bannerPos

Udbredt septoria i hvede – især østpå

De tydelige symptomer på septoria er hvidgule pletter med det karakteristiske sorte prikker af såkaldte pyknider. Fotos: Klaus Jakobsen

Jørgen P. Jensen

15-04-2019 21:00
Det forventede lune påskevejr vil få smittetrykket til at stige voldsomt og sende septoria op på de øverste blade.

Ikke blot rust, men også septoria er nu nemt at finde i mange vinterhvedemarker.

Det fortæller konsulent Klaus Jakobsen fra Bayer, som netop har været ude i en Lili hvede på Sjælland.

- Selvom det har været koldt i nogle nætter og endda sne flere steder, er det nemt at finde septoria på planterne. Lige nu står marken her ved Ringsted i stadie 31-32, og septoria er at finde på det andet øverste blad.

- Så med lidt fugtigt vejr kan det hurtigt udvikle sig opad og selvom de øverste blade ser rene ud, kan de måske allerede være inficeret. Bladene står trods alt og gnider sig op ad hinanden, vurderer Klaus Jakobsen.

Hveden blev sået i første halvdel af september og har fået gylle her i foråret.

 

Senere i Jylland

- I det jyske hører vi meget om fund af gulrust og meldug i de modtagelige sorter, men i det østlige Danmark er det nok mest septoria, vi kan se lige nu, siger Klaus Jakobsen.

- Men vejrudsigten lover trods alt lunere vejr hen over påsken og måske lidt regn. Så kan svampene hurtigt spredes op til de nyudviklede blade. En god grundbehandling mod disse sygdomme er 0,25-0,35 l/ha af Proline Xpert eller Prosaro her i stadie 31-32 for at nulstille smittetrykket.

Mange steder er markerne dog ikke så langt fremme, som den ved Ringsted er.

- I det nordjyske er væksten i hvedemarkerne typisk 10-14 dage efter resten af landet, vurderer Klaus Jakobsen.

Den grønne omstilling er på vej på græs

En mere intensiv produktion af kløvergræs kan hjælpe den grønne omstilling i landbruget på flere måder, viser resultater af ny forskning på Aarhus Universitet.

Søllested Maskinforretning kører videre uden John Deere

Torben Kepp Jensen, indehaver af Søllested Maskinforretning, oplyser, at virksomheden fortsætter uden John Deere-forhandlingen.

Høstmaskiner godkendt til kørsel

Myndighederne har netop givet dispensation til at køre med de landbrugsmaskiner på gummibælter, der står for høsten af ærter.

Bisonsti er åbnet på Bornholm

Søndag inviede den nye miljøminister Lea Wermelin (S) Bisonstien i Almindingen. Stien er en ud af fem nye vandreruter på Bornholm, der er blevet markeret, så det er nemt at finde rundt.

51.309 besøgte Landsskuet

Lunefuldt dansk sommervejr afholdt ikke publikum fra at besøge Landsskuet i Herning

Solrig 2. dag på Landsskuet

En grå og halvvåd torsdag bød gav godt 15.000 gæster på Landsskuet i Herning. Fredag er startet ud i dansk sommer med sol og lune temperaturer

En effektiv og klimavenlig landbrugsproduktion

Den nyslåede fødevareminister, Mogens Jensen, (S), ser frem til et givtigt samarbejde med landbruget og fødevaresektoren – som han mener både er, og bør være både effektiv og klimavenlig

Giv natur og vildt en håndsrækning

Ved at plante små beplantninger og læhegn skaber man små biotoper, som natur og vildt hurtigt vil sætte pris på.

Den sidste gris er leveret…

Gennem 40 år har Ole Andersen handlet med smågrise, men nu er det slut. LandbrugØst var med på en af de sidste ture, han kørte for SLS Sjælland.

Private overvejer sag mod gasledning

En række lodsejere i Sønderjylland skriver nu ud andre lodsejere for at lodde stemningen for om muligt at køre en sag mod den danske stat omkring det planlagte byggeri af Baltic Pipe-gasledningen.
Side 1 af 33 (650 artikler)Prev1234567313233Next