bannerPos

Her er syv gode råd til et godt generationsskifte

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
28-10-2019 11:03
Mange virksomhedsejere drømmer på et eller andet tidspunkt om at give nøglerne til deres livsværk videre.

I Lollands Bank er generationsskifter også en del af dagligdagen. Det oplyser bankdirektør Anders F. Møller.

- Der går ikke en uge uden at én eller flere af bankens erhvervsrådgivere rådgiver og kommer med sparring ved generationsskifter. Det kan være alt lige fra den lokale detailforretning til større landbrug, siger Anders F. Møller og fortsætter:  

- Vi har via vores mange års arbejde med generationsskifter fået en god indsigt i, hvilke spørgsmål og bekymringer, som virksomhedsejere har i forbindelse med et kommende generationsskifte. 

Den indsigt har Lollands Bank omdannet til syv gode råd, som anvendes i forbindelse med sparring omkring generationsskifter.

1. Start i god tid. 
Erfaringer har vist at succesfulde generationsskifter ofte starter i god tid. Et godt bud er, at ejerlederen skal påbegynde tankerne fem-ti år før generationsskiftet.

2. Søg rådgivning. 
Det er vigtigt at få sparring udefra, som blandt andet kan stille nogle af de svære spørgsmål; dem som kan være vanskelige at stille som enten familie eller ven.

3. Lav en tidsplan. 
Erfaringerne viser, at virksomhedsejere, som udarbejder en tidsplan ofte, kommer nemmere igennem processen.

4. Opsæt delmål. 
For at lette overskueligheden over processen, er det vigtigt at få opsat nogle delmål.

5. Giv slip.
Sørg for at lade den nye ejer overtage ledelsesansvaret.

6. Tænk fremad.
Det er en sund øvelse at bruge tiden på at tænke over, hvad tiden skal bruges på efter at generationsskiftet er gennemført. Er det rejser, investering, der frister når generationsskiftet er gennemført.

7. Økonomi.
Ved ethvert generationsskifte er der meget økonomi, både finansiering og skat. Derfor inddrag revisor og økonomikonsulent tidligt i processen.

0

Grimme styrker rådgivning og salgssupport øst for Storebælt

Uffe Jensen er udpeget som ny ansvarlig for salg af kartoffemaskiner på Sjælland hos Grimme, oplyser selskabet.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.

Landdistrikter glæder sig over EU-aftale

Den nye aftale om EU's genopretningsfond tilfører flere milliarder euro til udvikling af landdistrikter, hvilket åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard håber konkret, at regeringen vil booste udviklingen på landet ved at prioritere flere midler til de lokale aktionsgrupper samt fortsat styrke fødevareklyngen.
Side 1 af 64 (1277 artikler)Prev1234567626364Next