bannerPos

Hårde og bløde værdier i lang beslutningsproces

- Vores rolle er at imødekomme alle de opgaver, der indgår og opstår i et ejerskifte, fortæller Torben Flinch, direktør og rådgivningschef i Østdansk Landboforening. Foto: Henrik Sieben

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
25-10-2019 10:56
Torben Flinch, direktør og rådgivningschef i Østdansk Landboforening, svarer på tre spørgsmål omkring generationsskifte.

1) Hvad er jeres bedste råd til, hvordan man imødekommer et succesfuldt generations- eller ejerskifte inden for landbruget?

- Parterne i generationsskiftet skal vælge en rådgivningsvirksomhed, der fagligt og professionelt gør dem trygge. I den proces, der kan være lang, fokuserer vi på, om det er de hårde eller bløde værdier i beslutningsprocessen, der er de vigtigste – for det er en meget vigtig prioritering.

- De hårde dele er de økonomiske og juridiske aspekter som pension og finansiering. De bløde værdier er respekt for de menneskelige relationer og følelser. Derfra skal man sammen udvikle en strategi, der omfavner begge områder. Til sidst er det vigtigt at pointere, at vi skal foretage en værdiansættelse af virksomheden.

2) Hvad er den største udfordring med generations- eller ejerskifte inden for landbruget?

- Den største udfordring er at få vurderet, hvorvidt virksomheden har et potentiale for en ung landmand. Kan han eller hun opbygge en tilværelse på lang sigt. Samtidig skal de menneskelige relationer i generationsskiftet fungere. Det vil igen sige begge parter skal være velorienteret under hele forløbet og forstå og respektere hinandens prioriteringer og valg.

3) Hvad er jeres rolle?

- Vores rolle er at imødekomme alle de opgaver, der indgår og opstår i et ejerskifte. Den vigtigste opgave er at hjælpe med at give drømmen videre til en ny generation. Vi har kompetencerne og erfaringen samlet under et tag. Derfor kan vi med vores uvildige rådgiverteam og vores dygtige specialister inden for området, gå ind og foretage forventningsafstemninger samt hårde og bløde analyser.

- Derfra ligger vi en individuel plan for den enkelte familie eller virksomhed. Det er nemlig meget forskelligt, hvad der er fokus på, og hvad der skal tages fat i. Vi er samtidig åbne overfor, hvis landmanden, gerne vil have sin egen rådgiver med. Det kan være en nabo eller en rådgiver fra en anden virksomhed eller revisionsfirma, som vedkomne har tillid til. Dem inddrager vi selvfølgelig også i processen. For det handler først og fremmest om gensidig tillid.

Øko-træf havde fokus på klimaændringerne

Omkring 100 økologer var med til økologisk inspirationsdag i VKST med indlæg fra blandt andre Per Vesterbæk fra Landbrug & Fødevarer.

Sprøjtenyhed fra Falster

Tusindvis af danske landmænd har været i Tyskland for at hente inspiration på maskinfronten – blandt andet fremtidens sprøjte fra Hardi.

Økologisk Landbrug har udviklet sig både i kraft og på trods af EU

Økologisk landbrug i Danmark har nydt godt at direkte tilskud fra CAP’en (EU’s Fælles Landbrugspolitik)

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Landmand taber spildevandssag i Landsretten

Østre Landsret har omstødt en to år gammel dom fra Byretten i Roskilde, hvor landmand Ole Christiansen ellers havde fået medhold i, at han ikke behøvede at følge påbud om forbedre rensningen af sit spildevand til et vandløb.

- Du skal bare sørge for, at de i Tønder aldrig løber tør for penge

Miljøminister Lea Wermelin (S) fik i går præsenteret et eksempel på jordfordeling i Vipperød på Sjælland. L&F-formand Martin Merrild var også med, og han opfordrer til, at der snart for alvor kommer skub i jordfordelingerne over hele landet.

Den nye indpakning bliver gentaget

Mælkeproducenter på østlige øer inviterer torsdag den 28. november til stormøde i Sorø.

Undgå brand i vintermånederne

Fyringssæsonen er gået i gang, hvilket betyder større risiko for gårdbrande, advarer Topdanmark. 
Side 1 af 41 (807 artikler)Prev1234567394041Next