bannerPos

Styrelse vil gerne se nærmere på Gefions nye tal om Karrebæk Fjord

Tekst og foto: Lasse Ege Pedersen

Nyhedsredaktør, Effektivt Landbrug
11-10-2019 15:09
Den sjællandske landboforening Gefion har fundet rester i vandet af det miljøfarlige stof TBT, som ligger 850 procent over grænseværdien i det område, hvor der er blevet dumpet i fjorden. Miljøstyrelsen forstår undren.

For et halvt år siden lød det fra Miljøstyrelsen, at der ikke var nogle problemer overhovedet med miljøfremmede stoffer i det bundfald, som blev genplaceret inde i Karrebæk Fjord i forbindelse med en oprensning af sejlrenden. Det var rent sand lød det.

Siden har den sjællandske landboforening Gefion dog selv taget målinger i området, og har konstateret fund af det miljøfarlige stof TBT, som i nogle tilfælde er 850 procent over grænseværdien.

Fra Miljøstyrelsen lyder det i en skriftlig kommentar, at man godt forstår den undren, som de nye tal fra Gefion giver anledning til, og man gerne se nærmere på de nye tal fra Gefion. Miljøstyrelsen skriver:

- Miljøstyrelsen er opmærksom på og forstår den undren, som de nye tal fra Gefion om miljøfremmede stoffer i Karrebæk Fjord, giver anledning til. Miljøstyrelsen handlede allerede i foråret, hvor det viste sig, at bypass af materiale fra sejlrenden potentielt kunne påvirke målestationerne, idet styrelsen bad Kystdirektoratet tilbagekalde Næstved Havns tilladelse til at bypasse havbundsmaterialet fra sejlrenden.

- Miljøstyrelsen erkendte dengang, at bypass-tilladelsen ikke burde være givet. Miljøstyrelsen vil imidlertid gerne have lejlighed til at se nærmere på Gefions undersøgelse, før vi udtaler os om de nye resultater, og vi vil kontakte Gefion herom.

Sådan lød det i marts

I marts måned afviste kontorchef i Miljøstyrelsen, Helle Pilsgaard alt om, at der skulle være problemer med TBT i det bundfald fra sejlrenden, som blev dumpet inde i Karrebæk Fjord. Her sagde hun til Effektivt Landbrug:

- Vi har taget stilling til indholdet af forurenende stoffer. Jeg kan også helt afvise, at der skulle være nogle problemer i forhold til TBT, sagde hun

TBT er et stof, som stammer fra skibenes bundmaling, og i marts i år påpgede man fra Gefions side, at det findes i det bundfald, som graves op fra sejlrenden. Det skete med henvisning til den ansøgning om at rense sejlrenden, som Næstved Havn sendte ind til Kystdirektoratet i 2017. Heri kan man læse, at konsulenthuset Orbicon, som udarbejdede ansøgningen for Næstved Havn, oplyser, at en del af bundfaldet netop indeholder TBT.

Fra Helle Pilsgaard lød det i marts, at det bundfald med TBT enten bliver bortskaffet på land, hvis det er meget forurenet, eller hvis forureningsgraden er mindre, bliver placeret på en såkaldt klapplads, som ligger uden for fjorden, og som populært kan betegnes som en undersøisk losseplads, og altså ikke hører til det, som igen ender i Karrebæk Fjord

0

Begrænset forskel på klimaets bundlinje

Aarhus Universitet finder ingen særlige forskelle på miljø- og klimapåvirkningen mellem økologisk og konventionel planteproduktion.

Aktiv ungdomsorganisation i fremgang på flere fronter

LandboUngdom er en aktiv organisation med fremgang, der senest er gået med i et nyt nordisk netværk for unge på landet.

40.000 arter på plads i Naturbasen

På Danmarks største vidensbank med national flora og fauna sætter amatører og eksperter hinanden stævne og indsamler unik viden.

Læssemaskiner til ethvert formål

Stemas tilbyder et bredt program inden for Weidemann-programmet - senest en hjullæsser med variabel hydrostatisk transmission, der bejler til både landbruget og entreprenørerne

Rust virksomheden til den næste krise

Søren Pilegaard, virksomhedsrådgiver i VKST, kommer med råd til at ruste sin virksomhed i en usikker fremtid.

Husk forsikringen – inden skaden sker

Udføres landbrugsarbejde for andre, bør det overvejes at udvide ansvarsforsikringen.

Väderstad med nyt stophjul til såmaskine

For at øge såpræcisionen yderligere lancerer Väderstad et nyt stophjul til deres rækkesåmaskiner.

Koldsøs innovative miniplov er optimeret og klar

Fredag den 31. juli viser Koldsø Smede og Maskinservice den 100 procent klargjorte miniplov med to såaggregater frem ved en sådemonstration i Vestsjælland.

To måneder mere til vandrådsarbejdet

Miljø- og Fødevareministeriet har lyttet til ønsket om at flytte fristen for vandrådsarbejdet, som med udsættelsen er den 22. november.

Danish Crown leverer sit bedste halvårsregnskab

Halvårs-omsætningen i Danish Crown er med 32 milliarder kroner 18 procent større end sidste år, og nettoresultatet er øget med 46 procent til 1,4 milliarder kroner.
Side 1 af 60 (1186 artikler)Prev1234567585960Next