bannerPos

Hårde og bløde værdier i lang beslutningsproces

- Vores rolle er at imødekomme alle de opgaver, der indgår og opstår i et ejerskifte, fortæller Torben Flinch, direktør og rådgivningschef i Østdansk Landboforening. Foto: Henrik Sieben

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
25-10-2019 10:56
Torben Flinch, direktør og rådgivningschef i Østdansk Landboforening, svarer på tre spørgsmål omkring generationsskifte.

1) Hvad er jeres bedste råd til, hvordan man imødekommer et succesfuldt generations- eller ejerskifte inden for landbruget?

- Parterne i generationsskiftet skal vælge en rådgivningsvirksomhed, der fagligt og professionelt gør dem trygge. I den proces, der kan være lang, fokuserer vi på, om det er de hårde eller bløde værdier i beslutningsprocessen, der er de vigtigste – for det er en meget vigtig prioritering.

- De hårde dele er de økonomiske og juridiske aspekter som pension og finansiering. De bløde værdier er respekt for de menneskelige relationer og følelser. Derfra skal man sammen udvikle en strategi, der omfavner begge områder. Til sidst er det vigtigt at pointere, at vi skal foretage en værdiansættelse af virksomheden.

2) Hvad er den største udfordring med generations- eller ejerskifte inden for landbruget?

- Den største udfordring er at få vurderet, hvorvidt virksomheden har et potentiale for en ung landmand. Kan han eller hun opbygge en tilværelse på lang sigt. Samtidig skal de menneskelige relationer i generationsskiftet fungere. Det vil igen sige begge parter skal være velorienteret under hele forløbet og forstå og respektere hinandens prioriteringer og valg.

3) Hvad er jeres rolle?

- Vores rolle er at imødekomme alle de opgaver, der indgår og opstår i et ejerskifte. Den vigtigste opgave er at hjælpe med at give drømmen videre til en ny generation. Vi har kompetencerne og erfaringen samlet under et tag. Derfor kan vi med vores uvildige rådgiverteam og vores dygtige specialister inden for området, gå ind og foretage forventningsafstemninger samt hårde og bløde analyser.

- Derfra ligger vi en individuel plan for den enkelte familie eller virksomhed. Det er nemlig meget forskelligt, hvad der er fokus på, og hvad der skal tages fat i. Vi er samtidig åbne overfor, hvis landmanden, gerne vil have sin egen rådgiver med. Det kan være en nabo eller en rådgiver fra en anden virksomhed eller revisionsfirma, som vedkomne har tillid til. Dem inddrager vi selvfølgelig også i processen. For det handler først og fremmest om gensidig tillid.

0

Grimme styrker rådgivning og salgssupport øst for Storebælt

Uffe Jensen er udpeget som ny ansvarlig for salg af kartoffemaskiner på Sjælland hos Grimme, oplyser selskabet.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.

Landdistrikter glæder sig over EU-aftale

Den nye aftale om EU's genopretningsfond tilfører flere milliarder euro til udvikling af landdistrikter, hvilket åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard håber konkret, at regeringen vil booste udviklingen på landet ved at prioritere flere midler til de lokale aktionsgrupper samt fortsat styrke fødevareklyngen.
Side 1 af 64 (1277 artikler)Prev1234567626364Next