bannerPos

Her er syv gode råd til et godt generationsskifte

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
28-10-2019 11:03
Mange virksomhedsejere drømmer på et eller andet tidspunkt om at give nøglerne til deres livsværk videre.

I Lollands Bank er generationsskifter også en del af dagligdagen. Det oplyser bankdirektør Anders F. Møller.

- Der går ikke en uge uden at én eller flere af bankens erhvervsrådgivere rådgiver og kommer med sparring ved generationsskifter. Det kan være alt lige fra den lokale detailforretning til større landbrug, siger Anders F. Møller og fortsætter:  

- Vi har via vores mange års arbejde med generationsskifter fået en god indsigt i, hvilke spørgsmål og bekymringer, som virksomhedsejere har i forbindelse med et kommende generationsskifte. 

Den indsigt har Lollands Bank omdannet til syv gode råd, som anvendes i forbindelse med sparring omkring generationsskifter.

1. Start i god tid. 
Erfaringer har vist at succesfulde generationsskifter ofte starter i god tid. Et godt bud er, at ejerlederen skal påbegynde tankerne fem-ti år før generationsskiftet.

2. Søg rådgivning. 
Det er vigtigt at få sparring udefra, som blandt andet kan stille nogle af de svære spørgsmål; dem som kan være vanskelige at stille som enten familie eller ven.

3. Lav en tidsplan. 
Erfaringerne viser, at virksomhedsejere, som udarbejder en tidsplan ofte, kommer nemmere igennem processen.

4. Opsæt delmål. 
For at lette overskueligheden over processen, er det vigtigt at få opsat nogle delmål.

5. Giv slip.
Sørg for at lade den nye ejer overtage ledelsesansvaret.

6. Tænk fremad.
Det er en sund øvelse at bruge tiden på at tænke over, hvad tiden skal bruges på efter at generationsskiftet er gennemført. Er det rejser, investering, der frister når generationsskiftet er gennemført.

7. Økonomi.
Ved ethvert generationsskifte er der meget økonomi, både finansiering og skat. Derfor inddrag revisor og økonomikonsulent tidligt i processen.

Øko-træf havde fokus på klimaændringerne

Omkring 100 økologer var med til økologisk inspirationsdag i VKST med indlæg fra blandt andre Per Vesterbæk fra Landbrug & Fødevarer.

Sprøjtenyhed fra Falster

Tusindvis af danske landmænd har været i Tyskland for at hente inspiration på maskinfronten – blandt andet fremtidens sprøjte fra Hardi.

Økologisk Landbrug har udviklet sig både i kraft og på trods af EU

Økologisk landbrug i Danmark har nydt godt at direkte tilskud fra CAP’en (EU’s Fælles Landbrugspolitik)

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Landmand taber spildevandssag i Landsretten

Østre Landsret har omstødt en to år gammel dom fra Byretten i Roskilde, hvor landmand Ole Christiansen ellers havde fået medhold i, at han ikke behøvede at følge påbud om forbedre rensningen af sit spildevand til et vandløb.

- Du skal bare sørge for, at de i Tønder aldrig løber tør for penge

Miljøminister Lea Wermelin (S) fik i går præsenteret et eksempel på jordfordeling i Vipperød på Sjælland. L&F-formand Martin Merrild var også med, og han opfordrer til, at der snart for alvor kommer skub i jordfordelingerne over hele landet.

Den nye indpakning bliver gentaget

Mælkeproducenter på østlige øer inviterer torsdag den 28. november til stormøde i Sorø.

Undgå brand i vintermånederne

Fyringssæsonen er gået i gang, hvilket betyder større risiko for gårdbrande, advarer Topdanmark. 
Side 1 af 41 (807 artikler)Prev1234567394041Next