bannerPos

Veganere politianmeldt for ulovlig indtrængen i svinestalde

Det var i denne afsides svineejendom ved Stubbekøbing, ejet af Jørgen Kjørup på Falster, at personer fra Veganerpartiet 11. maj trængte ind for at optage en livevideo, som blev delt med partiets følgere på Facebook. Foto: Lasse Ege Pedersen

Lasse Ege Pedersen

15-06-2019 09:33
Uden hensyntagen til smittebeskyttelse har personer fra Veganerpartiet optaget facebookvideo fra svinestalde, som har til formål at skabe forargelse hos partiets tilhængere. De ulovlige indtrængninger bliver nu en sag for politiet.

Det bliver nu en sag for politiet, at aktivister fra Veganerpartiet – et parti der arbejder for at blive opstillingsberettiget til Folketinget - for lidt under en måned siden trængte ind i en svinestald ved Stubbekøbing på Falster. 

Aktivisterne optog fra stalden en video, som blev bragt live på partiets Facebookside lørdag 11. maj klokken 16.59, hvor det bliver fortalt, at den har til formål at vise »hvordan det står til i den her industri«. 

Det er langt fra første gang, at Veganerpartiet har lagt en video på sin Facebookside efter at være trængt ind på svinebedrifter. 

Bag politianmeldelsen på Falster står ejeren af stalden Jørgen Kjørup, der er bakket op af Landbrug & Fødevarer. Organisationen hjælper også aktuelt en landmand på Sjælland, der også har haft personer inde i sin stald for at filme. 

Fra Erik Larsen, formand for L&F Svineproduktion lyder det:

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at man bryder loven og går ind i andres stalde. Vi gør jo alt for at holde en så høj sundhed i vores husdyrproduktion som muligt, og så bryder man bare ind uden at overholde de gængse beskyttelsesregler, som vi har. Det hverken vil eller skal vi fra erhvervets side finde os i. 

- Hvis man er uenig i lovgivningen her til lands, så er det en politisk diskussion. Man laver ikke personlige overgreb på lovlydige familier og erhvervsdrivende.

Ingen kommentarer
På videoen, som Veganerpartiet har optaget fra Falster, optræder partiets stifter Henrik Vindfeldt. Han giver især udtryk for sin forargelse over en flok beskidte grise, hvor lidt plads de har, samt døde grise der står til afhentning i de grønne spande fra Daka. 

Derudover understreger han sin pointe med, at der ingen mennesker er i nærheden af ejendommen. Ejendommen, de er gået ind på, har således ikke noget stuehus tilknyttet. 

Fra Veganerpartiet lyder det fra partistifter Henrik Vindfeldt til Effektivt Landbrug, Landbrug Østs søsteravis, at han ingen kommentarer har. I en pressemeddelelse, som partiet har sendt ud efterfølgende, lyder det, at Henrik Vindfeldt har ageret på egen hånd. Den melding kommer selvom man kan se andre personer helt tydeligt på Facebookvideoen, som i øvrigt er lagt på partiets officielle Facebook-side.

Fra landmanden på Falster, som har haft veganerne inde i sin stald, Jørgen Kjørup, lyder det, at han ingen anelse har, hvorfor det netop er hans stald, som det er gået ud over. 

- Jeg kender intet til dem. Har ingen relationer til dem. Jeg aner simpelthen ikke hvorfor. Men det her er jo meget krænkende. Det er ulovlig indtrængning på privat grund, siger Jørgen Kjørup, der har en produktion på i alt 2.400 søer fra to forskellige ejendomme på Falster.
Ejendommen hvor indtrængningen er sket, har ikke noget stuehus tilknyttet.

Betinget status
Som følge af indtrængningen er hans bedrift nu kommet i betinget status i SPF-systemet på ejendommen. 

Efter den ulovlige indtrængen blev der taget blodprøver fra stalden, og det skal der igen om et par uger. Når resultatet af de prøver foreligger, så ved man, om der udover krænkelserne omkring indtrængningen også bliver nogle større økonomiske konsekvenser. 

Fra Erik Larsen, formand for L&F Svineproduktion, lyder det, at Veganerpartiets indtrængning er hovedløs.

- Det kan jo ende med, at det er rigtig store summer, som det her får af omkostninger. Det ved vi først, når blodprøverne er taget, siger han, og fortæller, at der jo også kan være risiko ved, at andre besætninger, der får dyr fra stalden på Falster, også kan blive smittet.

Angreb på helt erhverv
Fra Erik Larsen lyder det, at han ser veganerens aktion som ikke bare et angreb på Jørgen Kjørup, men på hele erhvervet.

- Vi lever i en retsstat, og vi er nødt til at sige, at vi ikke kan acceptere det her. Vi vil altid gerne i dialog med danskerne om vores dyr og vores fødevareproduktion. Men vi vil ikke finde os i, at det skal foregå på enkelte ekstremisters præmisser, hvor al fornuft og objektivitet er tilsidesat – og hvor nogle åbenbart er blevet så hellige, at de er hævet over loven. Det skal stoppes øjeblikkeligt, siger han.

Veganerpartiet er et politisk parti, som blev stiftet sidste år af Henrik Vindfeldt og Michael Monberg. Partiet har ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet seneste opgørelse indsamlet 5.557 ud af de påkrævede 20.109 vælgererklæringer, som det kræver at blive opstillingsberettiget til et Folketingsvalg. Strafferammen for ulovlig indtrængen går fra bødestraf til fængsel i seks måneder. 
 

Høsten kom godt i gang på Lolland

Overraskende højt udbytte, lød det fra Kim Monk Rasmussen, Hvidkilde og Bøllesminde, der var blandt de første til at høste vinterbyg.

Ny teknologi og hunde skal bekæmpe rotter

Med hundeførere og særligt udviklede digitale og giftfrie fælder melder HedeDanmark sig ind i kampen mod rotter og andre skadedyr.

Ny type afdækning til ensilagestakken

Silage Safe er navnet på et nyt system til afdækning af ensilagestakkene, der går udenom dæksider.

Daka Refood har sat biogasanlæg på standby

Daka Refood har indtil videre sat planerne om et biogasanlæg på Sjælland til madaffald på pause. Det skyldes ændringer i støtteordningerne til nye biogasanlæg.

Veganer modtager trusler efter ulovlig indtrængen

Veganerpartiets stifter, Henrik Vindfeldt, har modtaget trusler efter han ulovligt trængte ind i en svinestald på Falster.

Varm opstart på årets høst

Guldborgsund Agro I/S tog på en varm sommerdag tre nye Case IH Axial-Flow 9250 i brug ved høst af bakkesvingel.

Den grønne omstilling er på vej på græs

En mere intensiv produktion af kløvergræs kan hjælpe den grønne omstilling i landbruget på flere måder, viser resultater af ny forskning på Aarhus Universitet.

Søllested Maskinforretning kører videre uden John Deere

Torben Kepp Jensen, indehaver af Søllested Maskinforretning, oplyser, at virksomheden fortsætter uden John Deere-forhandlingen.

Høstmaskiner godkendt til kørsel

Myndighederne har netop givet dispensation til at køre med de landbrugsmaskiner på gummibælter, der står for høsten af ærter.

Bisonsti er åbnet på Bornholm

Søndag inviede den nye miljøminister Lea Wermelin (S) Bisonstien i Almindingen. Stien er en ud af fem nye vandreruter på Bornholm, der er blevet markeret, så det er nemt at finde rundt.
Side 1 af 33 (656 artikler)Prev1234567313233Next