bannerPos

Landdistrikter glæder sig over EU-aftale

Flere midler til de lokale aktionsgrupper, den såkaldte LAG-ordning, vil booste udviklingen på landet, mener Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.
23-07-2020 10:04

Den nye aftale om EU's genopretningsfond tilfører flere milliarder euro til udvikling af landdistrikter, hvilket åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard håber konkret, at regeringen vil booste udviklingen på landet ved at prioritere flere midler til de lokale aktionsgrupper samt fortsat styrke fødevareklyngen.

EU’s budget for de kommende syv år og en genopretningsfond ovenpå corona-pandemien ligger klar efter et længere forhandlingsforløb. 

Som en del af genopretningsplanen, Next Generation EU, tilføres 7,5 milliarder euro til den europæiske landbrugsfond for udvikling af landdistrikterne.
Det åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. 

- Det er meget positivt, at der er landet en aftale om EU’s genopretningsfond, som kan skabe rammerne for at styrke den nære og lokale landdistriktsudvikling, som med stor succes drives af de lokale aktionsgrupper ved at støtte projekter, der understøtter beskæftigelse og bosætning, siger Steffen Damsgaard og fortsætter: 

- I lyset af corona-pandemien har vi mere end nogensinde før brug for at booste udviklingen på landet, som igennem flere år har været udfordret af lavere vækst og urbanisering. Vi ved, at de projekter, der støttes igennem LAG-ordningen, fastholder eksisterende og skaber nye arbejdspladser, samtidig med at de fremmer bosætningen i området. 

Væsentlige

En evaluering fra 2019, der er udarbejdet af Oxford Research, understreger ligeledes, at aktionsgrupperne udfylder en væsentlig plads i det offentlige udviklings- og erhvervsfremmesystem. 

- Jeg håber, at erhvervsminister Simon Kollerup vil gøre brug af de nye rammer fra EU og styrke én af de ordninger, der for alvor kan mindske de store forskelle, der fortsat er i et lille land som Danmark, siger Steffen Damsgaard.

Landdistriktsformanden understreger yderligere, at det er vigtigt fortsat at understøtte landbrugs- og fødevareerhvervet, som udgør en væsentlig andel af beskæftigelsen udenfor de største danske byer.

- Danmark er et landbrugsland, og landbruget forventes at levere meget mere på den grønne dagsorden, når det kommer til klima, miljø og biodiversitet. Derfor er det afgørende, at landmændene fortsat sikres en fornuftig økonomisk støtte og dermed en ordentlig konkurrenceevne på de globale markeder. Reduktionen af landbrugsbudgettet med op mod 10 procent er i den sammenhæng bekymrende, afslutter Steffen Damsgaard.

Skal godkendes

Dele af aftalen skal ifølge EU-traktaten godkendes ved afstemning i EU-Parlamentet. Desuden skal EU-landenes parlamenter godkende, at man hæver indtægtsloftet midlertidigt.

hka

0

Massivt rod i Miljøstyrelsen koster landbruget

Massivt rod i Miljøstyrelsens beregninger for kvælstof-belastningen i Smålandshavets åbne del kan koste landbruget på Syd- og Vestsjælland dyrt i form af ekstra efterafgrøder, mener Gefion og DLS.

Grimme styrker rådgivning og salgssupport øst for Storebælt

Uffe Jensen er udpeget som ny ansvarlig for salg af kartoffemaskiner på Sjælland hos Grimme, oplyser selskabet.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.
Side 1 af 64 (1278 artikler)Prev1234567626364Next