bannerPos

Landmand valgt direkte ind i Europa-Parlamentet

61-årige Asger Christensen, mælkeproducent ved Kolding, skal de næste fem år repræsentere Danmark og Venstre i Europa-Parlamentet.

Tekst og foto: Lasse Ege Pedersen

Nyhedsredaktør, Effektivt Landbrug
27-05-2019 18:21
Venstres Asger Christensen, der er mælkeproducent i Kolding, er valgt til Europa-Parlamentet. Han får det tredje af Venstres fire mandater.

Det blev en rigtig god mandag for landmand Asger Christensen. I morges kunne han konstatere, at der var faldet 15 millimeter regn hjemme på gården i Kolding. Derefter kan han nu mandag aften tæt på at fintællingen er ved at være overstået konstatere, at han er valgt til Europa-Parlamentet for Venstre for de næste fem år.

Landmanden står klokken 18.20 mandag aften, hvor kun ganske få kredse mangler at blive endeligt opgjort, til at få over 31.000 personlige stemmer ifølge KMD, der står for optællingen. Og det er nok til en tredjeplads på den interne liste hos Venstre, hvor der er i alt fire pladser. Det er samtidig en fordobling i forhold til hans valgresultat for fem år siden, hvor han også forsøgte at blive valgt til Europa-Parlamentet. At han netop bliver nummer tre og ikke fire, er væsentligt, da Venstres fjerde plads først kommer i spil, når Storbritannien på et tidspunkt gør alvor af at træde ud af EU.

Som ventet før finoptællingen i løbet af mandagen var det Linea Søgaard-Lidell, spidskandidat på Sjælland og Bergur Løkke Rasmussen, som Asger Christensen skulle kæmpe med om Venstre tredje og fjerde mandat. Tæt blev det dog aldrig rigtigt. Asger Christensen lå mens resultaterne gradvist tikkede ind hele mandagen i front af de tre hele dagen. 

Og klart i front i forhold til Bergur Løkke Rasmussen – statsministerens søn – der blev sorteper, og som dermed ikke blev valgt. Han fik markant færre stemmer end sine to partikolleger og konkurrenter.

Linea Søgaard-Lidell fik omkring 24.000 stemmer, mens Bergur Løkke Rasmussen fik 11.500 stemmer.

Nummer et og to på Venstres liste, den tidligere L&F-direktør og minister Søren Gade og den tidligere tv-vært Morten Løkkegaard, kan betegnes som reelle stemmeslugere, da de begge endte helt i toppen iblandt kandidater på tværs af alle partier, og hver fik over 200.000 stemmer. Bedst gik det for Morten Løkkegaard, der fik 207.000 stemmer. 

Vil i landbrugsudvalg

Asger Christensen har tidligere forklaret, at skulle han komme ind, så vil han arbejde målrettet på at komme i Europa-Parlamentets landbrugsudvalg.

 - Det er et vitalt udvalg for dansk landbrug. Det er jo der, at landbrugspolitikken bliver formet, sagde han i sidste uge til Effektivt Landbrug.

Her sagde han også, at kommer han i Europa-Parlamentet, så vil han ned at tage et opgør med det bureaukratiske system, som i dansk landbrug af mange er betegnet som et »regeltyranni«.

- Jeg har en forhåbning om, at jeg med min erhvervstilgang og sunde fornuft til det politiske kan være med til at gøre dagligdagen lettere for både dig, mig og virksomhederne.

- Der ligger lige nu 5.000 ændringsforslag til landbrugspolitikken, som det nye parlament skal tage stilling til. Det siger mig et eller andet om, at nu er det hele blevet så kompliceret, at der ikke er en bondemand, rådgiver eller jurist, som kan overskue, hvad alt det her indebærer. Står det til mig, så sætter vi os ned bag et bord og visker tavlen ren. Jeg tror, at det vil være rigtig gavnligt, at vi får en bondemand ned til at hjælpe med det, sagde han.

Mandag morgen før tællingen af de personlige stemmer var overstået lød det fra landmanden.

- Jeg glæder mig vildt over det helt vildt flotte resultat Venstre har fået. Det er historisk, men også et udtryk for det fantastiske kandidathold, som der har været på Venstres liste.

Asger Christensen (V)

  • 61 år
  • Selvstændig landmand siden 1982
  • Driver 400 hektar og 620 malkekøer på Nørupgaard ved Kolding
  • Gift og har fire voksne børn
  • Medlem af Kolding Byråd for Venstre (2013 – ) (p.t. orlov)
  • Formand for Kolding Herreds Landbrugsforening (2000-2012)
  • Repræsentant i Arla siden 2007 og repræsentant i Danish Crown siden 1998
  • Formand for Kødbranchens Fællesråd (2007-2010)
  • Stillede også op til EP-valget i 2014, men kom ikke ind
0

Gedeavlere bød indenfor

Gedeavlere over hele landet inviterede for nylig til Åben Gedestald.

Maskinsælger fra Søllested med historisk jubilæum

Det er 50 år siden, at Christian Krogh fik sommerferiejob som fejedreng i Søllested Maskinforretning, hvor han stadig har sin daglige gang – siden 1975 i rollen som sælger.

- Med Roskilde Dyrskue havde vi haft alt for travlt

Selv uden Roskilde Dyrskue mangler man ikke just noget at lave i Kærsgaard VVS ved Fuglebjerg i det sydvestlige Sjælland.

DF-politiker kiggede på ålegræs

Landbrug & Fødevarer inviterede Dansk Folkepartis miljøordfører René Christensen med en tur ud i Karrebæk Fjord, hvor der er masser af ålegræs.

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Juletræsproducenter med julelys i øjnene

Corona-krisen bevirker, at tre millioner tyskere ikke rejser væk i julen. Det giver de danske producenter julelys i øjnene, selv om de store tyske julemarkeder næppe afvikles i år.

Direktøren for det hele bygger og udvider kostaldene

Der er godt gang i byggeriet af nye kostalde flere steder i Østdanmark, og det er noget, man mærker til hos N.J. Totalbyg A/S.
Side 1 af 69 (1370 artikler)Prev1234567676869Next