges med 14 dage, hvis der er behov, imponerer heller ikke.

- Det er endnu en gang en ansvarsfraskrivelse fra deres side om, at udbetalingerne så kan forsinkes i den anden ende.

- Og igen, igen bliver det landmanden, der står tilbage som sorteper og får udbetalt EU-støtten flere måneder forsinket, hvis forlængelsen bliver en realitet påpeger Mogens Munk.

Kan komme til at betyde fejl

Det langsommelige system og fejlene betyder, at konsulenterne ofte må gå ind og ud af de samme ansøgninger flere gange, før de kan indsendes.

- Når systemet kører som det gør, og man ofte ikke kan afslutte den ansøgning, man er startet på og derfor sidder og har flere i gang samtidig, er der selvfølgelig større risiko for, at man laver en fejl, eller helt kommer til at misse en ansøgning, uddyber Mogens Munk.

- De skulle prøve engang at se på, hvor mange gange vi er nødt til at åbne hver enkelt sag, før den kan afsluttes.

Nørklet fejlmeldingssystem

En del af hele miseren skyldes ifølge Mogens Munk, at man kun kan melde fejl via et nørklet system i Tast-selv-systemet.

- Ringer vi ind og beder om hjælp, bliver den pågældende fejl ikke registreret og fejlmeldingssystemet er tidskrævende og nørklet sat sammen, så ofte orker man ikke at sidde og bruge tid på, at sende fejlmeddelelser ind og det bruger styrelsen så som argument for, at har de ikke modtaget mange klager ad rette vej, så er det nok fordi, der generelt er tilfredshed med systemet.

- Derfor vil jeg da opfordre alle konsulenter til, at man tager sig tid til at få sendt de fejlmeldinger afsted og gerne samtidig hver gang sender en mail til Landbrugsstyrelsens ledelse også, så de kan se, at vi faktisk har store problemer med det her, også i år, siger Mogens Munk.

Fra Landbrugsstyrelsen lød det i weekenden, at man er klar til at forlænge årets ansøgningsrunde med 14 dage, hvis erhvervet vurderer, at det er nødvendigt. Dermed kan landbrugskonsulenter og landmænd få ekstra tid, fordi de kan have svært ved at færdiggøre ansøgningerne på grund af situationen med COVID-19.

majbritt@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 60 40

 

 

 

  

0

Landsresultatet for ydelseskontrollen

10 kg EKM mere end sidste år og 1.267 årskøer mere. Det er to af resultaterne fra RYK’s kontrolår 2019/2020, der ikke byder på de store ændringer i forhold til året før.

Flot jubilæumsmodel fra S.D. Kjærsgaard

Tylco Silomontage har lavet en guldhandel med S.D. Kjærsgaard – en meget omtalt minilæsser fra Case.

Kvægbrugere skal bidrage til færre uheld på bedrifterne

Et række interviews med kvægbrugere, som har være involveret i en ulykke ved håndtering af deres dyr, skal danne baggrund til anbefalinger, der skal nedbringe antallet af ulykker.

Roekampagnetid er også pulptid

Det er ikke kun roedyrkere, der er i fokus hos Nordic Sugar for tiden. Firmaet er også i gang med at producere HP-Pulp til mælkeproducenter, der bruger det både som grov- og kraftfoder.

Sukkerroehøst under perfekte forhold

2020-sæsonen har været optimal til at dyrke sukkerroer, hvor nedbør og sol har givet en høj sukkerprocent – også på Lidsø.

Onlineoverblik over fodersiloerne

Sparet tid, overblik og en effektiviseret arbejdsgang er blandt de fordele, som svineproducent Jakob Krogh Andersen har opnået med installering af niveaufølere fra NiveauTeknik i fodersiloerne.

Avler tvivler på at minken kommer igen

Den sjællandske minkavler Henrik Svendsen havde ikke set en total nedlukning af dansk minkproduktion komme overhovedet.

Ny model ændrer EU-støtten – og styrker dyrelivet

Landmænd kan i fremtiden formentlig lade naturen råde uden at blive trukket i støtte. Det vækker begejstring hos både landmand og forsker i biodiversitet.
Side 1 af 76 (1514 artikler)Prev1234567747576Next